← Tillbaka

Sommardag på Pentala i Esbo skärgård

Är man av i Helsingfors en varm sommardag, finns det äventyr och känsla av södernsemester närmare än man tror. Jag talar om ön Pentala i Esbos skärgård. En ö där sol och bad, kultur och härlig skärgårdskänsla möter varann.

Sommardag på Pentala i Esbo skärgård

För mig var Pentala en alldeles ny bekantskap för i år. Nu i efterhand förstår jag verkligen inte hur jag kunnat missa denna skärgårdspärla, speciellt eftersom det är busenkelt att ta sig ut dit.

I det här inlägget delar jag med mig av vår underbara sommardag på Pentala, samt hur du tar dig dit och vad du kan förvänta dig där.

SkärgårdsmuseumTa sig till Pentala - egen båt eller färjförbindelse

Ta sig till Pentala – egen båt eller färjförbindelse

Ön Pentala ligger utanför Sommaröarna i Esbo skärgård. Hit kommer du antingen med egen båt eller färjförbindelse.

Vi åkte ut på vårt sommaräventyr med kompisar som har båt i Finno hamn. Från den hamnen tar det inte mer än 15-20 minuter med båt ut till Pentala.

Den allmänna färjan åker genom hela Esbo skärgård med flera hållplatser. Det går till exempel att också hoppa på färjan i Finno hamnen.

Tur-retur från Finno till Pentala kostar 6€ för vuxna. Resan tar något längre än med egen båt. Tidtabell och annan nyttig information hittas på Skärgårdstrafiken i Esbos sida.

Att göra på Pentala en sommardagHus på Pentala

Att göra på Pentala en sommardag

På Pentala finns det en hel massa kul att hitta på. Gästhamnen vid Pentala skärgårdsmuseum är det enda ställe man får lämna sin båt på, hit kommer också färjan.

Det första man ser då man kommer till Pentala är därför just detta skärgårdsmuseum. Det är en samling av 15 söta hus man får gå in i för att bekanta sig med hur skärgårdslivet sett ut en gång i tiden. Här finns det också djurhagar med får och ett café med lite att äta.

Härifrån kan man fortsätta längs naturstigen som ringlar sig runt ön. Den är lite på 2 km lång och går främst genom skogen. Naturstigen tar en förbi sjön som finns mitt på ön.

På andra sidan ön från museet sett, finns Pentalas simstrand. En fin och mysig sandstrand med sikte ut mot horisonten.

Pentala har även privata tomter, så kom ihåg att det inte är tillåtet att gå precis vart man vill för en dag i solen. Mer om Pentala och vad man kan göra hittas på Pentalas officiella sida.

Den perfekta utflykten på sommaren

Den perfekta utflykten på sommaren

Nästa gång du funderar vart du ska åka för näräventyr i Helsingfors rekommenderar jag Pentala. Det är en mångsidig ö, som dessutom är så pass liten att man får allt under en dag. Vandring, museum, picknick och strandhäng är en perfekt kombination!

Har tidigare tipsat om andra härliga öar i Helsingfors skärgård. Alternativ till Pentala är till exempel Rönnskär eller Skanslandet.

1 tanke om “Sommardag på Pentala i Esbo skärgård

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.