← Tillbaka

Seoraksan Nationalpark – Vandring i Sokcho

Seoraksan National park - Vandring i Sokcho

Nationalparken Seoraksan är känd i hela Korea för den underbara naturen och märkliga bergs- och stenformationerna.

Seoraksan hör till de mest välbesökta nationalparkerna i hela Sydkorea eftersom den ligger bara 2-4 timmar ifrån Seoul beroende på trafik.

För att vara så populär var det verkligen en positiv överraskning att se hur öde parken och vandringslederna var, samt hur ren och fin naturen är här. Dessutom var det skönt att komma ut till naturen och andas frisk luft efter alla luftföroreningar i Seoul.

Ta sig med buss till Seoraksan, Sokcho från Seoul

Vi vandrade 2 dagar i nationalparken och det kändes som en passlig längd för att hinna bekanta sig med olika rutter och den vackra naturen.

Även om vi besökte parken under vinterhalvåret då naturen ännu sover var denna upplevelse lång över förväntningarna. Det var så otroligt fint i parken! Lugnt och stillsamma med bergstoppar och lummiga kullar vart man än vände sig.

I det här inlägget delar jag med mig tips som hjälper dig att planera ditt härliga naturäventyr till Seoraksans nationalpark.

Har med transport- och boendetips, samt vandringsrutter och klimatuppdateringar. Allt för att du ska få uppleva lika härlig vandring som vi fick!

Seoraksan

Ta sig med buss till Seoraksan, Sokcho från Seoul

Det går runt 40 avgångar per dag från Seoul till Sokcho, som är den närmaste storstaden och knytpunkten för alla bussar från huvudstaden. Bussarna går från båda Seouls bussterminaler, Seoul Station och Seoul Express Bus Station, och resan tar ungefär 2-4 timmar och kostar cirka 20000 Won (16 euro, 160 kronor) från terminalerna.

Vi tog oss på 1,5 timmar från Seoul till Sokcho så antar att restiden är väldigt beroende på rusningen i Seoul. På motorvägen mellan såg vi inte tillstymmelse till rusning.

Sokcho från Seoul

I från Sokcho går buss nummer 7 och 7-1 till Seoraksan. Busshållplatsen ligger precis utanför busstationen på samma sida av vägen. De går med 10 minuters mellanrum och kosta 1500 Won (1,2 euro, 12 kronor). Tar kring 45 minuter till 1 timme ut till Seoraksan som även är ändhållplats.

Boende i Seoraksan - hotell eller campingBoende i Seoraksan - hotell eller camping

Boende i Seoraksan – hotell eller camping

Då man vandrar i Seoraksan har man några olika valmöjligheter då det kommer till boende. Det första och kanske det vanligaste alternativet bland turister är att bo i Sokcho.

Vi ville ändå bo närmare naturen och då kan man välja att bo i närheten av nationalparken i någon av de små byarna i närheten. Här finns det att välja mellan fina lyxhotell (där bara frukosten kostar 25 euro, 250 kronor), billigare hotell samt en stor campingplats.

Boende i Seoraksan

I Seoraksan är det högsäsong under sommarmånaderna och ända fram till november då de sista färgerna i naturen försvunnit. Under vinterhalvåret är det lugnt och tyst i parken och boenden finns det gott om att välja bland.

Vi valde hotellet som ligger närmast parkingången, Kensington Stars. Om man är ute efter att vandra är detta ett bra alternativ om än ganska dyrt (under lågsäsong kostar rummen väldigt lite), eftersom man seriöst är fem steg från nationalparken.

Vädret och klimatet i SeoraksanVädret och klimatet i Seoraksan

Vädret och klimatet i Seoraksan

För vandring är Seoraksan magiskt året om. Orsaken är den att parken främst är känd för sina bergs- och stenformationer och de ser ju självklart lika ut året om.

I början av mars då vi besökte parken fanns det ändå inga knoppar på träden ännu vilket gjorde att hela naturen såg ganska grå ut. Vi hittade också lite snö och is på vissa ställen, men solen värmde redan så varmt att man inte behövde jacka. Stundvis var det till och med för varmt med långärmat. Trots vintern var det väldigt fint och spännande att uppleva naturen på Koreas östkust.

Efter vintern var det väldigt torrt i naturen
och det var brandfara i hela parken, samt alla floder var nästan uttorkade. Kan tänka mig att helhetsintrycket är väldigt annorlunda om man besöker parken under oktober (högsäsong) då alla färger står i brand och vattennivåerna är höga.

Vandring i SeoraksanVandring i Seoraksan

Vandring i Seoraksan

I Seoraksan finns det vandringsleder för flera dagar. Vandringarna är indelade i kortare dagsturer och längre, där alla slutar och börjar vid samma ingång.

De kortare dagsturerna är cirka 3-4 kilometer långa per riktning, men eftersom varje vandring slutar mer eller mindre på toppen av något berg tar varje rundvandring runt 3-4 timmar.

Buddistiskt tempel i Seoraksan

Eftersom det finns flera olika korta vandringar kan man bra kombinera flera på en dag. Vi gjorde det och kombinerade en grottvandring till en grotta som låg högt upp i bergen med en buddistisk tempelvandring.

Allt som allt tog det oss kring 6 timmar att vandra. Med denna kombination fick vi uppleva allt från floder, djup bambuskog, stora stenbumlingar och branta trappor till gammal kultur och utkikspunkter. Väldigt fin vandring som jag varmt rekommenderar!

Långa rutter i Seoraksan

Långa rutter i Seoraksan

Seoraksan har även ett urval av längre rutter som alla är kring 20 kilometer och uppåt. Eftersom terrängen i bergiga Sydkorea är allt annat än lätt och väldigt mycket upp och ner är dessa rutters vandringstid från 12 timmar och uppåt.

För att få vandra rutterna måste du vara ute i god tid. Du måste hinna in på den långa vandringslederna innan klockan 10 på morgonen för att få vandra dem och de ligger cirka 3 kilometer från entréen. Och de låser faktiskt vissa av portarna så du inte ens kommer in på vandringarna.

Rutter i Seoraksan

Funder några gånger innan du ger dig ut på dessa vandringar. Kan med erfarenhet berätta att då koreanerna märker ut rutter som svåra så betyder det att du klättrar på alla fyra och 20 kilometer i den här terrängen är inte lätt.

Väldigt fin ändå!

Rekommenderar varmt att besöka SeoraksanRekommenderar varmt att besöka Seoraksan

Rekommenderar varmt att besöka Seoraksan

Önskar du se mer av Sydkorea under din vistelse och drömmer om höga berg och natur är Seoraksan ett perfekt resmål. Relativt enkelt och snabbt att ta sig ut till nationalparken och vyerna kommer definitivt att få dig att häpna!

Har du fler frågor angående Seoraksan hjälper jag gärna till!

6 tankar om “Seoraksan Nationalpark – Vandring i Sokcho

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.