← Tillbaka

De 5 bästa finska “gå bort”-presenterna

De 5 bästa finska

Är du finsk och funderar på vad i hela världen du ska ha med dig då du besöker någon utomlands? Då har du kommit rätt.

I det här inlägget tar jag upp de mest uppskattade presenterna en finländare kan ha med sig då man hälsar på hos någon utomlands. Dessa grejer är så finska de blir och uppskattas säkerligen av såväl expat-finländare och personer från andra länder.

Vad är en

Vad är en “gå bort”-present? Tuliainen

Ett av de mest användbara orden i finskan är ordet “tuliainen”. Det är en exakt beskrivning av denna lilla present som du har med dig då du hälsar på hos en kär person (oberoende om personen bor utomlands eller i samma land som du) eller en grej du hämtar med dig hem åt vänner och familj då du varit bortrest.

Tuliainen betyder ungefär “att komma med present” och den riktiga svenska översättningen är mer souvenir eller present, ibland även “gå bort”-present. I det här inlägget syftar “gå bort”-present på denna typ av souvenir.

5 tips på perfekta finska presenter och souvenirer width=683 height=1024 class=

5 tips på perfekta finska presenter och souvenirer

1. Godispaket med Fazers choklad och salmiak

Ingenting skriker Finland så högt som Fazers choklad och salmiak.

Den förstnämnda är oftast den delen som verkligen är uppskattad av personer utanför Finlands gränser. Oftast finns det även någon ny spännande smak att ha med sig som present. Salmiak å andra sidan är sällan ett uppskattat godis bland icke-finnar – men roligt att sprida vetskapen om detta svarta, salta och starka godis utomlands.

2. Små designföremål från kända brand eller muminprodukter

Finland har så många coola designbrand som är mer eller mindre kända utomlands.

Muminprodukter går nästan alltid hem, vart än i världen man åker. Ta med en gullig muminmugg eller satsa på en litet föremål från de klassiska finska designmärkena Iittala, Fiskars och Arabia.

Kläder från finska brand

3. Kläder från finska brand

Även textilsidan är representerad av globalt kända brand som till exempel Marimekko.

Ta med dig någon söt textil med ett tidlöst tryck och mottagaren är säkert glad. Andra fina om än mindre kända textilbrand i Finland är till exempel Makia, Lumi, Papu och Moiko.

4. Mat och dryck från Finland

Utöver sötsaker finns det flera salta maträtter och snacks som finländare eller andra vänner utomlands kommer att uppskatta.

Det finska rågbrödet är världskänt och olikt det mesta andra bröd man hittar runtom i världen. Även karelska piroger är roligt att ha med sig, förutsatt att inte restiden blir för lång.

Finskt kaffe eller öl kan också vara roligt att ha med!

5. Presenter gjorda i finska material

Produkter i trä är väldigt finskt och hittas på marknader och i designbutiker. Hämta med dig ett smycke i trä eller något designigt köksgeråd så blir mottagaren säkert glad.

Flera idéer för presenter från Finland

Flera idéer för presenter från Finland

Hoppas detta var inspirerande och gav dig lite tips på vilka presenter du kan ha med dig då du som finländare åker utomlands.

Har du några andra idéer eller presenter kan du väl kommentera dem nedan! Samlar alltid på nya goda tankar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.