← Tillbaka

Jul 2020 i Ekenäs skärgård

Jul 2020 i Ekenäs skärgård

Måste jag se något positivt i att det nuförtiden är snöfritt i december, så är det nog att vi kommer ut i skärgården hela slutet en större del av året.

I år har temperaturen legat kring 0 hela december och därför bestämde vi oss i min familj att fira jul ute på vår holme i Ekenäs skärgård. Det blev den femte julen vi firade där ute i den ödsliga vinterskärgården. Och blev så mysigt!

Kärleken till havetKärleken till havet

Kärleken till havet

Elliot gjorde under hösten en helomvändning från att hata flytvästen till att praktiskt taget älska den. Får han syn på flytvästen nånstans plockar han med sig den och går och står vid dörren. Såklart för att han vill åka båt. Tror det är en av de mest spännande grejerna som finns i hans liv, så bara det att få åka båt varje dag hela julen gjorde att vi hade en mycket nöjd liten en.

Jag, Patrik, Elliot och min syster kom ut en dag innan jul till en varm stuga där mina föräldrar och syster väntade. All ljus tid spenderade vi så gott som utomhus, då dagarna på nåt vis känns ännu kortare vid havet där inga gatlyktor, trafikljud eller andra människor syns till.

Har sagt det förut, men skärgården om hösten och vintern är verkligen en speciell plats. Att ha havet helt för sig själv känns spännande.

Att göra under vintern i skärgårdenAtt göra under vintern i skärgårdenAtt göra under vintern i skärgården

Att göra under vintern i skärgården

Det blev promenader kring holmen och vedarbete en eftermiddag. Vi åkte också in till Kopparö en bit från vårt ställe för att gå naturstigen där. Eftersom vi inte hade med Elliots bärsele och det började bli mörkt hann vi inte så långt på den 7,5 km långa stigen, men nästa sommar gör vi ett nytt försök! För det är så fint att vandra i skärgårdsmiljö.

På julafton badade vi bastu som tydligen typ 99% av alla i Finland och simmade i havet. Vi åt god mat, både julig och icke-julig, hade julgubben på besök, spelade spel, satt framför brasan och allt möjligt annat som hör årstiden till.

Nöjd Elliot

Det skönaste var nog att se hur glad och nöjd Elliot var hela tiden. Man såg på honom hur han njöt av att ha så många på ett ställe som tycker om honom och gav uppmärksamhet. Och så allt spännande och nytt han fick vara med om, som att åka skottkärra och båt. Han lekte till och med bättre ensam där! Det enda som inte gick bättre var hans sovande, men det får man ta.

Allt som allt en härlig jul 2020 ute i Ekenäs skärgård. Hoppas det är möjligt att åka ut snart igen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.