← Tillbaka

Flyga med Finnair – Hur är det? Review, destinationer, lojalitet och flotta

Flyga med Finnair - Hur är det? Review, destinationer, lojalitet och flotta

Jag bor i Helsingfors, Finland och således är Finnair det flygbolag jag oftast flyger med.

Trots att jag upplever Finnair som ett väldigt vanligt flygbolag, har jag märkt att så inte är fallet utanför Finlands gränser. Därför tänkte jag ta och lyfta fram Finnair och gå in på vad det riktigt är för ett flygbolag. I det här inlägget tar jag upp plus och minus med Finnair, lojalitetsprogramet, flottan, samt olika destinationer.

Vad är Finnair? Flotta och destinationer

Vad är Finnair? Flotta och destinationer

Finnair är Finlands största flygbolag, med kring 130 destinationer runtom i världen och en flotta på 80 flygplan. Bolaget är grundat 1923 i Helsingfors.

Flottan hör till en av Europas modernaste och att flyga med Finnair kan därför vara både miljövänligare och bekvämare än med många andra bolag. Finnairs flotta består främst av Airbus plan, men på kortare rutter inom Finland och Europa används också Embraer. De vanligaste plantyperna som idag flygs med är Airbus A350-900 och A321.

Flygbolaget Finnair dominerar flygtrafiken i Finland, både på den inhemska marknaden samt internationellt. De främsta destinationerna utanför Finlands gränser är Europa och Asien. Asientrafiken är väldigt viktig för Finnair och utan den skulle det inte gå så bra för flygbolaget som det gör idag. Från Helsingfors flyger Finnair direkt (över natten) till många asiatiska städer och det har gjort att många européer och asiater väljer Finnair framom andra mer otympliga alternativ. Finlands position i Europas nordöstra hörn är en fördel i vissa fall!

Trots flygskam och mer medvetna flygval fortsätter Finnair att växa. I juni 2019 hade flygbolaget sin allra bästa månad någonsin hittills, med 1,4 miljoner passagerare. Det är en tillväxt på 12% jämfört med samma tid året innan.

Finnair är partner i OneWorlds flygallians sedan 1999.

Mer frågor om Finnair?

Lojalitetsprogram för frequent flyers – Finnair Plus

Förutom att Finnair lever på den blomstrande Asientrafiken är även businessresenärer en viktig del för Finnair. För frequent flyers, vilket långt handlar om företagsresenärer, har Finnair ett eget lojalitetsprogram Finnair Plus.

Finnair Plus har 5 kategorier: Basic, Silver, Guld, Platinum och Platinum Lumo. Jag har aldrig hört någon som kommit upp på Platinum Lumo nivå, för det kräver minst 150 flyg på ett år.

Jag har personligen varit både Guld, Silver och vanlig medlem. Som silvermedlem får du redan förmåner som priority check-in, priority köer och gratis incheckat bagage. Men inte mycket mer. Guldnivån (kring 50 flyg på ett år) ger mycket mer förmåner, som flera väskor, telefonnummer att ringa till när som helst, gratis flygklassuppgraderingar, samt bäst av allt – tillgång till lounger runtom i världen.

Loungen i Helsingfors är Finnairs hemlounge och den är verkligen fräsch! Maten och snacksen är oftast goda och det finns utrymme för att prata, jobba, duscha eller sova. I andra länder är det OneWorlds lounger som gäller.

Finnairs app är bra för att hålla reda på bokningar och annan viktig flyginformation.

Lojalitetsprogram för frequent flyers - Finnair Plus

Plus och minus med att resa med Finnair

Avslutningsvis vill jag lyfta fram saker jag tycker är bra samt dåliga med Finnair. Har som sagt flugit väldigt mycket med dem under årens lopp och har sett vad som fungerar och inte fungerar.

Plus med Finnair:

– Många nya och fina Airbus-plan, modern och miljövänligare flotta.
– Ordentligt med benutrymme, så också de som är längre än mina 170- cm sitter bekvämt.
– Alltid kostnadsfritt kaffe, te eller blåbärssaft på alla flyg.
– Ofta bra mat på långfärdsflyg, går att välja mellan mer europeiskt alternativ samt ett alternativ som återspeglar destinationens matkultur. Det vegetariska alternativet bör beställas i förväg och är oftast nästan bättre än den vanliga maten!
– Inte gratis starka alkoholdrycker under långflygningar, men nog vin och öl. Tycker själv detta är bra för lugnet på planet – men man kan vara av många åsikter här.
– Snacks och dricka finns att få i flygbaren under hela flygningen då man åker utanför Europa.
– De nya långfärdsflygen har väldigt bra inflight underhållning, med moderna skärmar.
– Trevlig och professionell personal. På Finnair talar personalen ofta även svenska, speciellt inom Europa.
– Tryggt flygbolag.

Minus med Finnair:

– Hört kundservicen kan vara riktigt usel. Har inte själv råkat ut för det, men har hört att det kan vara svårt att ändra beställningar eller få kompensation för försenat flyg eller trasigt bagage via Finnair.
– Inte superbekväma stolar på långa flyg. Stolarna är ganska smala och hårda.
– Lojalitetsmedlemmar glöms lätt bort.

Plus och minus med att resa med Finnair

Mer frågor om Finlands största flygbolag?

Hoppas denna guide till flygbolaget Finnair hjälper dig att få en överblick av bolaget. Har du mer frågor kring Finnair är det bara att ställa dem nedan. Jag svarar alltid utifrån egna erfarenheter med bolaget eller via sådant jag hört av personer som också flugit mycket med Finnair.

Ha en trevlig flygning!

6 tankar om “Flyga med Finnair – Hur är det? Review, destinationer, lojalitet och flotta

 1. Jag har aldrig flugit med Finnair men det var nära att jag bokade dem till Singapore tidigare i år. Valde dock omvägen över Doha, så Finnair står kvar. Jag som nu börjat spana mer på Asien har därför också börjat spana mer på finnarna. Det kanske händer under 2020! :)

  Tack för bra genomgång!

  • Tack för din kommentar! Rekommenderar varmt att prova Finnair – väldigt nordiskt på ett rent och minimalistiskt sätt. Speciellt härifrån Helsingfors är det så smidigt att ta sig till Asien med Finnair – ett flyg och swoosh är man framme. :)

 2. Har flugit en del med Finnair, 2 ggr i år, Got,Hel-Jfk (New York) i somras, inte imponerad, gammaldags underhållning.. tja, men funkade.

  Däremot positivt överraskad till Tokyo i torsdags, såg att det var Airbus A350-900. Kändes väldigt fräscht o gott om utrymme i ekonomi. Moderna filmer..usb-laddning sådär, lååångsam..gott med blåbärssoppa, mat ok..gott kaffe.. det bästa allt ..ingen turbulens :-). Flög BA Hongkong-London i februari, o SAS Cph-EWR tidigare i nov.. hög o likvärdig klass på dessa 3 flighter tycjer jag. (Fast BA o SAS hade bättre laddning). Åker gärna med Finnair igen.

  • Tack för din kommentar! Som alla flygbolag har Finnair vissa äldre plan, även om flottan som helhet sett är väldigt modern. Fint att höra du har haft bra flygupplevelser med många olika flygbolag – det är så det ska vara!

 3. Helt godkänt flygbolag tycker jag, och förstås ofta det praktiska valet för oss som bor i Finland. Så smidigt att ta sig från Helsingfors till Bangkok på bara 9-10h över natten, första gången jag långflyger med Finnair och jag var nöjd med filmutbud och mat. Märkte i våras att många asiater tar direktflyg till H:fors för att sedan fortsätta färden till diverse europeiska destinationer – flyget mellan H:fors och Prag var nämligen full av kineser

  • Ja, man är ju lite partisk här då det är det överlägset smidigaste flygbolaget i Finland ;) Men ja, har också märkt samma ett antal gånger. Asiaterna stannar sällan i Helsingfors utan åker direkt vidare till “riktiga Europa”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.