← Tillbaka

Värsta distraktioner i arbetslivet

De värsta distraktionerna i arbetslivet

Nu har jag vara mammaledig i 8 månader. Vart har tiden tagit vägen?

Jag som tänkte jag skulle ha tiden på min sida och kunna hålla på med alla möjliga projekt dagarna långa då bebisen sov fick såklart inse att det inte är jag utan vår miniboss som bestämmer när och vad jag gör. Vårt barn är inte en bebis som sover på dagen. Han är för nyfiken för att missa något. En riktig fomo-bebis. Det är väldigt härligt för att jag har mycket tid med roliga, gulliga lilla Elliot – men egna grejer hinner jag inte med.

Det fick mig att tänka på de grejerna som stjäl min uppmärksamhet i jobbsammanhang. I livet utanför bebisvardagen som just nu känns väldigt avlägset. Det här är mina värsta distraktioner i arbetslivet.

De värsta distraktionerna i arbetslivet enligt mig

De värsta distraktionerna i arbetslivet enligt mig

Den absolut värsta distraktionen under en arbetsdag är att ha för lite jobb. Det drar ner motivationen och produktiviteten direkt, samtidigt som man lätt blir beroende av att göra annat då man borde jobba. Ett mönster där man scrollar dagstidningar eller sociala medier i timmar kan vara svårt att bryta, men så härligt då man klarar av det. Jag behöver mycket jobb för att hålla mig skarp och fokuserad. Glad att jag i mitt jobb själv kan bestämma hur mycket jag jobbar!

Den andra distraktionen är att sitta ensam och jobba. Jag får spatt av att sitta ensam hemma och jobba i tystnad en hel dag. Musik hjälper inte, utan på eftermiddagen måste jag ut bland folk och jobba. På kontoret behöver jag ändå ofta avskärma mig med till exempel ett par hörlurar. Sitter mitt i ett öppet kontorslandskap och runt mig pågår alltid någon rolig diskussion. Skulle jag inte aktivt dra mig undan skulle jag bara sitta och babbla hela arbetsdagen.

distraktioner på kontoret

En distraktion som jag egentligen inte förstår är att jag inte klarar av att vara sist på kontoret. Vill helst vara den som går först, för då andra börjar packa ihop ersätts mitt fokus av en stress i hela kroppen. Att vara först på kontoret igen älskar jag. Då får jag fokusera i några timmar innan dagen drar igång för alla andra.

Mobilen. Behöver jag säga mer. Innan mammaledigheten var jag riktigt duktig på att lämna mobilen i väskan på ljudlöst. Nu har jag en bebis som trivs bäst i bärselen så i brist på annat att göra slöscrollar jag en massa. Kanske helt okej då man är mammaledig!

Övriga distraktioner som påverkar mig positivt

Övriga distraktioner i arbetslivet som påverkar mig positivt

Till störmoment som andra ofta klagar över hör till exempel möten. Jag själv gillar på det stora hela möten. Ofta flödar kreativiteten och har jag möjlighet brukar jag förflytta mig till fots mellan ställen jag ska vara på. Frisk luft för hjärnan och skönt att sträcka på benen.

Jag har egentligen inget emot multitasking sålänge jag själv vet min prioritetsordning på det jag måste få gjort. Att hoppa lite mellan uppgifter på to-do listan kan vara rätt uppfriskande även om inget känns så skönt som att bocka av något då det är gjort.

Det här var alla de distraktionerna jag själv är medveten om att stör eller hjälper mig. Hur fungerar du i arbetssammanhang? Är till exempel mobilen vän eller fiende?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.