← Tillbaka

Roadtrip på Lofoten – sanningen om Norges pärla

Roadtrip på Lofoten - sanningen om Norges pärla

Lofoten – norra Norges pärla och största dragplåster! För att vara ärlig var jag väldigt skeptisk över hela vår resa till Lofoten. Jag tänkte liksom att själva Lofoten inte möjligtvis kunde leva upp till den gigantiska hypen.

Det galna är, att efter att själv ha besökt Lofoten kan jag med handen på hjärtat säga den är värt besöket! Trots de stora mängder turister är Lofotens natur så sevärd och unik att det gör det värt det.

I den här guiden vill jag realistiskt beskriva Lofoten för dig, med vad du kan förvänta dig, vad du inte ska missa samt förgylla din reseplanering med en massa underbar inspiration och bilder från Lofoten!

Lofoten - bakgrundsinformation

Lofoten – bakgrundsinformation

Lofoten är en cirka 350 kilometer lång halvö, vilket är mycket större än jag hade tänkt mig. Över hela halvön ringlar sig huvudväg E10 med ett antal avstickare till mindre orter på Lofoten.

Kör du bara raka vägen genom Lofoten kommer det ta dig 5-6 timmar och det rekommenderar jag verkligen inte att du gör. Lofoten är en magiskt vacker plats med alla höga berg, det kristallklara vattnet och de små byarna.

Resa till världens ände

Vi som har rest till världens ände Ushuaia i Sydamerika kan här konstatera att vi har så underbara vyer mycket närmare hemma än vi vågat tro. Ushuaia är och förblir ett enormt äventyr, men Lofoten sällar sig till den skaran.

Lofoten är fin hela halvön igenom. Redan från början av vägen tornar bergen upp sig och det är svårt att inte stanna för att beundra eller fotografera varje lagun eller bergstopp.

Naturen är dramatisk och även vädret väldigt ombytligt. En minut är det kallt och molnigt för att i nästa stund vara soligt och svettigt. Det lönar sig att ta detta i beaktande då man ger sig ut i naturen.

Det går även upp och ner ända från början av halvön, så personligen avundades jag inte de cyklister vi mötte på vägen.

Ta sig runt på Lofoten - bil, husvagn, husbil, motorcykel eller cykel

Ta sig runt på Lofoten – bil, husvagn, husbil, motorcykel eller cykel

De vanligaste fortskaffningsmedel på Lofoten är helt klart bil, husvagn, husbil, motorcykel och cykel. Och det finns mycket av varje turistgrupp. Speciellt husvagnar och husbilar känns som att de är överallt. Men de syns och hörs också mest.

Turister på Lofoten

Tråkigast med Lofoten är att det finns så mycket turister överallt. Vägarna är i utmärkt skick, breda och fina, men det finns också bilar prick överallt.

Stannade på rastplatser, på olika campingar, på vägarna. Du kommer inte undan turisterna på Lofoten. Ändå stör det inte nämnvärt, i alla fall inte mig.

Lofoten är tillräckligt stort för att du ska kunna hitta din lite lugnare punkt vad du än önskar och vill.

Vandring och sevärda punkter på Lofoten

Vandring och sevärda punkter på Lofoten

Förutom hela känslan på Lofoten och alla fina utbuktningar längs med vägen som det är möjligt att stanna på, finns det en sak som många kommer till Lofoten för.

Vandringen.

Vandring på Lofoten, finns liksom på Senja överallt. Via vandringsappen jag tipsade om i inlägget om Senja, hittar du också en massa vandringar runtom på Lofoten. Dessutom är det bara att hålla ögonen öppna för skyltar till sådana rutter som du inte hittar online.

Vandring på Lofoten

Det som var vandrare ska hålla på minnet på Lofoten är att alla vandringar är ganska tunga. Halvön är ingen platt historia och de flesta vandringar tar en upp på någon hög plattform med utsikt värd vandringsmödan.

Är man gravid kan detta ändå leda till vissa svårigheter. Vandringen är tung och svår, vilket gjorde att vi fick prova på flera olika vandringar innan vi hittade någon som var tillräckligt lätt för oss.

Ett exempel på lätt vandring är Nubben. Den är rätt brant men tillräckligt kort för att man ska orka med den.

I appen hittar man ett stort utbud på de mest kända vandringarna på Lofoten. Det tråkiga med dem är att du definitivt inte kommer vara ensam på de rutterna. Alla vill nå de högsta topparna och se de finaste vyerna. Det är det positiva med att välja mindre kända rutter. På Lofoten är de nästan lika spektakulära men verkligen inte lika populära.

Tips på vandring och sevärdheter

Tips på vandring och sevärdheter

Vill man bara promenera och inte vandra, rekommenderar jag att lämna bilen vid E-vägen och promenera till någon av de många fina och perfekta sandstränderna på Lofoten.

Vattnet är kyligt även på sommaren men så uppfriskande efter en långpromenad. Sanden och bottnen är helt perfekta och klarare vatten är svårt att hitta!

Hur utnyttjar lokalbefolkningen turismen?

Allmänt om Lofoten – Hur utnyttjar lokalbefolkningen turismen?

Jag var förvånad över hur bebott Lofoten var. Överallt på halvön fanns det byar, fiskesamhällen eller nya lyxiga villor. Ändå tog dessa samhällen inte över naturen på något sätt och jag lovar du kommer kunna njuta av alla vyer.

Bebyggelsen ger faktiskt mervärde till många vyer och bilder. Samma gäller de distinktiva höga broarna som många känner igen från Lofoten.

Turism Lofoten

Det jag blev väldigt förvånad över var hur lite den stora mängden av turister utnyttjades för lokalbefolkningen vinning. Det fanns få turistshoppar, inga glassförsäljare på stränderna, eller regnkappor vid vandringarnas början. Och inga avgifter för broar eller vägar.

Man kände sig inte utnyttjad som turist vilket självklart är ett gigantiskt plus! Ändå tycker jag det är märkligt att norrmännen inte utnyttjar denna enorma möjlighet till att göra mer pengar på fler sätt än matbutiker och bensin.

Kanske vi ännu inte sett hur mycket Lofoten riktigt kommer att utvecklas och förändras?

Färja över från Å till Bodö

Färja över från Å, Lofoten till Bodö på fastlandet

För att slippa köra hela Lofoten fram och tillbaka rekommenderar jag att ta färjan från Lofotens spets, från Å över till Bodö på fastlandet.

Färjan går kring 6-8 gånger från Lofoten till Bodö och tillbaka per dygn, mängd beroende på årstiden. Trots att det låter som att färjan går ofta lönar det sig om du rör dig med bil ändå att boka biljett till den för att inte bli utan plats. Färjan över tar 3,5-4 timmar och av de bilplatserna som finns på färjan går kring hälften att förhandsboka medan hälften fungerar enligt först i kö principen.

Färjan mellan Lofotens Å och Bodö kostar 1140 NOK för en bil med chaufför plus en passagerare.

Färja Å, Lofoten till Bodö

Vi var väldigt nöjda med färjvalet. Vi tog en av de sista färjorna på dagen som åker 20:30 från Lofoten och trots att den åkta fram och tillbaka hela dagen var vi ändå punktligt framme i Bodö klockan halv ett på natten.

Dessutom fick vi en magisk solnedgång på båten över som bonus!

Stark rekommendation för att få ut det mesta av din Lofoten resa.

Lofoten tips i mängd och massor

Lofoten tips i mängd och massor

Hoppas denna ärliga bloggpost om hur det är på Lofoten idag hjälper dig att planera din resa och ha realistiska förväntningar inför resan dit. Lofoten är precis så underbart som det sägs och är väl värt ett besök. Se bara till att veta vad det är du riktigt ger dig in på och planera resan väl i förtid!

Ha en bra resa!

3 tankar om “Roadtrip på Lofoten – sanningen om Norges pärla

  1. Ett bra inlägg om ett fantastisk resmål i Norden! Definitivt värt att åka dit upp även om det är en bit att köra. Jag besökte Lofoten 2017 på hösten och då var det inte fullt lika mycket folk men också sämre väder med en del regn. Ändå var det en upplevelse utöver det vanliga.

    • Tack snälla, så glad jag blir för din kommentar! Tror också att Lofoten är en magisk upplevelse oberoende väder, turismmängd eller andra faktorer. Dit åker man för naturen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.