← Tillbaka

Skaffa bil i Helsingfors – hyra eller köpa?

Vi har inte bil. Behöver inte bil i vardagen eller för nöjes skull. Jag och Patrik antingen promenerar, cyklar eller åker metro till jobb och det mesta annat vi håller på med. Många utflykter och äventyr skulle vara smidigare med bil, men vi klarar oss också bra utan.

Dessutom gillar jag att vara bilfri person, främst på grund av miljö och ekonomiska orsaker. Att ha bil på Drumsö där vi bor är heller inte det smidigaste då vi inte skulle ha egen parkeringsplats utan måsta parkera vid gatan.

Skaffa bil i Helsingfors - hyra eller köpa?

Det här skulle varit slutet på det här blogginlägget ett år sedan, men nu med Elliot inser vi att vårt behov av bil är väldigt annorlunda. Med bebis är det inte det lättaste att till exempel cykla till Ekenäs i 6 timmar.

Den varmare delen av året är vårt behov av bil som störst, eftersom vi spenderar mycket tid i skärgården och på resande fot. I fjol hyrde vi bil av vänner och bekanta under sommaren och det fungerade jättebra!

I år kommer vi inte ha den möjligheten att hyra så vi kommer att måsta hitta på något annat. Det här nedan är våra möjligheter som vi ser dem – antingen hyra minileasing, vanlig leasing eller köpa begagnat. Vad skulle du göra i vår situation?

Minileasing, leasing eller köpa

Hyra eller köpa bil för sommaren – Minileasing, leasing eller köpa

I några månader har vi funderat fram och tillbaka, velat och bestämt oss för att i nästa stund tänka om. Vi bollar alltså nu mellan minileasing, vanlig leasing eller att köpa begagnat.

Minileasing är den lösningen som skulle vara mest optimal för oss. Minileasing är alltså då man flexibelt hyr bil i allt mellan 1 till 12 månader. Då kunde vi hyra bil för de fyra sommarmånaderna då vi behöver bil mest hela tiden. Sedan lämna tillbaka bilen och fortsätta leva ett bilfritt liv, så som vi vill.

Problemet är priset. Bilarna är nya och priset där efter. Bilar från den billigare ändan kostar kring 600€ per månad.

För fyra månader snackar vi alltså över 2000€ och för detn summan hyr vi redan bil med vanlig leasing för ett år. Men då är vi fast med bilen i hela året. Enligt Patrik är vi då dessutom så vana vid att ha bil att vi knappast kommer vilja återgå till livet som det är nu. Jag är rädd för att han som vanligt har rätt.

Därför kunde det vara vettigt att köpa en begagnad bil. Då har vi bil som vi kan sälja bort om vi märker att vi verkligen inte behöver eller vill ha den.

Problemet här är att vi båda vet väldigt lite om bilar och borde sätta oss in den världen innan vi köper. Bilen vill vi dessutom redan ha i april.

Sådan beslutsångest! Vad hade du gjort? Och varför?

2 tankar om “Skaffa bil i Helsingfors – hyra eller köpa?

  1. Äsch, knivigt! Men kanske be hjälp av någon bilkunnig att sålla fram nåt bra på Nettiauto. Ni har säkert vissa kriterier + en maximibudget så börja med det. Jag kan också hjälpa men är verkligen ingen bilexpert. Däremot har jag köpt fyra (!) bilar i mitt liv, så nåt vet jag väl. En bil på tyska dessutom, haha. Aldrig varit så nervös i mitt liv typ. :D

    • Oj, fyra bilar måste väl nästan räknas till att vara expert! :) Sku vara super att fundera mer kring det här – kanske över lunch nästa vecka eller sen följande? Vi hörs!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.