← Tillbaka

Är Norge så dyrt som det sägs – Så här kan du spara pengar

Är Norge så dyrt som det sägs - Så här kan du spara pengar

En av de största frågetecknen inför vårt bilande i Norge var hur mycket resan skulle komma att kosta oss. Den initiala tanken var svinmycket, men samtidigt har jag aldrig upplevt Norge som sååå himla dyrt då vi tidigare rest i Oslo, Askim, Mo i Rana med mera.

Nu skulle vi ändå stanna flera veckor i Norge och hade inget bokat eller förbeställt. För att du ska kunna planera din resa redan hemma och förboka sådant du vill, tänkte jag dela med mig av våra upplevelser

kring hur dyrt Norge faktiskt var! Här får du en massa jämförelser, samt tips på hur du kan spara pengar under resan.

Dyrt i Norge? Det här är prisnivån, både dyrt och billigt

Boende i Norge - BilligtBoende i Norge - Billigt

Boende i Norge – Billigt

Under vår resa i Norge bodde vi både i tält och på hotell, beroende på om vi var i en stad eller i vildmarken, samt om vi ville ha det lyxigt eller inte. Och båda sätten att bo på var överraskande billigt!

Alla storstäder som vi besökte i Norge (till exempel Tromsö) hade något förmånligt hotell att välja. Oftast var det något av de större hotellkedjorna som Scandic eller Radisson SAS. Vi betalade mellan 80-105€ var för våra hotellnätter och jämfört med vissa städer i Sverige och Finland är detta väldigt billigt!

Dessutom var standarden på alla hotell vi bodde på hög, så vi var verkligen nöjda med våra hotellupplevelser.

Att tälta var ändå väldigt mycket billigare! Väljer man att sova i tält på camping är priserna precis som i Sverige och Finland, alltså kring 10-12€ per natt. Till det hör oftast varm dusch och toalett, rent dricksvatten, kök för matlagning, ibland andra sociala utrymmen som bastu eller grillplats. Vi valde detta alternativ några gånger, då när man verkligen känner för en dusch eller annat.

Vi tältade också mycket på rastplatser längs med vägarna. Det finns en massa av dessa inbuktningar från vägen och Turistinfon, varifrån man kan ta sig ut i naturen och sova gott på någon fin plats. Detta är helt gratis och vi sov flera goda nätter på detta vis.

Äta i Norge - DyrareÄta i Norge - Dyrare

Äta i Norge – Dyrare

Att äta i Norge är generellt dyrare än i Sverige och Finland, oberoende hur man vrider och vänder på dessa kostnader.

Under vår resa lagade vi mycket egen mat ute i naturen så fick erfarenhet av de norska matbutikerna. Det mesta är dyrare än hemma. Inte galet, svindyrt mycket dyrare men så att det syns på slutkvittot. Visst kunde man fynda billig ost eller förmånliga grönsaker, men på det stora hela kostade nog det mesta mer. All glass kostar till exempel kring tre euro i butik, där samma pinne är runt två i Sverige och Finland.

Restauranger faller också inom en högre prisklass än i Sverige samt Finland. I Norge betalar du nästan uteslutande kring 200 NOK (20€) för en huvudrätt på en vanlig restaurang. Samma rätt är kring 150 NOK (15€) på annat håll i Norden. Också snabbmat har liknande prispålägg i Norge.

Dessa är ändå inga superstora prisskillnader och vill man äta billigt går det även i Norge.

Köra bil eller annat fordon i Norge - Dyrt!Köra bil eller annat fordon i Norge - Dyrt!

Köra bil eller annat fordon i Norge – Dyrt!

Att bila i Norge hör ändå inte till det billigaste alternativet. Bensinen här kostar nästan utan undantag mer än i Sverige och Finland. Cirka 10-20 cent (1-2 NOK) mer per liter än i övriga Norden. Det blir i slutändan ingen jättesumma, men ändå märkbart mer än annanstans.

Dessutom finns det i Norge automatiska vägtullar ganska ofta. De kostar kring 1-3 euro (10-30 NOK) per styck och räkningen skickas enligt instruktioner hem per post om man har icke-norsk registerskylt. Nu tre månader efter resan far vi dock ännu inte fått någon räkning på vägtullarna, så får se om eller när den kommer.

Parkeringsavgift är även något att ta i beaktande då man reser i Norge, speciellt om man rör sig i städerna. Det finns sällan gratis parkering i de norska städerna. Har man tur är det gratis gatuparkering efter 17 (som i Tromsö) och då kommer man undan med avgifter på 2-3€ per timme under dagen. I Trondheim finns det ingen gratis parkering och där är det nästan uteslutande parkeringshus eller dygnet runt gatuavgift som gäller. Parkeringshusen är kring 25€ per dygn (250 NOK).

Sevärdheter och shopping i Norge - Billigt!Sevärdheter och shopping i Norge - Billigt!

Sevärdheter och shopping i Norge – Billigt!

I Norge är det förvånansvärt billigt att uppleva! Det känns som att norrmännen i mångt och mycket inte vill tjäna pengar på upplevelserna, speciellt natur, vilket är uppfriskande och nästan ovant i dagens värld!

Många av Norges största sevärdheter, som Trollstigen eller Lofoten är helt gratis att uppleva. Trots det tas områdena väl hand om och det byggs fina plattformer för bra vyer och annat för turismen. På många av de största sevärdheterna saknas det även tursistshops eller människor som säljer en massa åt alla turister. Sådant man är van vid från andra turistiga ställen man besökt!

Till vissa ställen som museum och byggnader kan det ändå vara inträde. Sällan känns ändå inträdet väldigt saftigt, utan är oftast kring samma nivå som i Sverige och Finland.

Prisnivån på annan shopping har jag svårt att svara på eftersom vi inte besökte klädbutiker, eller andra butiker för den delen. Antar ändå att kläder är i samma prisklass eller lite dyrare än i resterande Norden.

Informativt prisinlägg om Norge

Informativt prisinlägg om Norge


Hoppas du tyckte detta inlägg var informativt och matnyttigt!
Det är som sagt inte superdyrt att resa i Norge, även om en del grejer har en dyrare prislapp. Men det går alltid att göra sin resa så budget eller lyxig man själv vill.

Ha en fin resa till Norge!

2 tankar om “Är Norge så dyrt som det sägs – Så här kan du spara pengar

  1. Vi bilade i somras i bobil, räkningen kom nu, ca 2000 för vägtullar och broar, två veckor från Tromsö – Lofoten – Trondheim – Hardangervidda – Oslo. Du har fångat priserna här i Oslo bra, hotell och restauranger är inte det dyraste, det dyraste är matvaror (kött framförallt) och alkohol (på krogen ligger en stor stark på ca 80-100 kr, i butik 30 kr styck för vanliga som kostar 10 hemma, drinkar på krog har däremot hyfsat liknande pris som hemma, ca 150 kr). Fisk är prisvärt, även på restaurang vilket brukar vara tvärtom i Sverige. Sockerskatten är SKYHÖG så godis får vi åka till sverige och köpa…

    • Tack Tina för fin och värdefull kommentar! Norge och Finland har liknande tankesätt kring mycket, som alkoholskatten till exempel. Billigt är det ändå inte i någondera land, men man kan alltid hitta små sätt att undgå de värsta pengafällorna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.