← Tillbaka

Dagsutflykt från Amsterdam – Åk till Haarlem och cykla till kusten

Dagsutflykt från Amsterdam - Åk till Haarlem och cykla till kusten

Amsterdam är en härlig storstad som jag trivs väldigt bra i! Har varit där i flera vändor och älskar hur accepterande och tillåtande staden är. Dessutom är staden ju supermysig med alla kanaler och söta hus i centrum.

Det som ändå ibland kan förstöra hela Amsterdamkänslan är tyvärr mängden turister. Att gå omkring i centrum känns inte alltid som ett privat äventyr, utan man förvandlas till en i turistmängden. Det gillar jag inte!

Därför vill jag tipsa om ett Hollandsäventyr inte långt från Amsterdam. Kan göras som en dagsutflykt eller över natten. Det bästa med detta tipset är att du på detta vis kan kombinera magiska Amsterdam med lite mer laidback dagar utanför turistmassorna.

Jag talar alltså om en utflykt till den närliggande staden Haarlem!

Äventyr i Haarlems centrum - Missa inte det härÄventyr i Haarlems centrum - Missa inte det härÄventyr i Haarlems centrum - Missa inte det här

Äventyr i Haarlems centrum – Missa inte det här

Det tar inte mer än 10-15 minuter med tåg från Amsterdam till Haarlem. Staden ligger ungefär halvvägs mellan Amsterdam och kusten och trots att det ligger så nära huvudstaden är det ett helt annat lugn som ligger över Haarlem.

Staden är precis lika fin som Amsterdam med gamla hus och ett stort nätverk av kanaler. Kärnan i Haarlem är torget med den historiska St. Bavo-kyrkan och ett antal välkända museum. Här finns ett stort antal terrasser för fika och en mysig miljö att strosa runt i.

Lite utanför det historiska centrumet finns det mer sevärt som ett flertal fina parker och väderkvarnen de Adriaan.

Haarlem är även centrum för Nederländernas blomsterodling, så för alla er blomälskare – missa inte detta!

Cykla ut till den holländska kusten - Bloemendaal aan ZeeCykla ut till den holländska kusten - Bloemendaal aan Zee

Cykla ut till den holländska kusten – Bloemendaal aan Zee

Känner du för att upptäcka mer av Haarlem rekommenderar jag att hyra cykel och trampa ut mot kusten. Spelar ingen roll vilken väg du tar, bara du håller dig borta från de största vägarna. Alla de mindre vägarna är så fina och kantade med lummiga träd.

Ut till kusten är det under 10 km från Haarlem (rakaste vägen 8 km). Kom ihåg att Nederländerna är platt, vilket betyder att det är superlätt cykling också. Som jag nämnde ovan kommer vägen vara fin, eftersom du antagligen kommer cykla genom nationalparken Zuid-Kennemerland. I den här stora parken kan man lätt spendera en hel dag.

Efter nationalparken kommer man ut till havet. Kusten som ligger under havsnivå skyddas av en hög sandmur som du måste ta dig över för att komma ner till havet. Och där har du sedan kilometer efter kilometer av perfekt vit sandstrand.

Besök Haarlem - det kommer definitivt vara värt det!

Besök Haarlem – det kommer definitivt vara värt det!

Hoppas jag kunde inspirera dig till att se lite mer under din resa än bara Amsterdams centrum.

Mer om Haarlem kan du läsa på den officiella turistsidan för staden eller genom att fråga tipsa av mig nedan i kommentarerna. Ha en fin resa!

2 tankar om “Dagsutflykt från Amsterdam – Åk till Haarlem och cykla till kusten

  1. Håller helt med dig om att AMS är fantastiskt. Fint och coolt. En av mina bästa vänner bor i Utrecht och jag gillar nog faktiskt den staden mer. Mindre men exakt samma.

    • Ja men verkligen! Och att upptäcka lite mer än bara Amsterdam är så givande. Roligt att se hur många städer i lander som faktiskt liknar Amsterdam, bara att är mindre med mindre turism.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.