← Tillbaka

Inbrott i bilen i Costa Rica – Minnen från världen

Inbrott i bilen i Costa Rica - Minnen från världen

Ett spännande minne från en av de gånger vi hyrt bil utomlands, är från några år sedan i Costa Rica.

Jag och Patrik hyrde bil för att kunna ta oss omkring i landet och åka precis dit vi ville. Vi gjorde rejält med research innan vi bestämde oss för vilket bolag vi ville hyra med. Det lönar sig alltid att göra oberoende land, men i synnerhet i Centralamerika är det värt att bekanta sig med omdömen innan man hyr.

Här har jag skrivit ner sådant som är bra att ta i beaktande då man hyr bil i Costa Rica.

Men tillbaka till hur det gick för oss i Costa Rica.

Inbrott i bilen i Costa Rica

Inbrott i bilen i Costa Rica

Vi hade kört omkring i Costa Rica i några veckor. Besökt djungel, vackra stränder och platser du inte kan nå utan egen bil. Vi hade sett och upplevt, besökt ställen där inga andra människor fanns. Njutit av tillvaron och aldrig känt oss osäkra!

Så fortsatte semestern och vi åkte till en strand på Nicoyahalvön. Det fanns inga andra människor på den långa perfekta strander. Inga turister, inga försäljare, inga hus, bara perfekt sandstrand och stora vågor.

Perfekt! Vi lämnade bilen vid stranden och hoppade i havet. I några timmar badade vi och promenerade längs strandkanten. Bilen fanns hela tiden inom synhåll, trots att vi inte kollade på den hela tiden.

Biltjuv Costa Rica

Då vi skulle åka tillbaka till byn vi bodde i märkte jag att dörren på passagerarsidan var olåst, min dörr. Vi skrattade lite åt att jag igen glömt låsa. Men då vi skulle köra iväg märkte vi att dörren inte gick att stänga. Den hade varit låst, men var nu uppbruten.

Någon hade varit i vår bil!

Vi undersökte den närmare och visade sig att någon hade gått igenom allt lösöre i bilen. Vi som rest mycket i Sydamerika har för vana att aldrig lämna något värdefullt i bilen, så denna någon måste ha gått iväg tomhänt. Skräppåsen med några bananskal var uttömd, men i bilen fanns inget av värde att ta.

Att köra tillbaka till byn krävde att jag krampaktigt höll i dörren för att hålla den stängd. Väl tillbaka ringde vi uthyrningen och kunde vara så tacksamma över att vi valt ett bra bolag, plus investerat i full försäkring.

Följande dag anlände uthyrningen från San José med en ny identisk bil och körde iväg med vår trasiga. Allt gick på försäkringen.

Lärdomar i Costa Rica

Lärdomar i Costa Rica

Den här historien slutade alltså väldigt bra. Men det är en påminnelse om att aldrig lämna något synligt i bilen, inte ens skräp. Och att aldrig tro att man är helt ensam, fast det ser ut så.

2 tankar om “Inbrott i bilen i Costa Rica – Minnen från världen

  1. Nej, usch, gäller att ha alla sina saker med sig hela tiden, så snabbt det kan gå så är semestern förstörd. Jag kan inte heller lämna saker synligt i bilen. Minns en gång en kompis och jag skulle in på en affär och han lämnade jackan i bilen. Jag bad honom att ta med den så ingen tar den, han svarar “äh det gör inget”. Nähä, men jag vill ju inte gärna få min bil uppbruten. :) Det hände inget den gången, men man har ju hört historier om bilar på välbesökta Ikea-parkeringar…

    • Ja men eller hur! Surt skulle det vara om hela packningen skulle försvinna, men lika jobbigt är det att bilen blir förstörd. Så håller med dig att det är bäst att ha med sig sakerna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.