← Tillbaka

5 väsentliga tips för att bila i Norge

5 väsentliga tips för att bila i Norge

Norge är ett härligt land att bila i! Främst är det naturen och alla spektakulära landskap som lockar, men även storstäderna har sin norska charm och är inte att förbise.

Vi bilade runt i Norge från Tromsö i norr till Oslo i söder under några veckors tid och lärde oss en hel massa om hur körandet i landet fungerar. Tips som vi önskat vi vetat innan vi påbörjade vår resa.

I det här inlägget delar jag därför med mig av mina fem bästa tips för att bila i Norge. Grejer som är bra att tänka på före du beger dig ut på vägarna och som hjälper dig att ha en härlig bilsemester i det underbara landet!

5 tips för att bila tryggt och ha det bra i Norge

5 tips för att bila tryggt och ha det bra i Norge

1. Bensinen är dyrare än i Sverige och Finland. Inga gigantiska skillnader, men i snitt kring 10-20 cent/liter dyrare (1-2 SEK). Det blir ändå en rejäl summa i längden om man kör mycket.

Dessutom varierar bensinen mycket i pris från ställe till ställe. I samma by kan priserna variera med 20 cent/liter och vi hittade inget samband för när bensinen är dyr eller billig. Varken stad, obyggd, stor konkurrens eller liten spelade in. Bensinpriserna varierade som vi såg det rätt på måfå.

2. Generellt sett är de norska vägarna bra. De stora och mellanstora vägarna tas väl hand om, och det är endast de sista bitarna ut till någon by eller vandringsled som är i dåligt skick.

Vägarna i Norge är generellt också mindre och smalare än i Sverige. Leder som ser stora ut på kartan är ofta ändå enfils vägar. Men det räcker bra, för vägarna känns inte lika trafikerade som i Sverige.

3. För att vägarna är smalare och är det möjligt att ha fler små platser att stanna på längs vägarna. Dessa stopplatser är perfekta för att stanna på då man behöver sträcka på benen, vill ta en bild av någon fin vy eller kanske övernatta längs med vägen.

Förutom inbuktningar längs med vägen finns det en massa Turistinfon som även oftast har toalett, samt såklart bensinstationer med tillhörande service. I Norge behöver man aldrig köra långt före man hittar en rastplats.

Med bil genom Norge

4. Bered dig på att se husvagnar och husbilar överallt. Eftersom Norge är det perfekta landet att bila i så kommer du inte vara ensam om din roadtrip. Vanligare än att campa är det att ta husvagnen eller husbilen på äventyr och det vanligaste fordonet på Norges vägar är någon sorts stor karavaner. Tätt följt av Teslas.

Norge har en grym mängd av Tesla- eller andra elbilar på sina vägar. Även de flesta rastplatser har laddningsstationer. Bra med eldrivet!

5. Det finns många vägtullar och kameror på vissa vägar. Vägtullarna är alla automatiska (förutom till Atlantkustvägen) och bor du inte i Norge kommer räkningen hem per post senare. Vägtullarna varierar men är oftast mellan 1,50-3,50€ (15-35 SEK).

Fartkameror finns det också, men det varnas alltid om dem med skyllt innan. I Norge är fortkörningsböterna höga, kring 200€ (2000 SEK) för en liten överhastighet på ett område med låg hastighet. Se därför till att hålla dig till begränsningarna!

Förutom fartkameror mäter även de norska myndigheterna genomsnittsfarten på många ställen. De kamerorna blinkar rött åt alla bilar och mäter bara din medelhastighet på en viss sträcka.

5 tips för att bila tryggt och ha det bra i Norge

Hoppas dessa tips hjälper dig att bila bättre och smidigare i Norge. Har du några fler tips är det bara att tipsa i kommentarerna, uppdaterar inlägget med alla de bästa tipsen jag skriver under!

Ha en bra roadtrip!

5 tankar om “5 väsentliga tips för att bila i Norge

  1. Vilket bra inlägg och jag känner igen mycket i det du skriver (bland annat biltullar och smala vägar) efter att vi också bilade i Norge. Något jag uppskattade var att jag tyckte de flesta var väldigt bra bilförare och var lugna och visade respekt på vägarna :).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.