← Tillbaka

Busan – levande storstadsliv och perfekta stränder

Busan

Sydkoreas näststörsta stad, beläget på den södra kusten och känd för sina stränder, skaldjur och livliga kultur.

Mycket mer än så visste vi inte om Busan då vi kom till staden, men efter våra tre dagar här vågar jag säga att du inte ska missa Busan om du besöker Sydkorea.

I det här inlägget delar jag med mig av mina bästa tips till Busan. Olika områden att besöka och sevärdheter du inte ska missa.

Busan, Sydkorea

De coolaste områdena och sevärdheterna i Busan – Bujeon-Dong, Haeundae, Gwangan, Songdo

Busan är en storstad med 3,2 miljoner människor. Lite jämfört med Seoul, men med nordiska mått mätt är detta en jättestad!

Därför finns här även en massa olika roliga och mindre roliga områden att besöka. Nedan tipsar jag om fyra områden du inte ska missa då du besöker Busan.

Bo på Bujeon-DongBo på Bujeon-Dong

Bo på Bujeon-Dong – livligt område med en massa restauranger

Vi bodde på området Bujeon-Dong, vilket är så gott som så centralt du kommer i Busan. Det ligger i mitten av staden, men inte nära någon av Busans 7 stränder. Varför valde vi så här kan man fråga sig, då Busan är mest känd för att vara strandstad?

Enkelt svar, det är här allt händer! På Bujeon-Dong är det aldrig lugnt. Här finns blinkande neonskyltar, så mycket människor överallt som jag kanske aldrig tidigare sett, restauranger vägg i vägg, gatuförsäljare, karaokebarer, strippklubbar och stans finaste shoppingcenter, Lotte.

På det här området kommer du inte ha tråkigt en endaste sekund. Det finns för mycket att beundra och följa med.

Haeundae - businesscentrum vid vacker strand med vandringHaeundae - businesscentrum vid vacker strand med vandringHaeundae - businesscentrum vid vacker strand med vandring

Haeundae – businesscentrum vid vacker strand med vandring

Mitt nästa tips är området Haeundae. Detta är ett av Busans mest snabbväxande företagscentrum och här springer kostymnissar omkring mellan skyskraporna och vanligt kaffe kostar 5000 Won (4 euro, 40 kronor) styck.

Haeundaes strand är en av de mest spektakulära stränderna jag varit på. Kontrasten mellan den fina sandstranden och de skyhöga skyskraporna är fascinerande. Här byggs det för fullt och de tre skyskraporna precis vid stranden är kanske de högsta skyskraporna jag någonsin sett.

Stränder i Busan

Då man sett tillräckligt av stranden finns det en liten halvö väster om stranden som man kan gå runt. Det är ett populärt motionsspår bland koreanerna och tar en förbi fyrar och karga klippor.

Obs! Man får bara gå moturs på stigen runt halvön – så gör inte som oss och gå medurs!

Gwangan - de ungas strand med pubbar och bareGwangan - de ungas strand med pubbar och bare

Gwangan – de ungas strand med pubbar och barer

Några metrostationer västerom Haeundae ligger området Gwangan. Detta är Busans längsta strand och populär bland de unga koreanerna. Här finns det mer restauranger, caféer, men mindre möjlighet att vandra i naturen.

Stranden är smockfull om somrarna men nu om våren fick vi ännu vara rätt så mycket för oss själva.

Songdo - linbana och vandring på halvön AmnamSongdo, BusanSongdo - linbana och vandring på halvön Amnam

Songdo – linbana och vandring på halvön Amnam

Den tredje stranden jag rekommenderar är Songdo som ligger lite längre ifrån centrum av Busan. Vi tog metro ut till Jagalchi och promenerade därifrån genom de fattigare delarna av Busan runt 4 kilometer ut till stranden.

Här såg gatubilden väldigt annorlunda ut än på de tidigare områdena vi besökt. Koreaner sålde grönsaker, fisk, köksgeråd, biltvätt, reservdelar och massor annat längs med gatorna, byggnaderna var förfallna och miljön var väldigt annorlunda.

Om man inte gillar att gå igenom mindre välbärgade områden går det också en buss från metrostationen.

Att komma ut till Songdo stranden var som att anlända till ett asiatiskt Disneyland. Roligheter som vattenrutschkanor, trampbåtar, broar, statyer och massa annat färgglatt längs med hela stranden.

Roligt att se – och roligt att se hur roligt koreanerna ansåg detta område vara.

Songdo - linbana och vandring på halvön AmnamAmnam, BusanAmnam, Busan

Från Songdo går det en linbana över vattnet ut till halvön Amnam. Den kostar 15 000 Won (12 euro, 120 kronor) för tur-retur och vi tog den över till ön. Där finns det flera vandringsleder kring ön och en massa utegym. Hit kommer koreanerna för att njuta av naturen och gymma lite.

Det här är alltså inte natur som vi tänker då man säger natur, utan mer som en stor park. Men mer grönt än så får man inte i Busan. Vid linbanans ingång finns det Koreas seder troget en massa gatukök.

Busan är staden för dig som vill se mer av SydkoreaBusan är staden för dig som vill se mer av Sydkorea

Busan är staden för dig som vill se mer av Sydkorea

Busan är även knytpunkten till Sydkoreas kändaste paradisö Jeju. Härifrån går det dagligen flyg över och Jeju sägs vara riktigt fint att besöka.

Eftersom vi besökte Sydkorea i mars och vädret inte tillät strandsemester tänkte vi det var lika bra att spara våra resdagar att se annat som är roligare om våren. Men besöker du Busan om sommaren kan Jeju vara ett härligt alternativ om du har flera dagar extra i staden.

Busan är hur som värt ett besök då du är i Sydkorea! Staden är så mycket mer än bara en storstad och dessutom så annorlunda Seoul.


Har du fler frågor om Busan är det bara att ställa dem i kommentarerna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.