← Tillbaka

Jobba som marknadsföringskonsult eller inhouse?

Jobba som marknadsföringskonsult eller inhouse?

Har talat mycket om marknadsföring och hela denna spännande branch här på bloggen. Främst för att det är i marknadsföringens värld jag spenderar mina dagar och har gjort det de senaste 10 åren. Det är en lång tid och har således också hunnit beta av lite olika jobb, på olika brancher.

Den största skillnaden mellan mitt nuvarande jobb som jag haft i ett år, jämfört med alla tidigare är att jag nu jobbar som konsult. Tidigare har jag jobbat med inhouse marknadsföring, alltså varit anställd direkt av ett företag för att marknadsföra det företagets tjänster eller produkter, och dessa två typer av marknadsföringsjobb är vitt skilda!

Så här tycker jag det skiljer sig att vara konsult vs. jobba inhouse med marknadsföring.

Vilken ska jag välja? Jobba med marknadsföring hos ett företag

Vilken ska jag välja? Jobba med marknadsföring hos ett företag

Vi börjar med att ta en titt på hur en marknadsförares vardag ser ut då man jobbar anställd i ett företag med ansvar för det företagets tjänster eller produkter. Är trots allt i denna värld jag jobbat 9 år redan! Då du jobbar inhouse har du då ett brand att fokusera på, samt tjänster eller produkter som på något sätt har att göra med varandra.

Du har möjlighet att gotta ner dig i branchen och lära dig allt om hur den fungerar. Det här hjälper dig inte direkt som marknadsförare, du klarar av ditt jobb utan att förstå till exempel tekniska lösningar eller vartåt branchen är påväg, men samtidigt ger kunskap dig enormt mycket bättre möjligheter att lyckas i ditt jobb.

Som inhouse börjar du som ung och färsk oftast i ett team där mer erfarna planerar och du utför arbetet. För en pinfärska marknadsförare är detta en perfekt möjlighet att lära sig om olika delar inom marknadsföring, eftersom ett ofta relativt litet marknadsföringsteam har hand om både sociala medier, nyhetsbrev, evenemang, reklam, landningssidor för websiten, kampanjer, marknadssföringsmaterial med mycket mer. Du blir bra på mycket, men det är svårt att nischa sig eftersom allt behöver göras och resurserna till att bara ha hand om ett område inte oftast är tillräckliga.

I ett företag har du möjlighet att stiga då du gör ett bra jobb. Med kunskap kommer möjligheten att bli den som planerar marknadsföringen strategiskt och den som har ansvaret för att saker blir gjorda istället för att själv göra.

Vilken ska jag välja? Marknadsföringskonsult

Vilken ska jag välja? Marknadsföringskonsult

Marknadsföringskonsult då, vad innebär riktigt det?

Som marknadsföringskonsult jobbar du på en marknadsföringsbyrå och har således oftast ansvar för flera av era kundbolag. Du marknadsför inte ditt företags egna tjänster eller produkter, utan din uppgift är att snabbt sätta dig in i kundens business, strategiskt analysera hur du kan hjälpa till där och sedan med ditt byråteam utföra arbetet.

Det här är ett jobb som är väldigt indelat i de som utför arbetet, som till exempel SEM, SEO eller sociala medier, och de som planerar projekten med kunden och internt. De är oftare yngre som jobbar med utförandet i byråvärlden, medan man oftast behöver en bakgrund inom inhouse marknadsföring för att kunna ta den konsulterande rollen.

Den största skillnaden mellan att vara marknadsföringskonsult är att du inte har möjlighet att gräva ner dig i varje branch du jobbar med. Du måste arbete väldigt effektivt för att förstå vad det är som kan göras inom ett företag för att hjälpa så gott som möjligt. Tempot i byråvärlden är mycket högre än inhouse och att se så många olika företag tampas med liknande problem ger en bättre bild av företagsvärlden som helhet.

En viktig grej du lär dig på marknadsföringsbyrå är att snabbt paketera olika lösningar till förståeliga helhet, något du sällan behöver göra inhouse. Varje projekt vi säljer (för ja, som marknadsföringskonsult har du ofta säljansvar!) gör vi en analys av företag och dess behöv, funderar hur det problemet kan lösas och paketerar ihop det till en helhet med prislapp.

Vad gillar jag mer - marknadsföringskonsult eller inhouse?

Vad gillar jag mer – marknadsföringskonsult eller inhouse?

Både att jobba på byrå och inhouse har sina sidor. Jag upplever att jag inte skulle klara av mitt konsultjobb så bra utan min långa bakgrund som inhouse och samtidigt tror jag att konsultandet hjälper mig bli bättre inhouse. Personligen är jag idag supernöjd över konsultvärlden, men ärligt så är den så intensiv att jag inte tror jag kommer vara konsult då jag är 50.

Att jobba inhouse ger en också möjligheten att vara brandlojal och trots att jag nu representerar en marknadsföringsbyrå har man ändå mer att göra med det egna brandet på ett företag. Det bästa med att vara marknadsföringskonsult är ändå att jag under mitt år redan vuxit mer än på tre år inhouse. Det är bara så!

Är ändå så nöjd över att ha den här mixen i mitt liv och vad framtiden för med sig får vi se!


Har du jobbat som marknadsföringskonsult och inhouse och vad gillar du mer?

3 tankar om “Jobba som marknadsföringskonsult eller inhouse?

  1. Intressant och läsvärd artikel, tack.
    Förstår också att din tid som inhouse varit ett bra första steg och en ovärderlig grund när du nu jobbar som konsult.

    • Ååh så kul att du tycker det! Och verkligen, allt hör ihop och utan min bakgrund hade jag aldrig kunnat jobba som konsult idag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.