← Tillbaka

Dagsutflykt till Hangö – Vandrings- och stadstips

Dagsutflykt till Hangö - Vandringstips

Hangö är en av Finlands absolut härligaste sommarstäder! Beläget på den sydvästra spetsen av Finland kan Hangö stoltsera med en lång fin kustlinje, ett soligt klimat samt den absolut sydligaste punkten på fastlandet Finland.

Staden är ett perfekt utflyktsmål från runtom i Finland under varma sommardagar. Från oss i Ekenäs tar det inte mer än 30 minuter med bil till Hangö, men kommer du från Helsingfors är det bra att reservera cirka 2 timmar för resan.

Här nedan tipsar jag om en massa härliga utflykter du kan bege dig ut på i Hangö som lämpar sig bäst för natur- och vandringsälskare, men också personer som söker småstadsidyll.

Vandra Tulluddens naturstig till Finlands sydligaste punktVandra Tulluddens naturstig till Finlands sydligaste punktVandra Tulluddens naturstig till Finlands sydligaste punkt

Vandra Tulluddens naturstig till Finlands sydligaste punkt

Det enligt mig absolut coolaste med Hangö är att du här kan besöka fastlandet Finlands sydligaste punkt. Den är belägen på Tulludden ett stenkast från Hangö centrum och längst ut på spetsen möts Finska viken och Skärgårdshavet.

För att komma ut till den sydligaste punkten tar du Tulluddens naturstig, som fram och tillbaka till parkeringen är 6,7 kilometer lång. Terrängen är stundvis platt och fin, medan vissa etapper är steniga eller klippiga. Speciellt vid ändan av Tulludden är det branta klippor med det öppna havet alldeles invid som du vandrar över.

Tulludden är också hem för en av Finlands stora importhamnar och vissa delar av den fina vandringen görs bredvid en stor parkeringsplats för importbilar. Inte speciellt fint, men intressant detalj!

Vandra i HangöVandra i Hangö

Under stigen kommer du även passera 15 tavlor med information om området. Under promenaden får man information om naturen i Hangö, samt även om Hangö udds spännande historia.

Hangö udd blev efter Vinterkriget mellan Finland och Sovjetunionen enligt fredsavtalet utarrenderat till Sovjetunionen på 30 år. Sovjetunionen använde sig av Hangö udd som marinbas tills Finland efter fortsättningskriget fick tillbaka området. Då fick ryssarna Porkala som jag skrivit mer om här.

Än idag kan man även på Tulludden se gamla byggnader från denna tid.

Sydspetsen är väl värt ett besök för både natur-, vandrings- och historieälskaren!

Centrum av Hangö - stränder, restauranger och aktiviteter

Centrum av Hangö – stränder, restauranger och aktiviteter

Eftersom Hangö är en sommarstad är centrum av staden väldigt livat under juni, juli och augusti. Det händer något i centrum så gott som var dag, här kan du bekanta dig med de olika evenemangen.

Till Hangös centrum räknas oftast kusten från Östra hamnen och österut.

Östra hamnen är ett perfekt ställe för lunch eller middag. Här finns flera olika restauranger med många och stora terrasser för varma dagar.

Hangö centrum

Fortsätter man längs kusten österut stöter man ofta på lopptorg. Här säljs klassiska hantverk, mat och gamla prylar. Hangö är en rätt svensk stad så börja alltid på svenska då du talar med personer i staden.

Går du vidare från lopptorgen kommer du till strand efter strand. Stränderna i Hangö är långgrunda med perfekt sandbotten. Solen sägs alltid skina här, vilket ofta stämmer, så ta med badkläderna och njut av strandlivet.

Överlag är Hangö en härlig stad att bara strosa omkring i. De fina och lyxiga villorna är många med utsikt över havet. Att bara kolla på söta hus är hur mysigt som helst!


Har en massa fler Hangötips på lager så bara att fråga om det är nåt mer du undrar över! Annars önskar jag dig en härlig resa till staden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.