← Tillbaka

Dagsäventyr i Sibbo – Gumbostrand

Dagsäventyr i Sibbo - Gumbostrand

Det var en tid sen jag senast tipsade om Sibboäventyr. Sibbo storskog är en naturupplevelse som vi återvänder till gång på gång. Nära Helsingfors (du kan ta dig dit med buss), samt lite andra personer i naturen jämfört med Noux och andra skogar nära huvudstaden.

Sibbo har även annat att bjuda på. Under sommaren besökte vi Gumbostrand, ett fint strandområde som vi upptäckte under en dag. I det här inlägget tipsar jag om vad du kan hitta på i området som har att erbjuda både natur och kultur, kryddat med mycket chill.

Gumbostrand - hitta fram och att göraGumbostrand - hitta fram och att göra

Gumbostrand – hitta fram och att göra

Gumbostrand ligger cirka 30 minuters bilväg från Helsingfors centrum. Trots att området ligger relativt nära, krävs det nästan bil för att ta sig dit. Med buss tar det kring 1,5 timmar och flera byten.

Vid stranden kan man parkera på flera olika ställen. Om sommaren får man till exempel parkera på Gumbostrands skolas gård och förutom att där fanns många lediga platser, är det dessutom en bra punkt att påbörja äventyren ifrån.

Gumbo kiosk ligger bredvid skolan, så där kan man börja med att ladda de egna batterierna med kaffe och bulle innan man beger sig iväg.

Vandring längs med GumbovägenVandring längs med GumbovägenVandring längs med Gumbovägen

Vandring längs med Gumbovägen – Gumbostrand Konst & Form

Vi valde att gå längs med vägen mot Vainudden. Gumbostrands landsväg kantas av hamnar, lyxiga villor och skog. Det är verkligen ett fint område.

Gumbostrands Konst & Form

Vårt första stop var på Gumbostrands Konst & Form. Ett konstgalleri i samma utrymmen som butik för finsk design. Här på gården kan man också njuta av lunch eller kaffe på caféet. Under coronasommaren var galleriet välbesökt – roligt att se finsk kultur också drar publik!

Vi fortsatte vår utflykt längs med vägen, som i det här skedet nästan enbart kantades av skog och ängar.

Stränder och Lemminkäinens tempel i SibboStränder och Lemminkäinens tempel i Sibbo

Stränder och Lemminkäinens tempel i Sibbo

En annan sevärd punkt i Gumbostrand är Lemminkäinens tempel (efter Lemminkäinen från Kalevala). Beläget uppe på ett litet berg i skogen är det en mysig oas för picknick och vila.

Här någonstans vaknade Elliot från sin tupplur i vagnen och vi gick ner till stranden för att han sku få krypa av sig lite energi. Det blev en så perfekt dag i solen, trots att det alltid är tråkigt att måsta promenera samma väg hem som man kommit. Vägen känns alltid 10 gånger längre då.

Rekommenderar Gumbostrand som dagsäventyr från Helsingfors. Att kunna kombinera natur, kultur och chill i solen är det inte alla ställen som kan erbjuda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.