← Tillbaka

Koreansk mat – Stor matguide till Sydkorea

Koreansk mat - Stor matguide till Sydkorea

Aldrig någonsin tidigare har jag smakat på så många grejer jag inte har någon aning om vad det är eller ätit så mycket konstig mat som i Korea. Mycket av den koreanska maten är riktigt god, medan en del av maten hamnar i facket “upplevelser”.

Koreansk mat är ett helt kapitel i sig och här nedan tipsar jag om mat och rätter du inte ska missa då du är i Sydkorea, samt andra bra att veta tips om matkulturen i landet.

Koreansk mat - Stor matguide till Sydkorea

Basinformation om matkulturen i Sydkorea – Restauranger överallt och rätt höga priser

Att äta ute är ett måste i Sydkorea! Restauranger finns det överallt av och vi talar om allt från lokala hak, finare restauranger med koreanska delikatesser, till gatukök och nattmarknader, samt restauranger inspirerade av västerländsk mat.

I de flesta städer och byar finns hela spektrumet av koreansk mat.

Sydkoreanerna älskar att äta ute och det är också orsaken till att det finns restauranger överallt. Att äta ute är en social grej och du går aldrig ensam och äter. Tidigare fanns det restauranger som du inte ens kunde gå ensam till, exemplevis koreanska bbq ställen. Idag har detta ändrats, men trots det är det en social grej att äta.

Mat i SydkoreaMat i Sydkorea

Koreaner delar också alltid maten och beställer in flera rätter som alla äter av, istället för att ha egna portioner. Det är egentligen en ganska rolig grej eftersom man då får smaka på en massa olikt under varje restaurangbesök.

Eftersom alla, gammal som ung, familjer som singlar, idag äter ute skulle man kunna tro att det är billigt med restaurangmat här. Men det är inte superbilligt. Maten är förvånansvärt dyr och det kom som en överraskning.

En måltid på lokal restaurang, ett ställe som är så basic det kan vara, kostar mellan 5000 och 20000 Won (4-16 euro, 40-160 kronor). Det kanske inte låter så mycket, men att gå ut två gånger per dag och ofta beställa mer än en rätt per person, blir det en nätt summa.

Dessutom läggs drickor och tilltugg till denna summa.

Hur fungerar det praktiska på restauranger i Sydkorea?Hur fungerar det praktiska på restauranger i Sydkorea?

Hur fungerar det praktiska på restauranger i Sydkorea?

Restauranger i Sydkorea är mycket mer effektiva än vad vi är vana vid i Europa. Här ska restaurangupplevelsen gå snabbt!

Då man kommer in på en restaurang finns det några olika sätt på hur man beställer mat.

På vissa ställen beställer man direkt då man kommer in på restaurangen vid ett litet bord vid dörren. På andra restauranger har de block på borden där man kryssar för vilka rätter man vill ha från menyn. Det tredje sättet är att de kommer för att ta din beställning till bordet, men då måste du först ringa på en klocka för att få service.

Knapp på restaurang i Sydkorea

De flesta restauranger har en liten knapp på varje bord som du trycker på då du vill ha service. Då får man verkligen direkt service.

Maten kommer också snabbt! Här väntar man max fem minuter på portionerna, oberoende restaurangtypen.

Bestick, pinnar och servetter finns i en liten låda under bordet. Känn vid sidorna under bordet så hittar du en skiva som går att dra ut.

Då det är dags att betala stiger man på alla restauranger bara upp och går till kassan för att betala. Enkelt, snabbt och smidigt! Jag gillar hur rakt på restaurangbesöken är här!

Koreansk mat - Maträtter du måste smaka på i Sydkorea

Koreansk mat – Maträtter du måste smaka på i Sydkorea

Det finns en massa maträtter du ska smaka på då du är i Sydkorea. Det som de alla har gemensamt är att de flesta innehåller ris, ägg, kål och kött eller fisk. Som vegetarian är det ändå fullt möjligt att äta gott på varje ställe, be bara om basversionen av någon risrätt så är de ofta utan kött.

Koreansk mat du inte får missa i Sydkorea

Kimchi i Korea

Kimchi – inlagd kål i chili – det blir inte mer sydkoreanskt än så här. Är godare än det låter, även om jag inte är någon stor vän av inlagd mat.

Inlagda grönsaker – På varje restaurang får du kimchi då du sätter dig vid bordet oberoende på vilken maträtt du beställer. Flera restauranger serverar automatiskt även andra inlagda grönsaker till varmrätten och dessa är alltid gratis.

Bibimbap i Korea

Bibimbap – Sydkoreas kanske kändaste maträtt. En risrätt med massa grönsaker och ägg ovanpå som man blandar ihop till en härlig gegga. Kan fås som varm eller kall.

Gimbap – är sydkoreansk sushi. Gimbap är makirullar som innehåller lite mer fyllning (ofta kött) än den japanska versionen.

Kimchinudlar i Korea

Kimchinudlar – En kall nudelrätt som alltid är vegetarisk. I sin enkelhet är det kalla nudlar blandat med kimchi. Väldigt spicy och gott att äta en halv portion typ.

Nudelsoppa i Korea

Nudelsoppa – Spad med mat i är överlag en grej som äts runtom i Asien, så även i Korea. Alla sorters soppor med nudlar, grönsaker, kött eller skaldjur i är superpopulärt. Dessutom är det gott, mättande och värmande kalla dagar.

Risrätter Korea

Risrätter – Alla olika sorters risrätter är ett måste att smaka på. Lättast är det att prova sig fram, men kom ihåg att de flesta innehåller kött!

Korean BBQ, koreansk BBQKorean BBQ, koreansk BBQ

Korean BBQ, koreansk BBQ – Stek ditt eget kött på din personliga grill! Det här är en rolig upplevelse som definitivt kräver att du gillar kött. På barbecues får du in en massa inlagda grönsaker, ris (om du ber om det) och så sitter du och steker olika kött som du äter med soja.

Asiatiska pannkakor

Asiatiska pannkakor – Salta plättar gjorda på sötpotatis eller kimchi. Stora och mättande.

Fish cake i Sydkorea

Fish cake – Finns speciellt mycket fiskkakor vid kusten och i området runt Busan. Det är galet att se hur populära dessa lunchkakor är där. Det finns hur många ställen som helst att köpa olika sorters kakor, med till exempel räka, krabba eller olika fisk.

StreetStreet food i Sydkorea

Street food – Överallt finns det gatukök! De säljer främst friterade grejer och den allra populäraste rätten måste vara en inbakad knackkorv på spett. På den ska du ha både socker och ketchup.

Cafékulturen i SydkoreaCafékulturen i Sydkorea

Cafékulturen i Sydkorea

En annan spännande detalj med Sydkorea är deras cafékultur. Till skillnad från grannlandet Kina är inte te huvuddrycken här utan kaffe.

Det finns caféer precis överallt och alla är fulla. Hit kommer man med vänner eller familj för att sitta och prata, eller jobba en stund. Lika vanligt är det också att ta med sig en kaffe och strosa runt med takeaway-kopp på stan.

Kalla kaffen går hem hos koreanerna och ju sötare, gräddigare och märkligare desto bättre. Blåa shakes med frukt och en massa grädde, karamellsås och en droppe kaffe är det främsta valet!

Matguide till Sydkorea - Koreansk matMatguide till Sydkorea - Koreansk mat

Koreansk mat – Matguide till Sydkorea

Hoppas att denna guide till den häftiga matkulturen i Sydkorea hjälper dig att hitta rätt i risdjungeln. Kan även säga att du antagligen kommer vara nöjd med din mat vad du än väljer, för koreanerna är bra på att krydda. Kom ändå ihåg att kanske börja från den mer barnvänliga ändan och ta inte mat med tre chilin eller välj din egen bläckfisk ur ett akvarium. Om det såklart inte är det du är ute efter.

Dessutom finns det en massa västerländsk mat i de större koreanska städerna, så om du någon dag är trött på att inte förstå menyn eller äta ris och nudlar finns det mycket annat också.

Överlag gillade jag maten starkt och rekommenderar dig att friskt våga smaka på konstigheter!

5 tankar om “Koreansk mat – Stor matguide till Sydkorea

  1. Vilken härlig matguide! Saknar den kambodjanska bibimbap:en, supergod, så länge köttet inte var segt vilket hände ibland. Väldigt nyfiken på sydkorea, har länge funderat på att åka med Rosa Bussarna dit, har inte riktigt känt mig 100% bekväm med att åka dit själv, hur upplevde du det, även om ni var två?

    • Tack snälla Tina! Ja, bibimbap är konstigt gott – har själv inte ätit med kött men alla de jag smakat på är så läckra! Rekommenderar varmt att du besöker Korea, även om du åker själv. Jag känner mig sällan eller aldrig osäker i asiatiska storstäder och koreanerna är supervänliga (skrev faktiskt ett inlägg om det). Sydkorea känns progressivt som land, så tror du skulle trivas hur bra som helst! Och om du behöver mer tips är det bara att fråga :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.