← Tillbaka

Ersättning för försenat flyg – Hur gör jag?

Inlägget skrivet tillsammans med AirHelp.
Ersättning för försenat flyg - Hur gör jag?

En av de allra vanligaste frågorna jag som resebloggare får, är vad som gäller om en flygning inte går som utlovat på biljetten. Om man till exempel missar flyget på grund av sent anslutningsflyg eller det egna flyget helt enkelt är väldigt försenat eller inställt. En mycket bra fråga och tyvärr scenarion jag personligen också varit med om flera gånger.

På grund av mina erfarenheter har jag blivit lite av en expert på flygrättigheter. I det här inlägget delar jag med mig av vad du ska göra då dina flygningar inte realiseras som utlovat – det finns nämligen en hel massa du kan göra för att få extra kompensation!

Vad ska jag göra om mitt flyg är försenat?

Vad ska jag göra om mitt flyg är försenat?

Den första frågan då något inte går som planerat med ens flyg, det antingen är inställt, grovt försenat eller så har man missat ett anslutningsflyg, är oftast till vem man ska vända sig.

Då du befinner dig på flygfältet och är mitt i situationen, samt själv har bokat din resa, är det alltid det egna flygbolagets personal som kan hjälpa dig bäst. På större flygfält som Frankfurt eller Heathrow finns det specifika sektioner för inställningar eller missade flyg. På mindre kan du gå rakt till incheckningspersonalen. Har du bokat resa med en resebyrå är det främst dem du ska vända dig till för att lösa den akuta situationen.

Vad kan du då vänta dig att få i stunden? En biljett hem snarast möjligt som flygbolaget fixar åt dig. Om det handlar om en missad anslutning kräver ändå bolaget att hela flygsträckan är bokad på en och samma biljett. Har du själv bokat två olika flyg och missar det senare är ansvaret ditt.

Om flygbolaget inte har möjlighet att få hem dig inom rimlig tid är de tvungna att bjuda dig på måltider, samt övernattning om detta krävs.

Sedan är det bara att ta sig hem innan man kan börja med nästa steg: söka om ersättning, alltså pengakompensation.

När kan jag söka ersättning för försening eller missat anslutningsflyg

När kan jag söka ersättning för försening eller missat anslutningsflyg

Då du väl är hemma har du möjlighet att söka ersättning för den förlorade tiden. Detta kan enligt EU lagstiftning göras i sådana fall som flyget är försenat med tre timmar. Tiden räknas från beräknad landning till verklig landning och lagen inkluderar alla EU-länder- och flygbolag.

Ersättning går att söka själv direkt från flygbolaget, men det kräver mycket pappersarbete samt juridisk kunskap. Den möjligheten jag själv använt mig av flest gånger jag ansökt om flygersättning, är via onlinetjänster som Airhelp.

Tjänsten tar på sig ansvaret att medla med flygbolaget, bistår med jurister samt ser till att du får din kompensation för det försenade eller missade flyget (ifall du är berättigad kompensation). Det du behöver göra är att skicka in en kompensationsansökan via hemsidan som inkluderar information om ditt case.

Du kan som bäst få 600€ (6000 Kr) i ersättning och beloppet beräknas på basis av flygsträckan. Att ansöka om ersättning via Airhelp kostar ingenting, men vid ersättningens utbetalning, alltså mission accomplished, tar de ut en procentuell återbäring.

Härliga flygningar framöver!

Härliga flygningar framöver!

Att känna till sina rättigheter är väsentligt för att kunna få kompensation. Hoppas att detta inlägg var till nytta för dig och att du i framtiden vet vem, hur och när du ska vända dig till om flygningarna inte går som planerat!

Dela gärna med dig av dina erfarenheter under i kommentarerna!

2 tankar om “Ersättning för försenat flyg – Hur gör jag?

  1. Så bra det är med dessa rättigheter! Inte alla som känner till. Toppen att kunna ta hjälp också!

    Råkade själv ut för åtta timmars försening till USA en gång, dessutom på min födelsedag. Då var 600 euro bra plåster på såren! Fast det motsvarar cirka 6000 kr (står 600 i inlägget). ;)

    • Nej verkligen inte – och skönt också att veta man själv inte behöver fixa allt! Och haha, tack för påpekandet. Ska självklart stå 6000 ;) ändrar det direkt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.