← Tillbaka

Midsommarhelg på finskt vis 2019 – Insjöfinlands Letku och vandring

Midsommarhelg på finskt vis 2019 - Insjöfinlands Letku och vandring

Det här året firade vi midsommar på ett mer finskt än finlandssvenskt vis. Egentligen var vi en internationell grupp av midsommarfirare, men eftersom vi firade vid en stuga som ligger invid en liten sjö inne i landet, kändes midsommaren väldigt traditionellt finsk.

Midsommarhelg på finskt vis 2019 - Insjöfinlands Letku och vandring

Midsommar på finskt vis är just detta för mig, sjö och stugliv med kompisar. Att ha stuga vid sjö är för mig som skäribo väldigt främmande och tycker alltid det är spännande att känna de annorlunda dofterna, uppleva lugnet och se hur nära inpå sina grannar man kommer då man har stuga vid en sjö.

Vid sjö är du aldrig längre än några hundra meter bort från grannarna och det skapar en annan sorts stämning än vid havet. Ute i skärgården är det inte ovanligt med känslan att du är ensam vid världens ände.

Här i Letku som vi firade midsommar var vi inte ensamma. Sjön hade mer än en midsommarfest och stämningen var mer som ett stort midsommarfirande med många olika fester.

Det finska midsommarfirandet vid sjönDet finska midsommarfirandet vid sjönDet finska midsommarfirandet vid sjönDet finska midsommarfirandet vid sjön

Det finska midsommarfirandet vid sjön

Förutom att stämningen vid en sjö blir annorlunda än vid havet är resten av det finska midsommarfirandet väldigt likt det finlandssvenska. Vi bastade och simmade i sjön, lagade god mat tillsammans och åt länge.

Färre snapsvisor blev det ändå, eftersom finnar inte är lika ivriga på sång och dans. Någon midsommarbrasa blev det inte heller i år.

Vandringsmöjligheter i Letku

Vandringsmöjligheter i Letku

Det roligaste med att fira midsommar på fastlandet, var att vi hade möjligheter att lättare ta oss till platser och ha olika aktiviteter under dagtid.

Våra vänner gillar att vandra nästan lika mycket som vi, så varje dag under midsommaren gjorde vi en längre dagsvandring.

Liesjärvi nationalpark

På fredagen vandrade vi i Liesjärvi nationalpark, som är känd för sin smala stig som delar två sjöar från varandra. Vi vandrade i den djupa skogen och blev myggmat på de mer vindstilla ställena.

Torronsuo nationalpark

Under lördagen åkte vi till mossen i Torronsuo nationalpark. Där vandrade vi längs små spångar tills vi plötsligt blev överraskade av en störtsskur. Ute på mossen fanns det inte många ställen att ta skydd på, så vi blev alldeles genomblöta innan skuren tog slut.

Blöta avslutade vi vår vandring och åkte in till Forssa istället. Gullig liten finsk stad, men väldigt död så här under midsommaren.

Midsommar 2019 - midsommarhelg på finskt vis

En väldigt bra och chill midsommar blev det. Och roligt att skapa lite nya minnen och prova på nya sätt att fira en viktig tradition för mig!

1 tanke om “Midsommarhelg på finskt vis 2019 – Insjöfinlands Letku och vandring

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.