← Tillbaka

Hur tar man sig runt i Korea? – Transportguide till din Sydkorea resa

Hur tar man sig runt i Korea? - Transportguide till din Sydkorea resa

Funderar du på att besöka Korea, rekommenderar jag verkligen att du förutom Seoul upptäcker andra delar av landet!

Sydkorea är ett relativt litet land på cirka 100 000 km2, ungefär 500 km långt och på det smalaste stället endast 200 km brett. Sträckorna inom landet är generellt korta och därför är Sydkorea ett tacksamt land att åka omkring i och upptäcka mer än bara metropolen Seoul.

Sydkorea resa

Då vi reste omkring i Sydkorea blev vi ändå överraskade av hur få turister som verkligen upptäcker mer än huvudstaden. Direkt då vi tog oss ut till andra städer eller ut på landsbygden såg vi väldigt få européer eller amerikaner, och de flesta turister var asiater.

En orsak kan vara att det är lite klurigt att hitta transportmedel i ett land så annorlunda från våra nordiska. Språket är omöjligt att förstå både som talat och skrivet. Engelskakunskaperna i landet är knappa.

För att du ska få en lika härlig resa omkring i Sydkorea som vi hade, så har jag i detta inlägg samlat mina bästa transporttips för Sydkorea!

Allt du behöver veta om att ta dig runt i landet under din Sydkorea resa

Ta dig runt med bil i SydkoreaTa dig runt med bil i Sydkorea

Ta dig runt med bil i Sydkorea

Då vi började planera vår resa till Sydkorea funderade vi under ett svagt ögonblick på att hyra bil för att ta oss runt.

Jag är så glad över att vi inte gjorde det! För det första är trafiken i de sydkoreanska storstäderna tung, med tiotals filer och svårt att navigera på främmande språk. Dessutom är det ofta man ser trafikstockningar på olika ställen, även utanför storstäderna.

För det andra fungerar kollektivtrafiken och transporten utmärkt och därför rekommenderar jag att du använder dig av den!

Storstädernas smidigaste transportmedel är metronStorstädernas smidigaste transportmedel är metron

Storstädernas smidigaste transportmedel är metron

I alla sydkoreanska storstäder finns det ett stort och utvecklat nätverk av metro (eller tunnelbana). Med metron kan du ta dig vart som helst, men ibland kan du såklart måsta byta flera gånger.

Då du anländer till Sydkorea lönar det sig direkt att köpa ett metrokort. Samma kort fungerar i hela landets metron, lokalbussar och lokaltåg. Så har du biljetten kan du smidigt åka omkring i landets alla städer.

Det finns ändå två olika typer av biljetter så här lönar det sig att vara observant med vilken man köper. Den första är den vanligaste och endast för metro. De flesta koreaner åker mest metro i storstäderna och därför är denna överlägset populärast med flest laddningsmaskiner.

Den andra biljetten, som vi också hade, är kombinationen metro, tåg och buss. Kortet är av märket Korail, vilket är Sydkoreas statliga järnväg. Biljetten är bra då man turistar och far omkring med många olika transportmedel. Svårigheten med den här biljetten är att den endast går att laddas på någon av Korails stationer, alltså en station där både tåg och metro går. Mitt tips är därför att alltid ladda en ordentlig summa på kortet då du har möjlighet.

En metrobiljett med kort kostar i Seoul 1,250 Won (runt 1€, 10 Kr) plus 100 Won per fem kilometer över 10 km. Priserna är snäppet högre i övriga storstäder, men metro är ändå ett billigt alternativ i hela landet.

I Sydkorea finns det portar in till både metro och tåg, så ha alltid kortet redo både då du är påväg ner till metron och upp igen.

Ta dig snabbt runt med tåg i Sydkorea

Ta dig snabbt runt med tåg i Sydkorea

Det andra väldigt smidiga sättet att ta sig fram i de sydkoreanska storstäderna är lokaltåg. Priserna är lite högre än i metron, men vissa ställen kommer man endast till med tåg.

KTX heter expresstågen i Sydkorea och går smidigt genom hela landet. En av de längsta sträckor du kan åka i Sydkorea är från Seoul till Busan på sydkusten och den sträckan tar med KTX endast lite på två timmar. Priset är kring 50€ per biljett för resan och det finns wifi ombord.

Har du tänkt resa runt mycket i landet på en kort tid kan det vara värt att köpa ett Korail-turistpass. Det kostar för två dagar 121,000 Won (kring 100€, 1000 Kr), så man ska ändå resa mycket för att det ska löna sig. Här kan du läsa mer om Turistpasset Korail.

Med buss runt till alla små byar och naturreservat i Sydkorea

Med buss runt till alla små byar och naturreservat i Sydkorea

Buss är alternativet du i Korea vänder dig till då inget annat alternativ går. Bussandet är ändå en väldigt stor del av transporten och det är smidigt att ta sig runt i så gott som hela landet.

Lokalbussar går frekvent både i stora och små städer och det går bra att betala både med Korail-kortet och med kontanter ombord. Det viktigaste då man åker lokalbuss och använder kort är att komma ihåg att stämpla ut sig från bussen då man hoppar av. Annars kommer maximibeloppet att dras av kortet och inte bara distansen på den resa du faktiskt åkte.

Det svåraste med lokalbussarna är enligt mig att veta på vilken sida av vägen man ska stå. I Korea skrivs siffror med samma siffror vi använder, men att vet åt vilket håll bussen går kan vara knivigt. Ta din tid och försök reda ut det!

Här har jag berättat mer om en upplevelse med lokalbuss i Sydkorea.

Buss i Korea

Långfärdsbussar är ett kapitel för sig och det finns en hela massa av dem i Korea. Bara Seoul har två gigantiska bussterminaler.

Generellt är långfärdsbussarna väldigt fräscha, med stora säten och mycket benutrymme. Speciellt är också att de kör väldigt fort! Då bussen inte sitter fast i rusning är det gasen i botten och framåt. Man missar ändå inte sin station, eftersom busschauffören alltid tydligt meddelar vilken nästa station är.

En annan speciell grej med långfärdsbussarna i Sydkorea är hur ofta de stannar! Nästan varje timme stannar långfärdsbussar för en 10-15 minuters toa- och fikapaus. Chauffören meddelar alltid hur länge man har på plats. Fråga om översättning eller be personen skriva upp klockslaget då bussen fortsätter på en lapp åt dig!

Långfärdsbussarna i Sydkorea går ofta och du behöver inte köpa biljett på förhand.

Resa med flyg i Sydkorea

Resa med flyg i Sydkorea

Ett sista alternativ för hur man smidigt tar sig runt i Sydkorea är såklart med flyg. Vi flög ändå inget i Sydkorea eftersom jag anser sträckorna är så korta så det är smidigare att åka annat transportmedel.

Det går ändå dagligen en massa flyg mellan storstäderna i Korea, så om man verkligen tycker det är värt det kan man flyga.

Sydkorea, resa omkring i landet

Sydkorea, resa omkring i landet

Hoppas att denna transportguide hjälper dig att planera din resa i Korea. Det goda med landet är enligt mig att det är så litet så resorna inte blir superlånga, samtidigt som det finns möjligheter att åka exakt dit som man vill.

Har du fler frågor om transport, eller kanske någon viss sträcka hjälper jag gärna till med tips!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.