← Tillbaka

Vandra i Finland – Hitta lämpliga rutter för dig

Vandra i Finland - Hitta lämpliga rutter för dig

Funderar du på att ännu hinna ut i naturen på vandring i höst? En härlig höstvecka i krispig luft och med mysiga, mörka nätter i tält eller en dagsvandring för att rensa tankarna.

Att vandra i Finland är spännande och fint oberoende om man bor i landet eller kommer hit på besök. Dessutom är det smidigt och lätt för var och en att hitta lämplig vandring i Finland – det tack vare en fantastisk service om hela landets nationalparker och vandringsleder som drivs av Forststyrelsen, ett statligt affärsverk som främjar om Finlands natur.

Servicen jag talar om heter utinaturen.fi. I det här inlägget går jag igenom hur och vilka möjligheter jag använder då jag vandrar i Finland. Detta är inget samarbete utan älskar bara denna tjänst och vill tipsa om den.

Förresten, är det inte fantastiskt att all denna information ovan också finns på svenska! Att Finland är ett tvåspråkigt land med svenska som officiellt språk för verkligen landet närmare resterande Norden.

Hitta vandring i Finland - Så använder du Utinaturen.fi

Hitta vandring i Finland – Så använder du Utinaturen.fi

1. Upptäck vandringar i hela Finland

Då jag börjar planera mina vandringar vet jag sällan vart jag är påväg. För längre vandringar har man möjlighet att åka längre bort, så Utinaturens kompletta lista över nationalparker i Finland lämpar sig ypperligt för detta ändamål. På sidan för nationalparker har du en karta där alla parker finns utprickade plus möjligheten att läsa mer om dem. Ger en bra första överblick.

2. Vandra i Finland där du är

Är jag på väg på dagsvandring eller vet vart jag är påväg brukar jag använda mig av denna kartsida. Här kan du antingen söka på namnet för vandringen då vill göra eller filtrera upp alla vandringsmöjligheter på det området du ska vandra. Jag bor i Södra Finland, så i det här exemplet har jag filtrerat ut alla vandringar i mitt närområde.

3. Bekanta dig med vandringen du valt

Då jag valt vandringen jag vill ta mig an brukar jag läsa på mer om möjligheterna längs med vandringen och vad jag har att vänta. Vi tar en favorit som exempel, Skanslandet som ligger precis utanför Helsingfors kust och är en mysig ö jag tidigare har besökt.

Vandra i Finland

Skanslandets sida på Utinaturen hittar man mer info om de olika vandringslederna, aktuella händelser, transporttips för att ta sig dit, samt service och aktiviteter. Mycket bra info alltså!

Sedan är det egentligen bara att ge sig iväg! Utinaturen har en kartapp som man kan ladda ner till telefonen också om man känner att man vill ha med sig mer info då man är på språng.

Rekommenderar varmt att prova Utinaturen.fi nästa gång du åker på äventyr i Finland!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.