← Tillbaka

Vår i Paris – Guide till ditt första besök i Paris

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.

Vår i Paris - Guide till ditt första besök i Paris

Paris är kärlekens stad och här känns allt man företar sig lite härligare, finare och mysigare. Som min kompis säger “i Paris behöver man ingen partner för man kan ha en kärlekshistoria med staden”. Fint tycker jag och efter min långhelg i Paris kan jag inte annat än hålla med.

Det här var ändå inte min första gång i staden. Första gången jag andades parisisk luft var 2004, då min skolas franskaklass åkte på studiebesök till Paris och Europaparlamentet i Strassbourg. Jag studerade inte franska, så hur jag lyckades få en plats på denna resa är fortfarande ett mysterium för mig. Men den resan kommer jag alltid bära med mig. Det var min första längre resa med kompisar och vi hade så roligt!

På senare år har jag besökt Paris några gånger, men endast i jobbets syfte. Så denna gång i Paris var nästan som min första gång.

Vi hade det så bra och jag kände jag fick en härlig överblick av staden, så här kommer mina bästa Paris-tips åt dig!

Mina bästa Paris-tips - sevärdheter

Mina bästa Paris-tips – Guide till Paris sevärdheter och områden

Eftersom vi hade en local att vända oss till i Paris, hann vi se och uppleva en massa som både hela vår bucket list för Paris, men också nya spännande områden som Athis Mons och aktiviteter som fotbollsmatch, som vi inte planerat.

Dessa sevärdheter ska du inte missa i Paris.

Notre Dame - Livet, människorna och kyrkan

Notre Dame – Livet, människorna och kyrkan

Den tåg- och metrostation vi använde oss av mest var Saint-Michel Notre Dame. Belägen som namnet avslöjar alldeles invid den maffiga Notre Dame katedralen. Här i området är det magiskt att bara strosa omkring och insupa det parisiska livet. Rekommenderar främst att komma hit då det är mörkt, det är så fint med alla ljus!

*Och så en vecka senare brann Notre Dame.

Området runt Notre Dame bryts upp av den mäktiga floden Seine och både på den norra och södra sidan av floden finns massvis av restauranger. På den södra är de ganska turistiska, med franska bistros och billiga trerätters. Maten var ändå supergod och traditionell, med löksoppa, fondue och andra franska delikatesser, så kan ändå rekommendera området.

Notre Dame och Seine

På norra sidan om kyrkan kommer man till Paris stadshus Hotel De Ville (maffigt!) och fortsätter man därifrån i samma riktning springer man på nästa stora restaurang och barområde. Mysig små gator, lokala hak och bra stämning. Här kan man lätt spendera en hel kväll!

Vänner i ParisVänner i Paris

Då man ätit sig mätt och nöjd kan man ännu fortsätta lite västerut, mot Centre Georg Pompidou, ett konstcentrum som också kallas för hamsterburen. Ta en efterrättscrépe på torget och åk sedan mätt och nöjd hem!

Åk ut till Versailles - upplev Paris långa historiaÅk ut till Versailles - upplev Paris långa historia

Åk ut till Versailles – upplev Paris långa historia

En vacker vårdag åkte vi ut till Versailles för picknick. Vi hade redan på förhand bestämt oss för att inte gå in på slottet. Vill man det ska man verkligen köpa biljett i förväg för att slippa köa halva dagen, vilket vi då inte gjort.

Vill du boka biljett in till Versailles kan du välja mellan en guidad tur av Versailles-expert på 1,5 timmar eller en audio guide-tour i din egen takt. Med båda biljetterna går du förbi kön.

Vi spanade dock bara in slottet utifrån, vilket är budgetalternativet, och promenera omkring i den massiva trädgården. Allt detta är gratis!

Versailles var precis så fint som vi tänkt oss och där ute kan du lätt spendera en hel dag. Finns mysiga caféer och restauranger, men vill du göra som parisarna ska du ha med en rejäl picknickkorg, med vin!

VersaillesVersaillesVersailles

Efter flera varma timmar på Versailles tog vi tåget tillbaka in till Paris, steg av vid Invalides och promenerade i vackert solsken längs med Seine till Notre Dame.

Strandpromenaden ska du inte missa i Paris, speciellt inte i underbart vårväder. Alla de utsmyckade broarna glimmar i morgonen och hurtiga parisare joggar längs med kajen.

Att promenera upp från bron Pont Alexandre III (en gåva från Ryssland), genom parken och upp mot Les Invalides är mäktigt (du ser Eiffeltornet härifrån!) och så är det bara att ta tåget ut mot Versailles.

Strandpromenaden från Eiffeltornet i LouvrenStrandpromenaden från Eiffeltornet i Louvren

Strandpromenaden från Eiffeltornet i Louvren

Det du absolut inte får missa i Paris är såklart Eiffeltornet och Louvren. Men visste du att det går bra att kombinera dem och få dig en skön promenad med några pauser för glass på vägen?

Vi beundrade Eiffeltornet från marknivå (har tidigare varit upp i det) och promenerade sedan längs med Seine (som vanligt!) mot Louvren.

LouvrenLouvren

Louvren är Frankrikes största museum och det mest besökta museet i världen. Det sägs att du måste spendera en månad på museet för att hinna se all konst. För att komma till Louvren går du igenom hela parken Jardin des Tuileries och gillar du blommor och liv kommer du inte bli besviken.

Sacré-Cœur Basilikan - nya områden och god matSacré-Cœur Basilikan - nya områden och god matSacré-Cœur Basilikan - nya områden och god mat

Sacré-Cœur Basilikan – nya områden och god mat

Ett annat område som är väl värt att upptäcka under det första besöket är området kring Sacré-Cœur Basilikan och Gare Du Nord tågstationen. Här finns det butiker och bra matställen, allt är lite trängre, lite mer business och mer storstadsliv.

Allmänt att förvänta sig i Paris - en båtfärd och njut av livetAllmänt att förvänta sig i Paris - en båtfärd och njut av livet

Allmänt att förvänta sig i Paris – en båtfärd och njut av livet

Paris är en härlig stad med så många fina byggnader, parker och olika miljöer. Jag rekommenderar dig att inte jäkta för mycket, ta din tid och njut av staden.

Det är skönt att strosa omkring på främmande gator, kolla på fina byggnader och kanske sitta ner på någon terrass för ett glas bubbel eller espresso.

Crépes i Paris

Vi åt så otroligt mycket gott i staden! En av de bästa grejerna i Paris är att nästan allt du äter är gott. Oberoende om det är på finrestaurang, vanlig bistro eller gatukök. Njut av det!

Ett bonustips är att ta en av de många flodbåtarna som går upp on ner längs med Seine.

Från dem får du en underbar överblick av de mest kända sevärdheterna. Vi åkte på båtturen den sista dagen och då hade vi redan besökt alla de olika platserna till fots, men att se staden från Seine är en ny upplevelse.

Du kan också boka din båttur innan resan för de kan under fina dagar vara slutbokade eller ha långa köer.

Ha en bra resa till Paris och hör av dig om du har frågor! Hoppas du gillade denna guide till Paris!

5 tankar om “Vår i Paris – Guide till ditt första besök i Paris

  1. Åh Paris… jag har aldrig varit där, men alltid velat åka. Har dock aldrig fått med mig någon dit, men jag hoppas kunna få med mig min man en vacker dag. Det sägs ju ändå att Paris ska vara kärlekens stad :)

    • Hoppas verkligen du och din man en dag har möjligheten att åka till Paris! Underbar och romantisk stad värd att upplevas tillsammans!

    • Ja, verkligen! Var inte inne i kyrkan denna gång, men har varit det en gång tidigare Paris är så romantiskt!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.