← Tillbaka

Roadtrip från Tromsø till Lofoten – Senja, vägen till Narvik

Roadtrip från Tromsø till Lofoten - Senja, vägen till Narvik

Är din plan att roadtrippa i norra Norge har du med största sannolikhet planerat att besöka Lofoten. Förstår dig, naturen där är spektakulär!

Efter att själv ha bilat runt omkring i norra Norge rekommenderar jag varmt att du utöver Lofoten också besöker Tromsø med omnejd under din resa. Rör du dig med bil eller husbil/husvagn har du möjlighet att göra denna långa sträcka mellan Tromsø och Lofoten lika minnesvärd och fin som själva destinationen.

I det här inlägget vill jag inspirera dig till att göra just detta, att låta resan bli ditt äventyr.

Jag tipsar om fina ställen du inte ska missa, samt om grejer som är bra att veta då du bilar mellan Tromsø och Lofoten.

Åk till Senja från Tromsø med bil och färja - Ladda ner appen Troms Mobillett

Åk till Senja från Tromsø med bil och färja – Ladda ner appen Troms Mobillett

Först upp bland grejer du inte ska missa på vägen från Tromsø till Lofoten är det spektakulära Senja!

Till Senja kommer du antingen med färja som går från Kvaløya eller så genom att köra runt en ungefär 50 kilometer längre väg.

Väljer du färjan mellan Brensholmen och Botnhamn som vi gjorde, så lönar det sig att komma till hamnen i god tid. Under sommarhalvåret är det så pass mycket folk i rörelse att färjorna tenderar bli rätt fulla.

Denna färja fungerar även enligt principen först till kvarn.

Färjan över till Senja

Färjan över till Senja (Botnhamn) är dessutom liten och går med två till fyra timmars mellanrum. Så du vill inte missa en avgång för att du inte rymdes med.

Då du vet att du kommer att rymmas med på färjan lönar det sig att beställa biljett via Troms-områdets mobilapp Troms Mobillett istället för att köpa biljetten ombord. Du får 25% rabatt på alla biljetter via appen.

Det är välkommet i rätt dyra Norge.

Ön Senja - Lofotens lillasyster och ett orört vandringsparadis<

Ön Senja – Lofotens lillasyster och ett orört vandringsparadis

Kring en timme senare anländer färjan till Senja. Vandring och spektakulär natur är ledord på ön som allt som allt ligger 3 timmar från Tromsø, på väg mot Lofoten.

Här på Senja kan du spendera så lite eller mycket tid som du vill. Gillar du vandring kommer du att älska ön och aldrig vill åka iväg. Samma gäller om du gillar att köra omkring på små krokiga vägar.

För att börja med trafiken på Senja. Vägarna på ön är smala, men oftast i rätt bra skick. Det är lätt att köra omkring här även om du på de flesta ställen måste väja eller akta för emotkommande trafik. Så smala är vägarna att du oftast måste akta för andra.

Ön Senja orört vandringsparadis<

Det goda är att det inte finns så många andra på Senjas vägar. Det är relativt lugnt även under högsäsong. Fast husvagnar kommer du ändå inte undan i Norge. Några cyklister syns också till nu som då, men på grund av höga och många backar är det inte någon väldigt cykelvänlig ö.

Vägarna är trots aningen annan trafik underbara. Vyerna är spektakulära även de dagar molnen ligger lågt eller det regnar. Det finns möjligheter att stanna på olika utkikspunkter med korta mellanrum och här stannar även många för att campa, övernatta eller äta lunch. Mysigt!

Vandring på Senja - Vandringsmöjligheter och favoriterVandring på Senja - Vandringsmöjligheter och favoriter

Vandring på Senja – Vandringsmöjligheter och favoriter

Det finns vandringsmöjligheter överallt på Senja. De flesta som besöker ön är här för vandringen och det förstår jag!

Vi vandrade några olika vandringar, varav alla var från den lättaste ändan på grund av graviditeten. Och vet ni, vyerna var otroligt spektakulära, fast vi bara skulle ha vandrat i någon kilometer från parkeringen.

Senja, Russehola

Den lätta favoritvandringen på Senja var Russehola som för en ut längs den karga kusten. Vi åt hjortron längs med stigen, vandrade på platt mark och njöt av den steniga naturen och vågarnas brus.

Även för Senja rekommenderar jag att du laddar ner appen Outtt för att kunna välja den vandring som passar dig bäst.

Fortsätt från Senja mot Lofoten - Vägen till Fossbakken

Fortsätt från Senja mot Lofoten – Vägen till Fossbakken

Vägen mellan Senja och Lofoten är kring 200 kilometer lång, beroende på varifrån vart du åker såklart. I denna terräng tar sträckan kring tre timmar oberoende vilken av de två vägarna du väljer.

Europaväg 6 som är en lite större led tar dig via en längre men snabbare rutt till Lofoten. Vi valde ändå den andra rutten, som är en mindre men har mer sevärt för vår resa.

Vägen till FossbakkenVägen till Fossbakken

Vägen tog oss via Sorreisa, Sjövegan och många andra små samhällen och vi stannade flera gånger under vägen för foto-, kiss- eller glasspaus.

Det goda med Norge i norr är att de verkligen ser till att det finns mycket platser att stoppa på. Små utbuktningar längs med vägen där du kan stanna.

Dessutom markerar de väl ut stops som är perfekta för övernattning. De kallas Turistinfo och är egentligen ett lite större stopområde som lämpar sig för tältare och husbilar för övernattning. Dessa är svåra att hitta på Google, så vi höll bara ögonen öppna för dem då det började bli kväll för oss.

mellan Senja och Lofotenmellan Senja och Lofoten

Vårt mysiga boende mellan Senja och Lofoten hittade vi vid sjön Övrevatnet. Jag älskar att campa ute i naturen och för oss själva. Campingar med en massa husbilar ger mig ofta lite rysningar så gillar sådana här möjligheter bättre.

En annan grej vi var väldigt glada över var att även vägarna här var i utomordentligt skick. Det var lätt och skönt att köra och vyerna gjorde att också längre sträckor gick som en dans.

Ta den längre vägen i norra NorgeTa den längre vägen i norra Norge

Ta den längre vägen i norra Norge

I norra Norge lönar det sig att ta den längre rutten. Här finns så mycket fint att se, uppleva och upptäcka så den korta och lätta rutten lönar sig sällan.

Vi är väldigt nöjda över vår rutt från Tromsø till Lofoten och hoppas detta inlägg har inspirerat dig till att göra en liknande resa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.