← Tillbaka

Sömn – Hur jag sover på resor, med bebis och vanligtvis

Sömn - Hur jag sover på resor, med bebis och vanligtvis

Som mamma till en några månader gammal bebis är sömn ett ganska hett ämne hemma hos oss. Men sömnen har faktiskt redan varit det i några år av en orsak.

Jag har funderat kring mitt sovande och hur olika sömnen ser ut i mitt vanliga liva mot resor, eller min nya livssituation.

Hur jag sover på resande fot

Hur jag sover på resande fot

Eftersom det här är en reseblogg vill jag börja med öppna upp om mitt resesovande. Det är dessutom den allra roligaste biten, för jag sover så sjukt bra då vi reser.

Jag kan somna var som helst – buss, flygplatsgolv eller partyhostell – och jag slocknar som ett ljus. Och behöver inte ens vara speciellt trött för det. Enligt egen analys är jag bara så avslappnad och framför allt utvilad under resor, så jag sover som en stock när som helst.

Under resor går vi oftast och lägger oss tidigt eftersom vi nära på aldrig kollar på tv, serier eller filmer då. Det betyder också att vi oftast vaknar väldigt tidigt. En mysig resedygnsrytm!

Hur jag vanligtvis sover

Hur jag vanligtvis sover

Jag sover vanligtvis också väldigt bra. Har sällan svårigheter att somna och sover hela natten igenom. Har alltid varit väldigt morgonpigg och kvällstrött, så mitt sovande har gått därefter.

Då jag och Patrik träffades blev det ändå en sömnmässig omställning för oss båda. Patrik är en kvällsmänniska som gärna sover länge på morgonen. Då vi byggde upp vår gemensamma rytm började vi leva enligt hans kvällar och mina mornar. Det betydde att vi gick och lade oss sent och vaknade tidigt. Varje natt sov vi för lite och så här höll vi på i åratal!

Hade alltså en liten sömnbrist i flera år och för ett par år sedan bestämde vi oss för att ändra på det. Vi började sova 7-8 timmar per natt och vilken skillnad det hade på orket, energin och humöret! Skulle aldrig igen frivilligt sova för lite trots att jag då inte tyckte det var något fel på att sova lite.

Bebistiden och sovandet

Bebistiden och sovandet

Så är det ju inte alltid upp till en själv hur mycket man sover. Det har vi nu fått lära oss de senaste månaderna med bebis.

Elliot bestämmer då vi sover och vi nöjer oss där efter. Han är ändå hittills en okej nattsovare och jag har faktiskt inte känt mig som i en dimma av trötthet. Såklart har vi dåliga nätter då sömn är det enda man tänker på följande dag. En dålig natt följs till all lycka ofta av en bättre.

Dessutom tror jag att det att vi är vana vid sömnbrist från tidigare år, till viss del hjälper oss att handskas med mindre sömn nu. Man är liksom lite van att funktionera med mindre sömn!

Tur är väl det, för hemma hos oss är det inte tal om att sova på dagen. Elliot är ingen dagssömnsbebis och sover på dagen endast då han ligger i vagn som rör sig. Som tur är motion och frisk luft super för orket.

Sömn är så viktigt

Sömn är så viktigt

Vikten av sömn blir klarare ju mindre man sover. Med bebis i huset har vi igen fått en djupare insikt i hur skönt det är att sova.

Jag ser framemot min nästa natt jag helt sover igenom – och då den dagen kommer lovar jag att värdesätta den högt!

7 tankar om “Sömn – Hur jag sover på resor, med bebis och vanligtvis

  1. Jag och min sambo försöker också alltid sova 7-8 timmar per natt, och jag skulle aldrig klara att sova mindre (just nu iaf)! Har haft svårt att somna i perioder genom åren, och oroar mig lite för hur det kommer bli när vi får barn. Skönt att det verkar gå bra för er ändå, man får tänka att det bara är för ett tag (något år i och för sig, hehe), och det verkar såå mysigt att ha en liten bäbis! :)

    • Så vettigt och bra för livskvaliten med tillräckligt sömn! OCh det där är på riktigt ett tröstande argument, bebistiden är inte för evigt (på gott och ont). För visst är det mysigt med liten!

  2. Vi har samma problem, dvs att Oliver vägrar sova dagssömn inomhus. Men som tur går vi mot ljusare tider och man får ju energi av promenader i solsken Jag ser också såå fram emot en natt då man får sova ostört i 8 h!

    • Ja men så jobbigt då man ser att de är sååå trötta och bara vill sova, men nej!! Vi får ta en ny vagnprommis snart i solskenet – hörs om det! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.