← Tillbaka

Problemlösning för ditt företags marknadsföring – Strategi i tre steg

Problemlösning för ditt företags marknadsföring - Strategi i tre steg

Inom konsultvärlden för marknadsföring är en av våra främsta uppgifter att lösa problem för våra kunder. Ofta får vi en brief där kunden önskar att omsättningen stiger med xx% och då är konsultens uppgift att se till detta händer.

Att ge sig rakt på uppgiften och med olika taktiska marknadsföringsstrategier se till att detta sker är en bra möjlighet. Många problem som handlar om att öka webbsidans trafik eller onlinesälj går oftast att lösa med till exempel SEO- och SEM-arbete, marknadsföringsautomation eller kreativt innehållsskapande.

Men, taktisk marknadsföring behöver inte i det långa loppet vara den bästa strategin för företaget. Problemet med dessa lösningar är att de inte alltid löser det underliggande problemet, utan mer lappar ihop sprickor som uppkommit på grund av grundproblemet. Det funkar som sagt en tid, men att verkligen gå på djupet och definiera marknadsföringens och företagets utmaningar är en god idé.

I det här inlägget delar jag med mig av min basmodell samt två olika strategier jag använder mig av för att komma fram till grundproblemet då jag skapar marknadsföringsstrategier för mina kunder.

Strategier för att komma fram till grundproblemet inom marknadsföring

Strategier för att komma fram till grundproblemet inom marknadsföring

Jag brukar följa en basmodell i tre steg då jag jobbar med strategi: Definiera det riktiga problemet, förstå och bryt ner det riktiga problemet, samt skapa hypotes för vad som bör göras. Simpelt som så, vi tar en titt på vad detta riktigt handlar om.

1. Definiera det riktiga problemet

Börja me att definiera det riktiga problemet du har. Ett “bra” problem är specifikt, meningsfullt och det går att göra något åt det. Brukar använda mig av ett så kalla Problem Statement Worksheet (googla!) för att göra denna punkt.

2. Förstå och bryt ner det riktiga problemet – 5Y’s och Issue tree

För att sedan komma till roten med problemet brukar jag använda mig av två olika metoder.

5Y’s syftar på att man tar sitt problem och ställer frågan Why? (alltså varför?) så många gånger tills man kommer till den riktiga orsaken. Ofta i marknadsföringen frågar man bara varför en gång och löser problemet med det svaret, men då blir den underliggande orsaken olöst.

Ett Issue tree är en logik som tar i beaktande fler komponenter än 5Y’s. Även här utgår du från grundproblemet och spjälker upp de olika orsakerna i trädgrenar. Genom att använda sig av denna modell kan man få fram fler orsaker till sitt grundproblem, men det kan ändå vara värt att fixa ett problem åt gången.

3. Next steps och hypotes

Sist men inte minst skapar du din grund för det kommande marknadsföringsarbete. En sammanfattning för situationen just nu, samt hur hur du kommer gå till väga för att lösa problemet.

Problemlösning inom marknadsföring

Problemlösning inom marknadsföring

Hoppas denna strategiska överblick hjälper dig att komma igång med ditt företags problemlösning. Hör av dig om du behöver hjälp med strategisk eller taktisk marknadsföring – jag har en lång erfarenhet av att jobba med större och mindre företag som vill nå nya höjder med hjälp av marknadsföring.

Mig kontaktar du lättast här! Ha en bra dag!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.