← Tillbaka

Biltåg genom Finland – Helsingfors – Kolari

Biltåg genom Finland - Helsingfors - Kolari

Biltåget genom hela Finland är en perfekt lösning då du vill minimera transportsträckor och njuta fullt ut av hela din semester, där du vill och hur du vill.

Då vi började planera vår stora Norden-roadtrip insåg vi snabbt att vi inte ville spendera så mycket tid, energi eller bensin på att köra genom Finland. Vi har båda bilat en del genom landet, främst till Österbotten och över till svenska sidan via Haparanda, så vi kände vi ville se något annat denna gång.

Kolari

Vi satte målet på Lappland och de norra delarna av Sverige, Norge samt Finland. Då vi redan hade hyrbil för sommaren kollade vi genom möjligheter och alternativ till att ta sig norrut utan att köra själv.

Vårt val föll på att åka tåg med bilen ombord så långt norrut i Finland som det går. Vi åker tåg från Helsingfors till Kolari, en resa på 14 timmar.

I det här inlägget delar jag med mig av tips för dig som vill åka biltåg och sådant som är bra att veta.

Bra att veta om att åka biltåg - tidtabell, pris och nöje

Bra att veta om att åka biltåg – tidtabell, pris och nöje

Biltåget lönar sig alltid att boka i god tid. Tåget var det första vi bokade och bilplatserna är begränsade. Passagerarmässigt var tåget nästan tomt då vi åkte, men alla bilplatser var fullbokade.

Svårast är det att få plats med bilen under vinterhalvåret och då stiger även priserna till det dubbla mot vad vi nu betalade.

Vi betalade nu 250€ för resan upp till Kolari och det innehöll bilplats på tåget, samt biljett med sovkupé för två personer. Ett rimligt pris med tanke på att bensinen för denna 1000 kilometer långa resa säkert blivit runt 100€, samt tagit åtminstone 11 timmar att köra plus alla pauser.

Nu fick vi bara köra ombord på tåget och sedan njuta av åkturen. Vi hade med oss middag, tog en fika i restaurangvagnen, läste och sov en god natts sömn. På morgonen steg vi sedan av i Kolari.

Tågen norrut går alltid över en natt, vilket betyder att de far från Helsingfors kring 18 på kvällen. Då är de framme i Kolari kring 8-9 på morgonen. De åker även andra tider, men alltid över natten.

Andra stationer som du kan åka biltåg till i Finland, samt tåget till Kolaris tidtabell, hittar du på VR:s sida.

Köra ombord och av biltåget Helsingfors - KolariKöra ombord och av biltåget Helsingfors - Kolari

Köra ombord och av biltåget Helsingfors – Kolari

I Helsingfors kör du ombord biltåget i Böle. Ombordstigning är möjligt runt en timme innan tåget går och då du checkar in berättar personen vilken vagn du ska köra ombord på.

Ombord och avkörning sker i den ordning man kommer. Sedan är det bara att promenera tillbaka till tågstationen i Böle och stiga på tåget som vanligt då det kommer.

Samma gäller avstigningen. I Kolari stiger du av tåget med alla andra och promenerar sedan vidare till biltågsavstigningen och kör ut din bil.

Väldigt smidigt!

Bekvämligheter på biltåget genom Finland

Bekvämligheter på biltåget genom Finland

På biltåget är det alltså möjligt att boka en sovkupé istället för två säten. Detta kostar inget extra och är så värt det.

Sovkupén är som en tvåpersoners hytt, utan toalett. De två sängarna är bäddade med rena lakan, du får en liten handduk och en flaska vatten inför resan. Dessutom har du en liten lavoar och spegel, samt fönster i din kupé.

Toalett och dusch finns i ändan av varje korridor.

I restaurangvagnen går det att köpa både varm mat, fika och alkohol. Men stämningen är ändå mycket lugnare än på färjorna mellan Finland och Sverige. Kanske för att de flesta trots allt är där me bil!

Bra upplevelse med biltåg genom Finland

Bra upplevelse med biltåg genom Finland

Med denna upplevelse i bagaget kan jag verkligen rekommendera att åka biltåg istället för att själv köra hela vägen genom Finland. Var så skönt att utvilade hoppa ut i Kolari och direkt kunna börja upptäcka Lappland!

Kom ihåg att boka biljett i tid, men annars är det väldigt enkelt att använda sig av biltåget.

1 tanke om “Biltåg genom Finland – Helsingfors – Kolari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.