← Tillbaka

Marknadsföring i coronatider – Hur minimera kostnader?

Många branscher är dessa coronatider allt annat än stabila och välmående. Med marknadsföringsåtgärderna i det här inlägget kan ditt företag fortsätta synas även med reducerad marknadsföringsbudget.

Marknadsföring i coronatider - Hur minimera kostnader?

Coronan kom och vände upp på vår vardag och världsekonomin. En av de branscher som ganska direkt drabbades av den rådande ovissheten och framtidsrädslan är min bransch. Marknadsföringsbranschen. De senaste veckorna har redan flera välkända agencies fått stänga ner eller permittera personalen.

Så även många andra branscher. Så gott som alla företag drabbas av coronavirusets många effekter. Det är mer regel än undantag att företagen måste hålla kostnaderna nere.

Oftast då företag sparar är det marknadsföringsbudgeten som ryker först. Marknadsföring ses ännu idag ofta som en kostnad och inte som en framtidsinvestering för företag. Dessutom en kostnad som kan sättas på paus. Vad jag tänker om det här är ett annat inlägg.

I det här inlägget vill jag fokusera på vad och hur du som företagare, anställd och/eller marknadsförare kan fortsätta synas och marknadsföra även i dessa svåra tider.

Det här är några knep för dig att rädda din business fast du är tvungen att skära i marknadsföringsbudgeten.

Marknadsföring i coronatider - Minimera budgeten utan att skada ditt företag

Marknadsföring i coronatider – Minimera budgeten utan att skada ditt företag

1. Börja med en audit av din marknadsföring. Det här lönar sig alltid, alltid att börja med vare sig man lägger till budget eller andra förändringar i marknadsföringsplanen. Se det som en säkerhetskopia. Du uppdaterar heller inte din dator utan en (hoppas jag).

Vad göra: Lista alla planerade aktiviteter för 2020, rangordna dem enligt vilka aktiviteter som har hög fördel mot låg implementeringskostnad. Det här är din nya prioriteringsordning.

Lästips: Marknadsföringsboost – 10 steg för en övergripande marknadsföringsstrategi

2. Byt till billigare verktyg. Med mer tid hemma i karantän och möjligtvis mindre arbetsuppdrag är det en perfekt tid att se över vilka verktyg ditt företag använder i marknadsföringen. Det finns ofta billigare, men mindre välkända alternativ att använda sig av.

Vad göra: Se över dina verktyg med månadsbetalning och byt till billigare eller gratis motsvarigheter.

3. Bygg upp och berätta om ditt brand. Nu är tiden att göra sådant du själv kan göra “gratis” men inte tidigare haft tid för. Det kan kännas fel att nu lägga tid på sådant du tidigare skjutit upp, men till exempel att uppbyggnaden av ditt brand är idag ännu viktigare än pre-corona.

Vad göra: Uppdatera webbsidor, berätta om ditt företag i relevanta sociala kanaler. Ta hjälp av möjliga kolleger, vänner eller andra som gärna för vidare ordet om din business online. Var hjälpsam och visa vad ditt brand är, nu är inte tiden att hetsa med försäljning då många kämpar med pengaflödet.

marknadsföringsbudget

4. Selektiva reklamval. Nu är inte tiden för breda marknadsföringskampanjer, satsa på det du vet fungerar. Välj din reklam smart för att maximera effekten, du hinner A/B testa och förnya marknadsföringen senare.

Vad göra: Analysera vilka reklamer, sökord och annan marknadsföring du har igång som verkligen fungerar allra, allra bäst, dvs. har störst ROMI. Fokusera på dessa och pausa allt annat. Nu är det läge att plocka de frukter som hänger lägst, expandera hinner du senare.

Lästips: SEO och SEM – Skillnader, strategival och sökmotoroptimering för ditt företag

5. Omforma gammalt material. Mitt i kaoset kan det vara svårt att skapa nytt intressant material, då allt känns så irrelevant jämfört med vad som pågår i världen. En perfekt tid att göra om gammalt material, uppdatera och återanvända.

Vad göra: Gå igenom ditt material. Kan du skapa video av en gammal blogg? Eller göra en miniserie för IG av ditt företags värderingar?

Lästips: Hur blir man mer kreativ som innehållsskapare?

6. Fokusera på relationer. Vi alla vet att företagsrelationer (och såklart alla andra) är en viktig krydda, så vårda dem extra väl!

Vad göra: Ta en kaffe över Hangouts med en gammal kollega eller bjud in till ett webinar du håller något du är bra på.

Sitt lugnt och fortsätt marknadsföra i coronatider

Sitt lugnt och fortsätt marknadsföra i coronatider

Det viktigaste av allt är komma ihåg, att även denna storm kommer blåsa över. En dag, hoppas förr än senare, kommer vi att återgå till tid lik den innan coronaviruset tog över.

Så sitt lugnt i båten och fortsätt marknadsföra dina produkter eller tjänster. Det kommer ditt framtida jag att tacka dig för en dag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.