← Tillbaka

8 enorma marknadsföringstrender 2020

8 enorma marknadsföringstrender 2020

För att hänga med i dagens snabba digitala värld och nå ut med sin marknadsföringen, måste man hela tiden hänga med i de rådande marknadsföringstrenderna.

Det är ingen lätt uppgift kan jag avslöja! Idag är en av de största rådande marknadsföringstrenderna att du som marknadsförare ska vara omni-channel expert, alltså veta en mycket om olika kanaler och strategier.

Har du en flera andra bollar i luften kan detta vara näst intill omöjligt. Därför vill jag som marknadsföringskonsult och egenföretagare inom marknadsföring hjälpa dig få en överblick på de 8 allra största och viktigaste marknadsföringstrenderna för 2020!

Vad är en marknadsföringstrend? En marknadsföringstrend är i dagens digitala värld en global trend som vi ser genomsyra all digital marknadsföring.

De allra största marknadsföringstrenderna för 2020

De allra största marknadsföringstrenderna för 2020

Dessa megatrender nedan är globala marknadsföringstrender 2020 som du som marknadsförare bör har koll på.

1. Personifiering av all marknadsföring

Den här punkten måste stå först på min lista, för jag vill understryka hur enormt viktigt det är att inte dra en hel målgrupp eller kundsegment över samma kam. Under 2020 kommer lyckad marknadsföring vara beroende av personifiering. Det här gäller både stora och små företag!

Så rekommenderar starkt att du redan idag ser över den data du har i din databas och lägger upp en strategi för din datadrivna marknadsföring.

2. Datadrivet leder i bästa fall till AI

Ingen har antagligen heller undgått allt prat om AI, artificial intelligence. Hittills har AI inte märkbart känts av i marknadsföringsvärlden, förutom på riktigt stora företag med enorma marknadsföringsbudgeter.

2020 verkar bli året då även mindre företag anammar bland annat chatrobotar och produktrekommendationer med hjälp av AI. Det här kräver dock också att föregående punkt är i skick.

3. SEO A/B test och zero-click – innehållsmarknadsföring dominerar

Som med det mest inom marknadsföring och framför allt datadriven marknadsföring, kan vi nu också börja A/B testa våra webbsidor från ett organiskt perspektiv. Det har redan under 2019 förekommit olika tjänster för att kunna isolera SEO variabler och på så sätt mer exakt kunna optimera sidors organiska trafik. I och med att Google under 2019 gjort flera stora förändringar för organiska och betalda sökresultat, samt vi redan nu sett att vissa sidor är stora vinnare medan andra förlorat enormt med trafik, är denna SEO A/B-testtrend något vi bara kommer att se växa under 2020!

Zero-click, vilket är alla de sökresultat du hittar på Google utan att någonsin lämna Googles sökresultat, är även det något alla SEO marknadsförare bör ta i beaktande under 2020. För en vinnande SEO strategi kommer innehållsmarknadsföring även under 2020 dominera.

Läs mer om SEO här.

SEO A/B test och zero-click - innehållsmarknadsföring dominerar

4. Video är här för att stanna – men i vilken form

Denna trend har hållit i sig länge och fortsätter göra så. Video är en av de allra viktigaste och fortsättningsvis växande marknadsföringstrender 2020. I dag behöver inte video betyda att materialet är skapat som rörligt, utan alla sociala plattformer erbjuder verktyg för att skapa rörligt material av stillbilder. Utnyttja det – och bekanta dig även med originellt rörligt material.

Några av de videotrender vi kommer se växa under 2020 är live video, videomaterial som har inbakade shoppingmöjligheter samt 360 videos.

5. Nya sökfunktioner på Google och social, visuellt sök

En nyhet vi sett komma in på marknaden är möjligheten att söka (till exempel Googla) med bilder. Den här trenden länkas starkt till att vi idag är mer visuellt fokuserade än intresserade av att bara läsa text. Med bildsök kan du lätt få upp mer information om bilden i fråga, samt allt material länkat till den.

6. Röstsök bara växer

I den engelskspråkiga delen av världen har röstsök trendat redan under 2019. På svenska är vi ännu i startgroparna med röstsök, men under 2020 kommer vi se ett stort uppsving även inom denna kategori. I och med röstsök kommer vi gå från korta sökord (short-tail) till långa sökfraser (long-tail) och detta bör varenda en marknadsförare förbereda sig på.

Effekten av influencermarknadsföring

7. Effekten av influencermarknadsföring

Det har varit mycket tal om influencermarknadsföring under 2019 och huruvida det är ett bestående fält inom marknadsföringsvärlden. Enligt mig och många andra marknadsförare är denna typ av marknadsföring här för att stanna. Det ser vi då intresset för, marknadsföringsbudgeterna samt branschen för influencers bara växer.

En stor orsak är att influencersegmentet mognat under det gångna året. Under 2020 kommer vi se nya möjligheter att verkligen mäta vilken effekt influencermarknadsföring har för brands. Genom att kunna sålla bort fusk och mäta verklig effekt tror jag att detta segment kommer växa en massa under 2020.

8. Socialcommerce, handel på sociala medier och micro-moments

I och med att influencers håller ställningarna under 2020 har de sociala plattformerna fått utveckla sitt utbud. De flesta sociala medier (till exempel Instagram och Facebook) erbjuder idag in-app shopping möjligheter, som gör det lätt för dig som konsument att köpa det du ser, där du är. En trend vi endast kommer att se växa under 2020.

Det här är löst kopplat till en annan megatrend vi ser mer av under 2020, micro-moments. Det är marknadsföringsstrategin som baserar sig på att ditt brand ska vara på rätt plats, vid rätt tid och erbjuda rätt grej för att fånga din målgrupps intresse.

Fler frågor om enorma marknadsföringstrender 2020

Fler frågor om enorma marknadsföringstrender 2020

Har du fler frågor om olika marknadsföringstrender hjälper jag dig gärna reda ut begrepp och olika strategier. Lämna bara en kommentar nedan så talar vi mer! Du kan också gratis ladda ner mina populära guider om marknadsföring här.

Önskar du att få hjälp med din marknadsföring och vill jobba med mig som marknadsföringskonsult, är det bara att kontakta mig här!

Ha en fin dag och lycka till med din marknadsföring 2020!

4 tankar om “8 enorma marknadsföringstrender 2020

  1. Alltid så spännande att läsa om vad som spås bli stort/viktigt för nästa år. Hörde någonstans också att influencer marketing varit precis som alla andra typer av marknadsföring i början, som en trotsig tonåring, som nu mognar allt mer… :) Och med allt som händer tror jag också att företag allt mer kommer vilja ta hjälp för att jobba med influencers, för att veta hur de ska göra, vem de ska jobba med och hur de ska mäta resultaten.

    Vad tror du om mejllistor/nyhetsbrev och hur det kommer se ut framöver?

    • Ja, tror vi kommer se en massa nya services för att mäta och analysera influencermarknadsföringens resultat. Och vackert så! Ser också framemot att fler företag räknar med influencerbudget i sin årliga marknadsföringsbudget. Nu känns det som de flesta kör budget på känsla eller då det finns pengar över. Det blir spännande att se vad 2020 för med sig!

      Jag tror fortsättningsvis på att mejl kommer vara en viktig kanal under de kommande åren. Så länge tills vi har ett lika effektivt verktyg som kan ersätta mejlet. Och det finns inte ännu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.