← Tillbaka

Besök Trondheim – Norges finaste stad

Besök Trondheim - Norges finaste stad

Jag förväntade mig inte att falla för Trondheim – men det gjorde jag! Trondheim är en av de finaste städer jag besökt i hela Norden och utöver att vara supermysig och hipp, finns här något för var och en. Naturen är nära och stadssemestern given.

Ja, Trondheim bjöd på så mycket mer än jag vågat önska eller hoppas på. Efter några timmar i staden insåg vi att våra två bokade dagar här inte skulle räcka någonstans, så vi förlängde vårt besök till tre dagar. Bästa beslutet!

Trots stadens direkta charm är Trondheim inget stort dragplåster i Norden eller internationellt. Det tycket jag den är förtjänt av, så därför vill jag vi detta inlägg lyfta staden och visa dig varför du inte ska missa denna norska pärla då du är i trakten eller funderar på din nästa stadssemester.

I det här inlägget hittar du en massa bra tips på boende, sevärdheter, matställen, vandringar, museum och mycket mer.

Bo i Trondheim - stadens centrum och trevliga områden

Bo i Trondheim – stadens centrum och trevliga områden

Trondheim är Norges tredjestörsta stad med 195 000 invånare. Ändå känns staden inte stor eller hektiskt, utan har närmast en lugn och avslappnad vibe över sig. Jag tänker ett litet och laid back Köpenhamn.

I Trondheim är något vattendrag alltid närvarande, antingen Nidelva inne i staden eller den stora Trondheim flod. Vattnet gör det lätt att orientera sig fram i staden och Trondheim utnyttjar dessutom vattnets mysfaktor på många ställen.

Detta gör staden till en fantastisk plats att bara strosa runt i och insupa atmosfär.

Därför rekommenderar jag att bo i centrum av Trondheim eller väldigt nära centrum. I centrumet har du en massa fina promenadmöjligheter samtidigt som du är nära alla de omkringliggande områdena och deras karaktäristiska möjligheter.

Trondheim

I Trondheims centrumkärna finns en massa hotell. De största kedjorna Scandic, Radisson SAS och Clarion finns alla representerade med stora massiva hotell vägg i vägg och utöver dem finns en mängd mindre mysiga möjligheter.

Hotellen kostar på grund av konkurrensen inte överdrivet mycket, kring 110€ per natt (105 NOK).

Parkeringen å andra sidan är lite dyrare. Kommer du med bil till Trondheim bör du förbereda dig på att betala parkeringsavgift. Det finns lite gatuparkering i centrum och allt är max tre timmar. I parkeringshusen finns det alltid plats, men de kostar 250 NOK (25€) per dygn, vilket är rätt saftigt. Det är ändå den bästa möjligheten för parkering.

Norges finaste stad

Områden och sevärt i Trondheim – Centrum, Bakklandet, Solsiden, Svartlamoen och Sverresborg

Trondheim har en hel massa mysiga områden att besöka, som alla har sin egen charm och utsökta sevärdheter. Då du lämnat bilen på parkering är det bara att promenera till alla dessa ställe (förutom Sverresborg) och njuta av det norska stadslivet.

Centrum av Trondheim - terrasser, butiker och restauranger

Centrum av Trondheim – terrasser, butiker och restauranger

I centrala Trondheim hittar du en massa mysiga gågator kantade med frilufts- och inredningsbutiker. Några turistshoppar trängs hörn i hörn med kläd- och mataffärer. Dessutom är terrasserna och restaurangerna många.

I centrum hittar du allt det ett centrum bör ha. Runt Trondheims torg, eller Torget som det heter på norska, säljs det allt möjligt hemgjort och ordnas festivaler, till exempel matfestival nu i augusti.

Nidaros domkyrka är en vacker sevärdheter du når då du promenerar längs med Nidelva västerut och här ordnas ofta konserter och annan happening.

Bakklandet - Trondheims söta trähus, kullerstensgator och finaste vyerBakklandet - Trondheims söta trähus, kullerstensgator och finaste vyer

Bakklandet – Trondheims söta trähus, kullerstensgator och finaste vyer

Bakklandet var mitt personliga favoritområde i Trondheim. Beläget ett stenkast från centrum, på andra sidan Nidelva, är Bakklandet det område du inte får missa i Trondheim!

Börja med att strosa längs med Nidelva och beundra de gamla, färggranna och fina trähusen some är byggda ut över älven. För en perfekt vy över alla husen på båda sidorna av Nidelva ska du gå ut på bron Gamle Bybro. Där för du stans finaste bilder!

Längs med de kullerstensklädda gatorna i Bakklandet hittar du många barer och restauranger, en stor del är lite finare och därför dyrare.

Bakklandet är väldigt backigt och förbered dig på en brant vandring uppåt. Här finns till och med en cykellift upp för en av de längsta och brantaste backarna – det har jag aldrig sett tidigare!

Då du vandrar uppåt och inåt Bakklandet får du se fler trävillor och bara blir större och finare ju högre upp du kommer. Vyerna över Trondheim centrum blir också bara bättre.

Högst upp på kullen hittar du Kristiansten festning, som är en park med en fästning i. Fina vyer och intressant att se!

Solsiden - Trondheims bästa restauranger och hippaste områdeSolsiden - Trondheims bästa restauranger och hippaste område

Solsiden – Trondheims bästa restauranger och hippaste område

Solsiden är förutom ett supergulligt namn, även Trondheims härligaste ställe för lunch, middag eller drink oberoende tidpunkt.

På Solsiden finns det hippa terrasser som avlöser varandra och allt från fast food till lyxiga restauranger. Alla med utsikt över vattnet.

Hit lönar det sig att komma speciellt om kvällarna, då området lever upp till ett härligt område med en blandning av lokala och turister.

Svartlamoen - Trondheims Christiania utan droger och turisterSvartlamoen - Trondheims Christiania utan droger och turister

Svartlamoen – Trondheims Christiania utan droger och turister

Trondheim är även hem för ett mini-Christiania som ligger beläget alldeles bakom Solsiden. Svartlamoen är en kommun och alternativt boende som är värt att strosa runt i.

Jag uppskattade området mer än Christiania eftersom droger inte verkar vara centralt för invånarnas trivsel eller livsfilosofi här! Dessutom finns här nästan inga andra turister och känns därför mer genuint.

Coolt område som inte är att missa!

Sverresborg - Vandring i Trondheim samt utomhusmuseum med norsk arkitektur och byggnaderSverresborg - Vandring i Trondheim samt utomhusmuseum med norsk arkitektur och byggnader

Sverresborg – Vandring i Trondheim samt utomhusmuseum med norsk arkitektur och byggnader

15 minuter från Trondheims centrum med bil (eller buss!) ligger Sverresborg. Detta område är meckat för vandring i Trondheim och här hittar alla anpasslig vandrings- eller cykelrutt.

Skogsområdet är stort och brant, med vyer över Trondheim nere i dalen. Vandringssträckorna är utmärkta, men det är svårt att hitta bra info om dem på förhand, så rekommenderar enbart att bara åka till Sverresborg och parkera där det finns skyltar om vandringsleder i sådana längder du är ute efter.

Efter vandringen rekommenderar jag att åka in till byn Sverresborg och gå på utomhusmuseumet Tröndelag Folk museum. Här kan du vandra mellan olika byar med samhällen från runtom i Norge under olika tidsepoker. I husen finns det saker från epoken och guiderna berättar gärna mer.

Inne på museumet finns även själva Sverresborg, som är en ruin högt upp på en kulle. Från kullens topp får du en fin panoramavy över Trondheim.

Övrigt sevärt - ön Munkholmen

Övrigt sevärt – ön Munkholmen

Munkholmen är en liten ö utanför Trondheim. Hit går det det turistbåtar och turbåtar varje dag och en varm dag kan det vara härligt att åka ut till ön med fästningen Munkholmen batteri. Ön var tidigare fängelse och kallas därför Trondheims Alcatraz.

Besök Trondheim - värt all tid spenderat härBesök Trondheim - värt all tid spenderat här

Besök Trondheim – värt all tid spenderat här

Trondheim är med facit på hand en av de finste nordiska städerna jag besökt! Jag hoppas detta inlägg har inspirerat dig till att besöka staden och ger dig en massa tips på vad du kan göra under ditt besök.

Hör av dig om du har mer fler frågor på Trondheim – annars önskar jag dig en härlig resa till denna underbara stad!

3 tankar om “Besök Trondheim – Norges finaste stad

  1. Ser verkligen ut som en stad i min smak! Jag borde bli bättre på att välja dessa mindre städer, för egentligen kan jag ju bli tokstressad av storstäder :)

    • Ja, men verkligen! Upplevelsen är väldigt annorlunda då man besöker en mer alternativ stad. Tror också Trondheim kunde vara en stad för dig

  2. Flotte bilder ! Trondheim markedsføres ikke like godt som Bergen. Bergen er liksom «fjordenes stad».
    Men Trondheim ligger også inne i en vakker fjord og er nabo til Møre & Romsdal som er Syd-Norges vakreste len med Ålesund, Molde og Kristiansund.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.