← Tillbaka

Våra växter – en liten guide för att ta hand om dina växter på sommaren

Våra växter - en liten guide för att ta hand om dina växter på sommaren

Jag är idag mer än en måttlig crazy plant lady. Hemma hos oss i vår tvåa, har vi kring 50 grönväxter i alla dess storlekar och tycker så väldigt mycket om dem allihop!

Min, eller vår, växtsamling har vuxit till sig över årens lopp. Jag var redan som liten duktig på att hålla mina växter vid liv och har fortfarande flera stycken som jag haft sen jag var kring 5 år gammal.

Min samling började växa explosionsartat kring 2011 då jag efter ett långt utbyte flyttade till egen lägenhet igen. Då började jag njuta av växtskötsel och fråga ofta familjen eller kompisarna om sticklingar.

Idag har vi därför 50 plantor och mera kommer det hela tiden. Försöker ge bort sticklingar i present åt alla jag vet uppskattar växter, men har faktiskt idag mer än jag behöver.

Så hojta till om du är i Helsingforsregionen och vill ha en liten planta!

Skötselråd för grönväxter i lägenhet

Skötselråd för grönväxter i lägenhet

På grund av den stora mängd växter lägger vi ner rätt mycket tid på att också ta hand om dem. Vinterhalvåret går rätt smärtfritt och då brukar vi bara vattna allihop en gång i veckan och ge växtnäring runt en gång i månaden.

Sommaren är en helt annan femma. För dig som vill börja ta hand om dina grönväxter lite bättre delar jag med mig av mina bästa skötseltips.

Sommarvård av grönväxter

Vi vattnar blommorna dagligen under sommaren. Känner oftast först på myllan om den är fuktig eller torr och ger sedan beroende på det mycket, litet eller inget vatten åt växterna.

Jag funderar inte mycket på om växten borde vara fuktig hela tiden (som många tropiska växter) eller om de bara borde få vatten en gång i månaden (som många kaktusar). Nej, jag upplever att jag lärt känna växterna bättre. Så utifrån hur de ser ut och känns brukar jag ge vatten nästan varje dag.

Här ska tilläggas att vi bor i en solig lägenhet med söderfönster, så växterna får väldigt mycket sol och ljus om dagarna.

Växtnäring ger jag 1-2 gånger per månad. Har näring i vätskeform som man blandar med vatten och vattnar växterna med.

Våra växter - en liten guide för att ta hand om dina växter på sommaren

Omplantering av växter på våren

På våren brukar jag plantera om kring en tredjedel av alla växter. Tar dem som vuxit ur krukan eller fått bejbisar först. Väldigt viktigt med tillräckligt stor kruka för att växterna ska må bra.

Skulle ja orka vore det bra att byta mylla en gång per år. Men eftersom vi har så rackarns många växter brukar jag kanske vårda hälften varje år.

Sol- och närhetsterapi för växterna

Andra grejer jag brukar göra för våra växter är att gå och prata med dem. Eller egentligen pratar jag oftast i telefon, men då är en perfekt stund att också inspektera växterna. Plockar bort torra eller vissna blad, kollar att vi inte har ohyra och petar lite allmänt.

I en omgång hade vi ohyra och den behandlade vi först med vatten men senare med köpt gift för att verkligen bli av med dem. Fungerade och växterna tog inte skada.

Man lägger märke till så mycket mer då man verkligen pratar med sina växter!

På sommaren brukar jag också ta ut växterna på balkongen för lite extra ljusterapi om de verkar behöva det. Men kom ihåg att inte lämna inomhusväxter ute för länge. De bränner sig lätt i den starka solen!

Ta hand om dina växter på sommaren - Hoppas dessa tips kommer till nytta!

Ta hand om dina växter på sommaren – Hoppas dessa tips kommer till nytta!

Så iväg och ta hand om dina växter – mer än så här behövs faktiskt inte! Lite extra kärlek räcker långt.

Och kommentera nedan om du vill ha mer växtinlägg eller kanske en liten växtbejbis!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.