← Tillbaka

10 roliga och nödvändiga tips för ditt första besök i Korea

10 roliga och nödvändiga tips för ditt första besök i Korea

Sydkorea är ett väldigt speciellt land. Före jag åkte dit och verkligen spenderade tid där och lärde känna kulturen, var jag lite småskeptisk till vad jag skulle tycka. Jag är inget stort fan av K-Pop och var rädd för att jag skulle tycka Korea var för mycket.

Vilken obefogad rädsla! Jag är själv också lite för mycket, så det här landet passade mig som handen i handsken med alla sina spännande och knäppa olikheter.

Här delar jag med mig lite tips och roliga grejer att hålla utkik efter i Sydkorea.

Spännande och knäppt - tips för ditt första besök i Korea

Spännande och knäppt – tips för ditt första besök i Korea

1. Allt är automatiserat och roligt. Förbered dig på att allt går att göra via en maskin, mobil eller är automatiserat på någon nivå. Visst finns det servering på restauranger men även här har man försökt få in lite automatiserade koncept.

Dessutom är det mesta väldigt roligt gjort, med hoppande, sjungande figurer och blinkande smajlis. Så även väldigt “seriösa” grejer som bankautomater. Dessa automater är för övrigt touch screen överallt!

2. Ljud och liv överallt. Det räcker inte med att det finns människor precis överallt i Korea – koreanerna vill ha ännu lite mera liv. Därför har även transportmedlen olika ljud. Några sekunder innan metron anländer spelas en låt upp på perrongen. Och det kan vara vad som helst för musik, från klassiskt och K-Pop till heavy metal eller barnvisor.

I vissa bussar och tåg är det samma grej.

Spännande och knäppt - tips för ditt första besök i Korea

3. Gratis toaletter var man än är. Här tar man inte betalt för att gå på toalett, utan fräscha och väl omhändertagna toaletter finns i alla storstäder. Toaletterna är dessutom ofta en lite lyxigare variant, med sitsvärmare och olika toalettmodes som jag inte vågade prova på.

4. Skräpkorgar å andra sidan är svåra att hitta. det finns helt enkelt väldigt få skräpkorgar i de koreanska storstäderna. Ändå ligger det inget skräp på marken, utan antingen tar alla med sig skräpet eller sedan är någon av de många städarna i staden aktiva hela tiden.

5. Rökrutor i storstäderna. I Korea slipper man också gå runt och få tobaksrök i ansiktet, eftersom storstäderna till stora delar har rökförbud på allmänna platser. Det finns specifika rökrutor dit du går då du vill röka och koreanerna håller sig verkligen till dem!

Spännande och knäppt - tips för ditt första besök i Korea

6. Koreanerna använder mask i storstäderna. Speciellt Seoul som kan ha väldigt svåra luftföroreningar, är det väldigt många koreaner som använder mask. Som turist behöver man inte använda mask eftersom man inte stannar där en så läng tid att föroreningarna är hälsovådliga. Men känns det bättre med mask, kan man såklart använda den ändå!

7. Kranvattnet går att dricka i Korea. Kranvattnet är i hela Korea drickbart, men ändå dricker ingen lokal det. Vattnet har en lite märklig bismak, men om man inte störs av det är det bara att dricka! Vi drack kranvatten under hela resan och det gick bra.

10 tips som du inte vill missa i Korea

8. På många ställen tar du av dig skorna. Då du går in på mindre hotell är det vanligt att skorna lämnas vid ytterdörren! Om du ser en massa par skor, gör du också bäst vid att lämna dem kvar vid dörren.

9. Besök märkliga och annorlunda butiker. Det finns så många roliga butiker och ställen att uppleva i Korea. Min rekommendation är att gå in i allt som ser roligt ut. Vi besökte till exempel en sladdaffär för sladdar med animepynt, en spelhall där priserna var gosedjur och sminkbutiker med karaoke.

10. Restaurangerna har inga namn. I Korea har de flesta restauranger inget namn utan beskriver istället vad för typs mat som serveras. Kan vara dumplings, thai eller något helt annat. Praktiskt och lite opersonligt.

Spännande och knäppt - tips för ditt första besök i Korea

10 tips som du inte vill missa i Korea

Hoppas du gillade dessa tips och känner du vet lite mer om hur Sydkorea fungerar efter det här. Kom även ihåg att sydkoreanerna är ett supervänligt folk och de blir oftast bara förtjusta då du tycker att något är kul eller speciellt med deras kultur.

Ha en superfin resa till Korea och bekanta dig gärna med mina andra Koreaguider som du hittar nedan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.