← Tillbaka

Vandra i fjällen som gravid – Tips och erfarenheter

Vandra i fjällen som gravid - Tips och erfarenheter

Sommarens äventyr i finska Lappland och norra Norge inkluderade självklart vandring i fjällen! Vår tanke för ungefär ett år sedan då vi bestämde oss att vi ville spendera sommaren 2019 långt norrut att ta oss an en långvandring och flera kortare, rätt tuffa dagsvandringar.

Men livet har en tendens att överraska och då vi i början av året upptäckte att vi väntade barn fick planerna anpassas. Redan från första början visste vi att vi inte ville gå på långvandring i ödemarken då jag är gravid i sjätte månaden.

En väldigt korrekt insikt kan jag tycka så här efter vår resa norrut. För ja, resan till de nordiska fjällen fullföljdes ändå! Det var bara programmet, vandringarna och intensiteten som fick anpassas.

I det här inlägget delar jag med mig av mina erfarenheter av att vandra i fjällen som gravid i sjätte månaden. Mina reflektioner och tips grundar sig inte på någonting medicinskt utan är bara egna upplevelser. De kan kanske ändå ge dig också ett litet hum om hur det kan vara att vandra som gravid!

Vandra som gravid - planer och riktlinjer innan vandring

Vandra som gravid – planer och riktlinjer innan vandring

Innan vandringsresan bestämde vi en preliminär rutt för vår roadtrip norrut. Rutten sattes kring en vecka innan resan, eftersom jag ville ha en så realistisk bild över det egna orket som möjligt.

Mitt mående var riktigt bra inför resan och jag hade inte haft några stora gravidkrämpor eller problem med att röra mig innan resan.

Grunden för våra vandringar var följande:

– Endast dagsvandringar. Jag hade redan hemma märkt att jag blev mycket tröttare i rygg och mage då jag promenerade med en tyngre väska, så visste jag inte kunde bära på något under vandringarna.

– Kortare dagsvandringar. Om något skulle hända eller jag plötsligt skulle få ont, kändes det bättre att göra kortare vandringar. Vi tänkte enligt hellre fler korta vandringar på en dag än en lång.

Förutom dessa riktlinjer planerade vi främst att ta det riktigt lugnt och inte ha bråttom någonstans. Mycket snacks med och vatten, om yrseln skulle kicka in.

Och sen begav vi oss ut på vandringslederna!

Erfarenheter och reflektioner av vandring som gravid

Erfarenheter och reflektioner av vandring i sjätte månaden

Att vandra som gravid gick jättebra! Med våra försiktighetsåtgärder kände vi att det bara gick att njuta av vandringen.

Några stora lärdomar eller läxor fick vi oss ändå:

1. Mycket jobbigare att vandra som gravid än jag trott. Helt ärligt var det så mycket jobbigare att vandra som gravid än jag någonsin trott! Även de lätta rutterna vi valde kändes tunga. Men vi är vana vandrare och sniglade på i vår långsamma vandringstakt.

2. Uppförs känns överallt i kroppen. Att vandra i fjällen är en annan sak än att promenera på asfalt, speciellt då man är gravid. Jag som annars gillar mer att gå uppförs än nerförs fick inse att flåset verkligen inte är som tidigare. Jag blev så otroligt lätt andfådd, så fick gå så långsamt uppför att Patrik hann göra små extrarutter medan jag strätade mot toppen. Dessutom kändes branta uppförsbackar ibland lite obekväma i magen och benen blev snabbare trötta än vanligtvis. Antagligen på grund av de extra kilogram man bär omkring på.

3. Vissa rutter var för tunga. Några rutter vi började på fick vi se oss besegrade under och avbryta på grund av punkterna ovan. Men hellre se sig besegrad än att göra något dumt!

4. Bebisen är mer stilla då jag är aktiv och älskar alla fikapauser! Då jag är aktiv är bebisen oftast lugn också långt efter att vandringen tagit slut. Det är som om vandring är lika uttröttande för bebis som för mig. Fast tar man fikapaus eller går på middag brukar det bli kalas i magen.

Som bonus kan jag avslöja att tältandet gick över förväntningarna också i sjätte månaden. Sov som en stock under de flesta nätter av våra två veckor i tält. Frisk luft och aktiva dagar hjälper bevisligen med nattsömnen, så också då man är gravid!

Avslutningsvis vill jag ännu rekommendera att våga vandra också som gravid! Visst är vandringen väldigt annorlunda, men vandring handlar alltid om att röra sig på egna villkor och njuta av vyerna. Det går också bra som gravid.

Hoppas du får härliga vandringar och berättar gärna mer om hur det är att resa som gravid om det finns frågor!

1 tanke om “Vandra i fjällen som gravid – Tips och erfarenheter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.