← Tillbaka

Vandring i Seoul – Nationalparken Bukhansan

Vandring i Seoul - Nationalparken Bukhansan

Besöker du för första gången en asiatisk storstad är det lätt hänt att bli överväldigad av tempot, människorna, ljusen, ja hela den livliga staden. I Seoul finns allt man kan önska sig och därför blev jag heller inte förvånad över att det finns en nationalpark inne i den sydkoreanska huvudstaden.

Att nationalparken Bukhansan skulle vara så stor, fin och spännande hade jag ändå ingen aning om, men efter en heldag i parken kan jag med handen på hjärtat säga att du inte vill missa denna underbara upplevelse i Seoul. Detta är den perfekta undanflykten från det busyga storstadslivet!

Vandring i Seoul - Nationalparken Bukhansan

I det här inlägget berättar jag:
– vad för typs nationalpark Bukhansan riktigt är,
– hur du tar dig till nationalparken,
– vad det kostar,
– när bästa tiden att besöka parken är.
– vilka rutter det finns att vandra,
– samt annan nyttig info om Bukhansan.

Vad är nationalparken Bukhansan och hurdan natur kan man vänta sigVad är nationalparken Bukhansan och hurdan natur kan man vänta sig

Vad är nationalparken Bukhansan och hurdan natur kan man vänta sig

Som jag tidigare nämnde ligger nationalparken Bukhansan inne i Seoul. Och då jag säger inne i menar jag inte i någon förort någon timme utanför staden, utan prick mitt i Seoul.

Parken är 80 kvadratkilometer stor och Bukhansan är hem för Seouls högsta toppar. Topparna Insubong och Mangyeongdae är båda kring 800 meter höga, medan den högsta toppen Baegundae är hela 836 meter hög.

Vandring i Seoul - Nationalparken Bukhansan

Det går alla att bestiga och där uppifrån bergstopparna har man en underbar panoramavy över Seoul och de omgivande bergen. Verkligen fint!

Naturen är varierande från bebyggelse med kiosker och gatukök längst ner, till floder och lummig bladskog i mitten, med bergiga och karga bergstoppar. Det som är en förenande faktor i nationalparken är att den är väldigt stenig.

Vandring i Seoul - hur tar man sig till Bukhansan?Vandring i Seoul - hur tar man sig till Bukhansan?

Vandring i Seoul – hur tar man sig till Bukhansan?

Det lättaste sättet att ta sig till Bukhansan är med metro. Seouls metronätverk är gigantiskt, men för att komma till nationalparken ska du ta metrolinje 3 (den orange linjen) mot Daehwa. Åk ända till Gupabal station (som ibland är ändstation) och på plats tar du dig bara upp till marknivå och ut till busstation utanför köpcentrumet.

Här går du över vägen till motsatta sidan från köpcentrumet och hoppar du på buss 704. Det kommer antagligen finnas andra vandrare på bussen, så det är bara att hoppa av på samma busshållplats som dem. Resan med buss tar runt 10-15 minuter.

Åka ut till Bukhansan och vandra - vad kostar det?Åka ut till Bukhansan och vandra - vad kostar det?

Åka ut till Bukhansan och vandra – vad kostar det?

Att åka metro ut till Gupabal beror på var du startar. Vi åkte från Hongdae och bytte således från linje 2 till 3 och åkte i kring 45 minuter, vilket kostade oss 1200 Won (1 euro, 10 kronor).

Bussen varierar också men är ungefär lika mycket. I bussen måste man komma ihåg att stämpla ut sig också. Likaså i metron men där är det svårt att missa eftersom man måste gå genom spärrar.

Att komma in till nationalparken för att vandra kostar inget.

När är bästa tiden att besöka Bukhansan?När är bästa tiden att besöka Bukhansan?När är bästa tiden att besöka Bukhansan?

När är bästa tiden att besöka Bukhansan?

Bukhansan är tillgänglig för vandring året om. Om sommaren är det väldigt varmt och om vintern ligger det snö på marken, speciellt då man kommer lite högre upp i bergen.

Vi besökte parken i början av mars och då låg ännu floderna frusna, trots att solen värmde så varmt att man svettades om man hade på sig mer än t-shirt. Koreanerna gick ändå omkring i dunjackor.

Nationalparken Bukhansan

Innan vi åkte till Bukhansan blev vi varnade för att besöka parken under helgen. Det sades vara galet mycket folk där då, eftersom nationalparken är otroligt populär bland koreanerna. Vi tänkte att vi ändå chansar och åkte ut på en söndag.

Den första varningen vi fått var att kön till bussen kunde vara galet lång (i såna fall rekommenderades taxi till parken). Det visade sig inte stämma varken på ditvägen kring 10 eller tillbakavägen kring 17.

Den andra varningen angående helgen vi fick var att vandringslederna kunde vara helt smockfulla. Det stämde inte heller. Visst fanns det människor och det var sällan som man vandrade helt ensam under långa sträckor, men något köande eller några överdrivna folkmassor såg vi inte till.

Olika vandringsleder i BukhansanOlika vandringsleder i BukhansanOlika vandringsleder i Bukhansan

Olika vandringsleder i Bukhansan

I Bukhansan finns det tiotals olika vandringsleder i olika längder att vandra. De kortare naturstigarna går runt parkeringsplatsen och är så gott som platta medan alla de längre rutterna inkluderar ganska mycket höjdskillnad.

Baegundae

Vi valde att vandra toppturen till Baegundae som är Seouls högsta berg. Detta är kanske den kändaste vandringen, och det finns några olika rutter för att ta sig dit.

Den kortaste vägen upp till toppen är fyra kilometer lång, men då går det nästan bara rakt uppåt. Vi tog denna väg ner och jag kan lova att dina ben kommer darra efter den biten. Som jag tidigare nämnde är Bukhansan en väldigt stenig park och neråt hoppar du från sten till sten som i en trappa. Dessutom finns det flera byggda trappor närmare toppen.

Upp till Bukhansan tog vi en längre och mindre brant väg, kring 8 kilometer inklusive att vi tappade bort oss och tog en genväg genom skogen på ett ställen. Superfin väg över lag, som kantades med koreanska tempel och fin skog. Vissa partier vandrade vi helt ensamma eftersom få tydligen väljer denna längre rutt.

Bra att veta inför BukhansanBra att veta inför Bukhansan

Bra att veta inför Bukhansan

Har ännu några extra tips på grejer som kan vara bra att veta innan du besöker Bukhansan.

Sykoreaner kräver inte vandringstystnad. Här är det mer än okej att tala högt, skrika eller lyssna på musik med högtalare under vandringen. Mysigt!
Att vandra är all about food! Alla har med sig sådana läckerheter och det känns som att många vandrar för att få duka fram risrätter, picklade tilltugg och kakor på en filt nånstans i skogen.
Alla är supersportigt klädda. Hit kommer man inte i jeans och t-shirt (förutom om man är turist), utan inför vandringen taggar man med alla praktiska Goretexplagg man bara har. Det ska vara vindtygsjacka och byxor, hikingskor, vandringsryggsäck med många klämmor för exempelvis mobilväska, gångstavar med mera.
Gamla och unga vandrar. Finns en massa superåldringar som vandrar högt uppe i bergen.
Säkerheten är inte lika hög som i Norden. Högst upp på toppen måste man på många ställen ta händerna till hjälp för att hållas kvar på den hala bergsväggen. Det finns vajrar längs med de sista brantaste 500 metrarna och där behövs de verkligen. Skulle vara omöjligt att vandra i Bukhasan utan denna säkerhetsvajer.
En kattfamilj bor högst upp på toppen.

Bukhansan Seoul

Hoppas du gillade dessa tips och informationen om Bukhansan. Rekommenderar verkligen att du besöker nationalparken om du är i Seoul. En underbar dag ute i naturen – något man kanske inte annars skulle förknippa Seoul med!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.