← Tillbaka

Att göra och sevärt i Tromsø, Norge – Centrum och Kvaløya

Att göra och sevärt i Tromsø, Norge - Centrum och KvaløyaAtt göra och sevärt i Tromsø, Norge - Centrum och Kvaløya

Tromsø är en av de största städerna i norra Norge och således en av de största hubbarna att passera om man är på roadtrip eller äventyr i norr.

Många tänker på Tromsø som precis detta, en genomfartspunkt. Men efter tre dagar i magiska Tromsø vågar jag utmana detta tråkiga tänk.

I detta inlägg visar jag dig varför Tromsø är värt mer än bara en lunch eller en natt mellan vandringar. Tromsø är så mycket mer än bara en storstad.

Tromsø - att göra i kärncentrum och på gångavstånd från centrum

Tromsø – att göra i kärncentrum och på gångavstånd från centrum

I Tromsø kommun bor det idag kring 75 000 invånare, vilket gör kommunen till en av de största i norra Norge. Tromsö är centrum för arktisk kultur och konst och här hittar man sevärt och att göra utöver den annars magiska norska naturen som breder ut sig direkt utanför staden.

Tromsø centrum ligger beläget på en ö väldigt långt ut på kusten i det norska havet. Centrumet påminner till läget som ö med broar åt två håll om Manhattan, men där tar alla likheter också slut. Denna norska stad är avslappnad, lugn och fokus på att passa in i miljön och bevara den lokala kulturen.

Tromsø centrumTromsø centrumTromsø centrum

Ta gärna och spendera några nätter i staden. I centrum finns det ett stort utbud av hotell som aldrig tar slut, även om det mesta är rätt dyrt, över 100€ per natt. Det går ändå att fynda billigare boende och vi sov på Scandic för 80€ per natt!

Det är skönt att bo nära Tromsø centrum eftersom man då kan promenera omkring och inte behöver bilen. Tromsø är ingen körvänliga stad, med många undantagsregler och bilar på lite yta.

Lönar sig även att observera att all parkering mellan 8-17 kostar i staden. Det vanligaste priset per timme är 27 NOK alltså ungefär 2,70€/timme.

Här nedan tipsar jag om sevärdheter och att göra i centrum av Tromsø.

Besök Ishavskatedralen och promenera över TromsøbronBesök Ishavskatedralen och promenera över Tromsøbron

Besök Ishavskatedralen och promenera över Tromsøbron

Ishavskatedralen är ett av Tromsös mest ikoniska landmärken. Beläget högst upp på en kulle på Tromsdalssidan med utsikt över centrum av Tromsö kan du inte missa den arkitektoniska pärla.

Promenera över den höga Tromsøbron från centrum istället för att ta bilen. Blir en mysig promenad över Grindøysundet.

Fjellheisen - Åk kabinbana upp till Tromsøs finaste utkikspunktFjellheisen - Åk kabinbana upp till Tromsøs finaste utkikspunkt

Fjellheisen – Åk kabinbana upp till Tromsøs finaste utkikspunkt

Fortsätter du en bit vidare från Ishavskatedralen kommer du till Tromsøs nyrenoverade kabinbana, Fjellheisen. För 210 NOK (21€) per vuxen åker du upp och ner till utkikspunkten över Tromsø med den absolut finaste vyn över centrum.

Du kan också promenera upp och ner gratis.

Centrum av TromsøCentrum av Tromsø

Centrum av Tromsø

Centrum av Tromsø är också väldigt mysigt att bara strosa omkring i. Det finns flera intressanta byggnader, som till exempel biblioteket du inte ska missa. Dessutom är många vanliga hus söta små trähus som ger hela staden ett fint intryck.

Restauranger finns det också mycket av, men det mesta är rätt dyrt. Ett trevligt ställe med okej pris mat är pizzerian Casa Inferno, där pizzornas priser är kring 200-250 NOK (20-25€). Överkomligt för att vara Tromsø och väldigt gott!

evärt i närheten av Tromsø - vandring på Kvaløya och natur överalltevärt i närheten av Tromsø - vandring på Kvaløya och natur överallt

Sevärt i närheten av Tromsø – vandring på Kvaløya och natur överallt

Har du som 95% av alla som besöker Tromsø bil till ditt förfogande, så rekommenderar jag att göra lite dagsutflykter i närheten av staden under dagarna.

Tromsø är så mycket mer än storstad och bara 10 minuter från centrum breder den vackra norska naturen ut sig.

Mitt bästa tips är att åka över till Kvaløya för vandring och underbara vyer. För att komma dit tar du bara tunneln ut mot Tromsø flygfält och fortsätter längs med kusten över till Kvaløya.

Kvaløya - vandring och sevärt längs med hela vägenKvaløya - vandring och sevärt längs med hela vägenKvaløya - vandring och sevärt längs med hela vägen

Kvaløya – vandring och sevärt längs med hela vägen

För färre andra turister och genuint autentisk vandring och upplevelser rekommenderar jag att besöka halvön norr om Kvaløya där byn Tromsvik finns.

På den ön gör du bäst i att köra the scenic route, rutten längs med kusten. Vyerna är fantastiska med höga berg, djupa dalar och små fiskesamhällen som kantar rutten.

BrosmetindenBrosmetinden

En av de absolut mest fantastiska vandringar vi gjorde i Norge vandrade vi mellan Tromsvik och Rekvik. Vandringen gick upp till topparna på berget Brosmetinden. Utsikten över Norska havet och den karga naturen, i kombination med att vi var de absolut ända vandrarna under hela dagen gjorde vandringen perfekt.

Eftersom jag är gravid vandrade vi en lätt dagsvandring på ungefär 2,5 timmar. Det finns en mer utmanande rutt om man från samma ställa går inåt ön istället för ut mot kusten. Något för alla som alltid i Norge.

ommarøy på Kvaløya - Pittoreskt samhälle med fina vyerommarøy på Kvaløya - Pittoreskt samhälle med fina vyerommarøy på Kvaløya - Pittoreskt samhälle med fina vyer

Sommarøy på Kvaløya – Pittoreskt samhälle med fina vyer

Söker du annat än vandring erbjuder Kvaløya även det. Till ön Sommarøy, som du kommer till med bil från Kvaløya får du uppleva det pittoreska och söta som norra Norge har att erbjuda.

Detta är ett äkta fiskesamhälle med röda stugor, fiskebåtar och fin natur. Som överallt i Norge finns det även lyxvillor här och annat som hör Norge till.

Tromsø är värt ett besök!

Tromsø är värt ett besök!

Det jag vill säga är att du inte ska missa Tromsø då du är i norra Norge. Staden har mycket mer att erbjuda än bara stad och vandringarna utanför centrumet är väldigt öde och fria från massturism.

Naturen är underbar och det är bara att ge sig rätt ut på äventyr. Dessutom kombinerar du vandring med kultur och lite stadsliv, vilket är en rätt fin grej!

Hoppas du har en härlig resa till Tromsø!

9 tankar om “Att göra och sevärt i Tromsø, Norge – Centrum och Kvaløya

  1. Wow jag måste till Norge en dag! Varken jag eller mon man varit där. Så fint skrivet!

    • Alltså Norge var så mycket och lite till – ett helt perfekt resmål! Ser framemot att en dag åka tilllbaka och vandra ännu mer än vi gjorde den här gången. Hoppas du också snart kommer iväg dit, du sku nog helt säkert älska det! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.