← Tillbaka

Gunnebo slott och Stora Amundön – Göteborgs pärlor

Gunnebo slott och Stora Amundön - Göteborgs pärlor

Förra veckornas äventyr i Göteborg inkluderade två helt nya äventyr för mig. Dagsturer ut till Gunnebo slott och Stora Amundön. Två otroligt fina ställen inte långt från Göteborgs centrum.

I det här inlägget berättar jag mer om de här natursköna platserna, våra upplevelser, samt vad du kan förvänta dig om du besöker dem.

Dagsäventyr till Gunnebo slott och Trädgårdar i GöteborgSofia på Gunnebo slott

Dagsäventyr till Gunnebo slott och Trädgårdar i Göteborg

Gunnebo slott är en av Sveriges bäst bevarade 1700-talsanläggningar och lät byggas av handelsmannen John Hall som sommarställe. Slottet och trädgårdarna ligger i Mölndal, strax utanför Göteborg och är väl värt ett dagsbesök.

Min syster Sofia jobbar på ett projekt på slottet nu under hösten, så hon skulle ändå dit ut för att jobba. Vi hängde självklart på.

Till Gunnebo slott kommer man smidigt med buss från Göteborg. Till exempel linjerna 751 och 753 går ut till slottet. Snabbast kommer man dit genom att byta buss i Mölndal centrum, men man kan också ta en sightseeing linje genom hela Mölndal för att slippa byta.

Resan ut tar cirka en timme och du behöver en biljett som är i kraft också i Mölndal. Som sidoparentes kan nämnas att man inte åker gratis med barnvagn i Göteborg, till skillnad från Helsingfors – så kom ihåg att köpa biljett!

Krispig morgon på Gunnebo slottKrispig morgon på Gunnebo slottKrispig morgon på Gunnebo slott

Att göra på Gunnebo slott

Vi kom till Gunnebo redan vid 9-tiden. Det var en klar och krispig morgon och nästan ingen annan var i farten den tiden. Promenaden från busshållplatsen går genom ett skogsparti vid Stensjön och det är så vackert där. Stora träd och höjdskillnader, morgondiset gjorde omgivningen magisk. Dessutom springer det en massa söta får omkring.

Vid slottet började vi med att beundra den fina slottsbyggnaden utifrån och gå omkring i trädgårdarna. Slottet var reserverat för privatbruk den dagen så jag och Elliot fick inte gå in. Det gjorde inte så mycket, att gå omkring i trädgårdarna var vackert det med. Allt var så fint skött och det fanns så många planteringar och blommor att se på, även nu på hösten.

Dessutom finns där djur, bl.a. hästar att beundra. Elliot var eld och lågor!

Fika på Gunnebo slottFika på Gunnebo slott

Före klockan 11 finns det inte annat att göra på Gunnebo än att njuta av den friska luften och promenera omkring. Vid 11 öppnar sedan en liten butik med inredning och annat sött, bageriet, samt Gunnebos egna restaurang. Där får man god lunch eller fika, och kan antingen sitta ute eller inne. Vi njöt av höstsolen invid husväggen och hade det jättemysigt.

Gunnebo Slott går att hyra för för fest, bröllop eller annat eget evenemang. Och stället är verkligen perfekt för det! Avskilt och så fint. Får nästan lust att gifta mig bara för att få ha fest där.

Vill man bekanta sig mer med Gunnebo slott finns det guidade turer och rundvandringar, och olika workshops. Mer information hittar man på Gunnebo slotts hemsida.

Naturvandring i Göteborg

Efter att Sofia jobbat klart och vi sett på djur, blommor och ätit, gick vi på en långpromenad i naturen kring slottet. Det finns en massa mysiga små vägar och stigar som slingrar sig upp för de branta backarna och ner till de olika vattendragen kring slottet. Så fin miljö.

Rekommenderar varmt att spendera en dag på Gunnebo slott. Där finns verkligen något för alla!

Dagsäventyr till Stora AmundönDagsäventyr till Stora Amundön

Dagsäventyr till Stora Amundön

Ett annat härligt dagsäventyr vi företog oss, var i samma riktning som Gunnebo slott – vi åkte till Stora Amundön.

Stora Amundön ligger vid kusten söder om Göteborg. Dit tar det också någon timme med buss från centrala Göteborg, med direktförbindelse.

Ön kommer man till genom att gå över en liten bro, så hit behöver man inte ta färja som till många andra friluftsöar i Göteborgs skärgård. På Stora Amundön kan man ändå inte köra med bil eller annat motorfordon, så det är lugnt och skönt där.

Klippor Stora AmundönKlippor Stora AmundönGlada på Stora Amundön

Att göra på Stora Amundön

Runt ön går det en cirka 5 km lång naturstig. Den går längs med sandväg, genom skog, men också över klippor. Här finns en fin badstrand och snorklingsled, som vi inte provade oss på pga. oktober.

Också till Stora Amundön kom vi tidigt en fin morgon. Några få hurtbullar med hund såg vi, men annars hade vi klipporna för oss själva. Min syster som varit här innan sa att det inte är lika fridfullt under sommaren som nu på hösten, att klippor och stränder kan vara smockfulla av människor då. Så tips på höstäventyr!

Glada på Stora Amundön

Lugnet nu under hösten var så mysigt. Vi promenerade omkring på ön, klättrade i ekar i skogen och picknickade på klipporna. Solen värmde men det var redan kyligt i luften.

Värmen fick vi upp då vi märkte, att vi precis skulle missa bussen som gick en gång i timmen om vi inte spurtade den sista kilometern till busshållplatsen. Vi hann precis och utmattad av dagens äventyr och alla söta hundar vi stött på, somnade Elliot i bussen på väg tillbaka.

Läs mer om Stora Amundön här.

Dagsäventyr i GöteborgDagsäventyr i Göteborg

Dagsäventyr i Göteborg

Hoppas du tycker dagsäventyr till Gunnebo slott eller Stora Amundön låter spännande. Om du har ytterligare frågor är det bara att ställa dem i kommentarerna nedan. Har även en massa andra bra Göteborgs-tips här på bloggen. Dem hittar du lättast genom att söka på Göteborg uppe i sökrutan, eller klicka på länkarna nedan.

Önskar dig spännande friluftsäventyr i fina Göteborg!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.