← Tillbaka

Roadtrip Atlanthavsvägen och Trollstigen – magisk körning!

Roadtrip Atlanthavsvägen och Trollstigen - magisk körning!Roadtrip Atlanthavsvägen och Trollstigen - magisk körning!

Efter vår mer än lyckade mini-vacation i Trondheim var vi utvilade, mätta av all god mat och hade gått långa sträckor i stad och natur. Vi var helt enkelt redo att fortsätta vår roadtrip!

Vi satte navigatorn på Norges västkust och Atlanthavsvägen, samt Trollstigen.

Atlanthavsvägen - broar och vägar långt ute i AtlantenAtlanthavsvägen - broar och vägar långt ute i Atlanten

Atlanthavsvägen – broar och vägar långt ute i Atlanten

Atlanthavsvägen är en 36 kilometer lång väg som byggts för turism, vilket betyder att hela vägen är spektakulär och att det finns många fina ställen att stanna på.

Namnet på Atlanthavsvägen är på norska Atlanterahavsveien och är Norges nästmest besökta turistväg, strax efter vackra Lofoten. Det betyder att du inte kommer att köra ensam på Atlanthavsvägen. Här finns andra bilar, motorcyklar och husvagnar som trängs om de vackra vyerna.

Atlanthavsveien

Vägarna blir trots det inte överbefolkade, men på var parkering får man känna att man inte är ensam.

Den relativt korta Atlanthavsvägen är ändå värt ett besök. Naturen och närheten till den öppna Atlanten är magisk! Det finns några korta rundor att promenera längs med vägen, med Atlanthavsvägen är främst till för att köras och upplevas.

Ta med din drone om du har en, för då får du de allra snyggaste ovanifrån bilderna av hela området.

Kostnader och väginstruktioner till Atlanthavsvägen

Kostnader och väginstruktioner till Atlanthavsvägen

Vägen sammanlänkar de mindre byarna Kristiansund och Molde, med den finaste biten av vägen mellan Bud och Kårvåg och är i princip gratis att åka.

Att vägen är gratis stämmer ändå inte precis. Vi bilade till Atlanthavsvägen från Trondheim och fortsatte mot Trollstigen efter det. Det är en relativt lång sträcka och vi ville hålla den så kort som möjligt.

Den kortaste vägen inkluderar två färjor, Tømmervåg-Seivika och Sølsnes-Åfernes. Dessa båda färjor går var 20:de minut så det är ingen stress med att hinna till någon viss avgång. Köerna kan vara långa, men färjorna har stor kapacitet.

Resorna över tar inte mer än 15 minuter. Men de kostar en hel del! För en bil med förare och en vuxen passagerare kostar var färja 150 NOK (15€). Känns ganska saftigt för den korta rutten.

En annan avgift som tillkommer är en tunnelavgift för Atlanthavstunneln du åker igenom precis innan du når Atlanthavsvägen. Den här avgiften 100 NOK (10€) för bil plus förare, samt kring 20 NOK (2€) per passagerare.

Så helt gratis är det inte att åka Atlanthavsvägen – fast väldigt fint är det!

Trollstigen - högt upp i bergen med magiska vyerTrollstigen - högt upp i bergen med magiska vyer

Trollstigen – högt upp i bergen med magiska vyer

Trollstigen å andra sidan var till min stora förvåning en helt gratis upplevelse.

Denna stig är även den en av Norges mest välkända turistattraktioner och UNESCO-världsarv. Här kan du antingen köra den kring 100 km långa vägen genom djupa dalar omgivna av ståtliga bergstoppar, mängder av vattenfall och den världskända Geirangerfjorden. Eller så kan du vandra i denna spektakulära miljö.

Men kom ihåg, detta är ingen lätt vandrings- eller körterräng. Bergsväggarna är branta och bilvägen snirklar sig upp längs dem. Dessutom finns det en massa andra bilar, husbilar, bussar med mera längs denna välkända turistväg, så du kommer måsta stanna, backa och väja under rutten. Vägen känns trots det väldigt säker och trots att den inte alltid är bred har den alltid ordentliga staket mot branten.

Bestämmer du dig för att vandra Trollstigen ska du förbereda dig på trappor. Långa och svåra trappor.

Utsikt över dalen - toppen av TrollstigenUtsikt över dalen - toppen av Trollstigen

Utsikt över dalen – toppen av Trollstigen

Högst upp på Trollstigen hittar du ett besökscentrum, café och turistshop – samt en utkiksrutt att vandra för de mest spektakulära vyerna över Trollstigen.

Då du går där på stigarna känns vägen så värt det! Utsikten är underbar med bergen och alla vattenfall. Att man måste trängas med en eller annan turist gör inte så mycket i det skedet.

Vi var uppe vid Trollstigen efter 18 på kvällen och då ännu var det mycket människor där. Så lönar sig att antingen åka upp väldigt tidigt eller sent som vi, för att inte måsta köa för mycket.

Atlanthavsvägen och Trollstigen är fina mål för roadtrip i NorgeAtlanthavsvägen och Trollstigen är fina mål för roadtrip i Norge

Atlanthavsvägen och Trollstigen är fina mål för roadtrip i Norge

Jag förstår varför Atlanthavsvägen och Trollstigen är två av de populäraste sevärdheterna i Norge. De var verkligen värda körandet!

Har du fler frågor om vår roadtrip hjälper jag gärna till!

4 tankar om “Roadtrip Atlanthavsvägen och Trollstigen – magisk körning!

  1. Hi,
    Thanks for sharing your experiences!
    I am planing a roadtrip to Norway from Stockholm, Do you mind to give me suggestion for nice places/cities to plan my roadtrip?
    I have absolutely no idea, where should i start my trip and where should i end it!
    Thanks!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.