← Tillbaka

Favoritområden i Rom – bo här, ät här och njut här

Favoritområden i Rom - bo här, ät här och njut här

Rom är en gigantisk stad med så mycket att se, göra och uppleva! Det finns nya grejer att upptäcka för varje besök och jag tror inte man någonsin kan känna sig färdig med Rom. Oberoende hur många år man spenderat i staden.

I det här inlägget tar jag upp områden du inte får missa under dina besök i Rom, vare sig det är ditt första eller tionde besök. Här blandar jag personliga favoriter med världskända must-sees.

Favoritområden i centrala Rom, Italien

Favoritområden i centrala Rom, Italien

Rom är en praktisk stad på så vis att många av de allra största sevärdheterna ligger väldigt centrerat. Rom är också en promenadvänlig stad, med få höjdskillnader och floden Tevere som hjälper orienteringen.

De här följande områdena är några av mina favoritområden i Rom för mat, sevärdheter, boende och liv – hoppas det hjälper dig att orientera i Rom-djungeln.

Det antika centrum av Rom - Municipio 1, Ponte och MontiDet antika centrum av Rom - Municipio 1, Ponte och MontiDet antika centrum av Rom - Municipio 1, Ponte och Monti

Det antika centrum av Rom – Municipio 1, Ponte och Monti

Ett område få turister missar är Ponte, vilket innefattar många av de allra främsta antika sevärdheterna i Rom. Här hittar du Pantheon, Fontana Di Trevi, Spanska trappan, Piazza Venezia, Colosseum och piazzor runt varje knut.

Varje gata och byggnad är kantade med fina, gamla byggnader. Det som också finns här är turister. I mängd och massor!

All den gamla historian blandas med turistgrupper, restauranger med inkastare och turistshoppar. Skulle personligen inte välja att bo, eller ens äta middag, på detta område, men för alla de stora världskända sevärdheternas skull är området definitivt ändå värt ett besök.

Vatikanen och Castel Sant Angelo - mer historiaVatikanen och Castel Sant Angelo - mer historia

Vatikanen och Castel Sant Angelo – mer historia

Väster om Ponte, på andra sidan floden Tevere, ligger några fler av Roms största dragplåster. Hit lönar det sig att komma för att se Vatikanen med den maffiga Peterskyrkan, Castel Sant Angelo och några av Roms viktigaste byggnader, som högsta domstolen.

Fint att promenera omkring!

Prati - nära allt, men lite avsidesPrati - nära allt, men lite avsides

Prati – nära allt, men lite avsides

Området vi bodde på, som jag varmt rekommenderar för alla som besöker Rom, är området Prati. Ett stenkast från områdena jag berättat om ovan, men samtidigt som en annan värld. Det här är ett område många lokala bor på, men som samtidigt har en stark inverkan av turismen.

Det blir en bra blandning där du får det bästa av två världar – lokalt boende och lugna gator, men stort utbud av restauranger!

I Prati finns inga superspännande sevärdheter, men det är fint att bara strosa runt här.

Trastevere - det hippa Rom nära centrumTrastevere - det hippa Rom nära centrumTrastevere - det hippa Rom nära centrumTrastevere - det hippa Rom nära centrum

Trastevere – det hippa Rom nära centrum

Söker du efter en laidback vibe nära Roms centrum är Trastevere valet för dig! Söderut från Ponte hittar du denna supermysiga stadsdel där alla gator är smala och täckta med murgröna. Här finns mycket gatukonst och graffiti, samt uteserveringar och marknader längs med gatorna.

Vi gillade detta område väldigt mycket. Söker du mer nattliv än vad vi gjorde skulle jag rekommendera att bo här. De restauranger vi åt på här var alla också väldigt bra!

Pigneto - det lokala Rom möter hipsterPigneto - det lokala Rom möter hipster

Pigneto – det lokala Rom möter hipster

Ett annat lite hipstrigare område vi föll för var Pigneto. Till Pigneto kommer du lättast med metro då det ligger en bit från centrum. Rom har inget jättelikt nätverk av metro, men där den finns fungerar den bra. En enkelbiljett kostar 1,50€ (15 KR) så dyrt är det inte heller.

I Pigneto finns ingen turism. Detta är ett bostadsområde som finns till för romarna. Det som gör området extraspännande är all gatukonst och alla lokala restauranger.

Det är roligt att bara vandra runt här och njuta av det lokala Rom.

Många fina områden i Roms centrum

Många fina favoritområden i Rom

De här områdena ovan ska du inte missa då du besöker Rom! Det finns många fler fina områden värda ett besök, men då behöver du mer än en förlängd helg.

Ha en härlig resa och njut av Italien!

7 tankar om “Favoritområden i Rom – bo här, ät här och njut här

  1. Åh jag älskar Rom! Allt för länge sen jag var där trots vi är i Italien så ofta vi kan. Hoppas åka dit i december :) Önskar dig en fin vecka malin!
    kram lina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.