← Tillbaka

På häst genom Cusco – Minnen från världen

På häst genom Cusco - Minnen från världen

Första och ända gången jag ridit i mitt liv var i Peru, i staden Cusco.

Jag och Patrik var i Cusco av samma anledning som de flesta är – att vandra inkaleden till Machu Picchu. Vi hade ändå gott om tid och stannade flera dagar i Cusco innan vi gav oss iväg på vandringen. Under de här dagarna hann vi se en massa av den mysiga staden då vi strosade omkring utan några egentliga planer.

I Cusco är det nämligen så att du behöver köpa ett Cusco turistkort (Boleto Turístico del Cusco) om du vill uppleva annat än själva staden – om du alltså vill besöka alla sevärdheter och museum runtom staden.

Den här biljetten kostar olika mycket beroende på hur många dagar du vill ha på dig att upptäcka de 16 sevärdheterna som inkluderas i biljetten. Priset varier mellan 30 och 50€ då man bokar biljett på förhand. Vi var för snåla för att skaffa oss kortet och tänkte därför skippa sevärdheterna helt och hållet.

Läs mer om Cuscos turistkort här (reklamlänk).

En dag träffade vi ändå en man på en restaurang och började prata. Det visade sig att hans familj hade hästar strax utanför Cusco. Han sa att han tar med oss till de olika sevärdheterna på häst mot en liten avgift, så vi kunde undkomma att köpa turistkortet för att besöka dem.

Det lät bra tyckte vi och åkte iväg med mannen till hans gård.

Galloperandes genom Cusco - rida till sevärdheter

Galloperandes till sevärdheter – rida i Cusco

På plats insåg vi ju att det skulle vara bra att kunna rida, då det är en dag på häst man har framför sig. Varken jag eller Patrik hade tidigare suttit på en häst, så att komma igång blev ett riktigt eldprov.

Vi fick direkt hoppa upp i sadeln i sällskap av en kort beskrivning hur man styr hästen. Hjälmar var det inte ens tal om.

Och så red vi upp i bergen tillsammans med mannen.

Allt gick relativt bra. Tills han tyckte att vi red för långsamt och aldrig skulle komma fram till de sevärdheter han ville visa oss. Så han piskade till våra hästar alltid då de gick för långsamt och djuren bara satte iväg. Det ända vi kunde göra var att hålla i oss så hårt vi kunde, för mycket annat kan man inte göra då man egentligen inte har någon aning om vad man håller på med.

Ridande genom Cusco

Det blev många panikslagna stunder i sadeln på en galloperande häst i Cuscos berg.

Vi kom ändå fram till så många fina ställen som vi aldrig annars skulle fått uppleva. Ridandet var väl värt det i slutändan, fast jag inte skulle rekommendera någon som inte kan rida att åka iväg på häst i bergen.

Var öm i rumpan cirka en vecka efter vår ridtur. Shorts var heller ingen bra idé.

3 tankar om “På häst genom Cusco – Minnen från världen

  1. Nu är jag på riktigt rejält imponerad av din bedrift! Jag, som har ridit regelbundet i många år både som barn och vuxen vet mycket väl hur mycket balans, styrka och mod som krävs för ridning. Det är definitivt inte som en del envisas med att påstå “bara att sitta ner och åka häst”!
    Tufft av er att ge er in på detta utan någon som helst hästvana. Det är ju också speciellt att rida i bergsterräng med allt vad det innebär med höjder och smala stigar och stup och diverse. Säkerligen en fantastisk upplevelse som jag hoppas ni kunde njuta av också mellan varven. För nog tusan blir man rädd när “fordonet” under en bara drar iväg och man själv inte riktigt har koll på styrningen. Har hänt mig också vid tilfällen och då är jag ändå hästvan…
    Hatten av för er!! Och aj, du må ju ha varit skinnflådd på knäna efteråt din stackare.

    • Håller helt med! Att rida är inte lätt. Ja så här i efterhand och med facit på hand vet jag inte om jag borde ha vågat rida, men roligt var det!

  2. Klart att du borde ha vågat! Du vet vad de brukar säga, det är sällan det man gör som man ångrar utan det är vad man inte har gjort. En upplevelse du inte fått annars och det gick ju bra, alla överlevde! :-D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.