← Tillbaka

Analysera detta i Google Analytics för att få bloggen att växa

Det här analyserar jag i Google Analytics för att få min blogg att växa

Som digital marknadsförare älskar jag data. En av de roligaste grejerna med att ha en egen blogg är enligt mig möjligheten till den alldeles egna datan. Att kunna analysera och experimentera fritt med eget material, och där via också lära sig mer om både vad som fungerar och Google Analytics, är guld värt både före karriären och som hobby.

Jag blir bättre i mitt jobb som marknadsförare för att jag har min blogg.

En fråga jag ofta får är vad det riktigt är jag analyserar i Analytics. I det här inlägget tänkte jag berätta om den främsta bloggdatan som intresserar mig och vad jag brukar analysera.

Är du inte bekant med datadriven marknadsföring rekommenderar jag att du bekantar dig med det först.

Att själv kunna gräva fram data från Google Analytics förutsätter grundkunskaper i programmet. Om du känner att du inte riktigt har dessa kunskaper eller vill veta mer om hur jag hittar dessa grejer i Analytics, är det bara att lämna en kommentar nedan. Då vet jag att jag i framtiden ska skriva en användarguide till Google Analytics också!

Vad analysera i Google Analytics för att få bloggen att växa?

Det här analyserar jag i Google Analytics för att få min blogg att växa

1. Sessiondata

All data om unika användare, sessioner och sidvisningar är den främsta basinformationen att ta med sig från Google Analytics. Denna information kan variera kraftigt på grund av olika orsaker som externa länkar eller bottar. För en analytiker är det här därför intressant och värdefull information. Förutsatt att man undersöker vad de underliggande orsakerna till fluktuationerna är.

2. Användarinformation

Audience är den första gruppen av olika dataparametrar i Google Analytics. Det här är ett segment jag går igenom sporadiskt. Här under får du information om personerna som besöker din sida, varifrån de är, åldersgrupp, språk, vad för teknik de använder för din sida. Intressant information, men den ser oftast rätt lika ut, så efter en tid är det inte så lönsamt att analysera sönder denna grupp.

3. Källa för trafiken

Rubriken Acquisition, under vilken man får all information man behöver om källan till den egna trafiken. Att förstå hur olika källor som sociala medier, organisk trafik eller betald reklam fungerar hjälper en att prioritera framtida marknadsföringsansträngningar.

4. Sidor och landningssidor

Information om vilka sidor som drar trafik och fortsätter göra det länge efter publicerat datum är guld värt. Landningssidor och sidor besökta i allmänhet kan variera från varandra, så lönar sig att analysera dem skilt från varandra.

5. Tid på sidan

Då jag är inne och analyserar sidor brukar jag använda tid på sida som variabel. Jag tycker personligen det är mycket vettigare än till exempel Bounce rate. På en blogg kan en sida vara väldigt värdefull och ändå ha en galet hög bounce.

Google Analytics för bloggare

6. Scrolldjup

Utöver tid på sidor brukar jag analyser hur långt in på olika sidor som läsare kommer innan de bouncar eller flyttar sig vidare till nästa sida. Det här ger en rättvisare bild av ett inläggs kvalitet.

7. Organiska sökord

Organisk trafik är trafik som oftast lever längre än social eller betald. Därför anser jag det är extra intressant att analysera denna trafik. Koppla ihop din Google Search Console med Analytics för att få all sökordsdata direkt där du vill ha den. Analysera sedan relevanta sökord och trafik.

8. Klick på sida

Analyserar också vad och vilka länkar det är som användare klickar på i olika inlägg eller på själva bloggen. Det här ger värdefull information om hurdana länkar eller CTA:s som verkligen fungerar.

9. Segmentinformation

Min blogg handlar om både resor och marknadsföring, men dessa grupper kan även delas in i en massa underkategorier. Sådant som kallas segment. Den här informationen är superintressant att analysera och se vad det egentligen är som intresserar läsare.

10. Högt engagerade användare

Läsarsegment som är speciellt engagerade analyserar jag för sig. Parametrar jag räknar till att vara engagerad kan till exempel vara att ha läst tre inlägg eller mer under en session, återkommit till sidan flera gånger under en månad eller laddat ner något material på min sida.

Mer information om Google Analytics

Mer information om Google Analytics

Att analysera bloggdata är som sagt något av det roligaste jag vet! Älskar att lära mig mer om Google Analytics och få mer information om vad som fungerar statistiskt sett på bloggen. Självklart är denna kanal till för att jag ska få skriva av mig och skapa sådant material som jag vill, men för mig är halva nöjet att också skriva och skapa sådant som marknadsföringsmässigt fungerar.

Hoppas du också gillade den här typens inlägg! Jag delar gärna med mig mer information om hur du effektivt kan använda Google Analytics. Som jag nämnde i introduktionen är det bara att lämna en kommentar nedan angående vad du skulle villa höra mer om så går det säkert att fixa.

Om du behöver en marknadsföringskonsult med fokus på analytik för ditt företag kan du kontakta mig via den här sidan!

12 tankar om “Analysera detta i Google Analytics för att få bloggen att växa

  1. Tack, superbra inlägg! Nu ska jag försöka kika lite närmare på GA. Tycker det är så intressant verktyg att använda sig av. Just nu håller jag mest kolla på sidvisningar och unika besökare samt vilka inlägg som får mest visningar under en vecka. Men ska definitivt spana in de andra grejerna som du nämner. Skulle vara toppen med ett inlägg där du visar exakt var man hittar dessa olika grejer också. Känner mig ibland lite vilsen bland alla märkliga termer inne hos GA.

    • Tack Christina! Blir så glad över att du tycker det här är värdefullt. Ska definitivt gå in mer på djupet i alla de olika grejerna. Kämpa på med GA!

  2. Vilket bra och informativt inlägg! Har själv mest tittat igenom min data i Analytics, men känner att jag både vill och bör sätta mig djupare in i den. Det är ju dock lite krångligt att förstå vad allt betyder, så detta inlägg är guld värt! :)

  3. Superintressant & rolig läsning! :) Funderar själv på att skola om mig & satsa på webbanalys & marknadsföring.

    • Tusen tack Isabella för din fina kommentar! Det låter som ett intressant val, lycka till med det. Ska också fortsätta skriva inlägg på det här temat så här finns snart mer nyttiga inlägg att läsa. :)

  4. Jag är ny inom bloggvärlden, ett halv år ungefär och känner mig väldigt lost många gånger. En väldigt bra genomgång du gjorde här men jag skulle behöva mera hjälp att komma igång med GA. Hur man tex linkar den till sin blogg på korrekt sätt, så väntar på en guide med stor förväntan. :) Har hittills satsat på att lära mig SEO och börjar så smått se resultat där så nu kan jag flytta till nästa utmaning GA.

    • Kul och välkommen! GA guide är på kommande, om än i långsam takt då jag har en liten som vill ha mycket uppmärksamhet ❤️ snabbt har du ändå blivit varm i kläderna så GA kommer säkert bara vara en rolig utmaning för dig!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.