← Tillbaka

Hurdana är koreanerna? – Världens vänligaste folk

Hurdana är koreanerna? - Världens vänligaste folk

Eftersom jag jobbat i ett kinesiskt företag och därför umgåtts mycket med kineser och varit i Kina, drog jag koreanerna över samma kam och tänkte de nog säkert är rätt lika till beteendet.

Efter att ha rest runt i Sydkorea har jag en helt annan bild! Jag tycker koreanerna är ganska olika till beteendet från kineser. Min generella uppfattning är att sydkoreanerna är otroligt vänliga, hjälpsamma och lugna.

Ingen hysteri i Sydkorea

Ingen hysteri i Sydkorea

Den första skillnaden jag lade märke till i Sydkorea är hur lugna de är. Det känns inte som att alla har bråttom hela tiden, även om många har det. Sydkoreanerna är som kineserna och japanerna väldigt hårt arbetande, men har ändå ett sorts lugn över sig.

Det är inte hårda armbågar i sidan på gatan eller ett evigt trängandes till rulltrappor eller metron. Till metron och rulltrappa köar man här, och eftersom det rör sig så himla mycket människor i storstäderna är de även väldigt vana med att köa eller måsta gå en extra bit för att komma sist i kön.

Alltid nära till leende och hjälper då du behöver det

Alltid nära till leende och hjälper då du behöver det

I Sydkorea får man vara anonym. Här bor så många personer från olika delar av världen att ingen reagerar på dig eller ditt utseende. Förutom på ett positivt sätt!

Här försöker ingen sälja dig nåt krimskrams eller dra in dig till restauranger. Men koreanerna finns de alltid där för dig om du behöver det! Frågar du om hjälp av någon kommer den personen göra sitt yttersta för att hjälpa dig.

Vänliga sydkoreaner

Till och med då personen inte talar ett ord engelska kommer den att hitta ett sätt att visa dig. Det fick vi lära oss under många tillfällen.

– I Sokcho frågade vi om vägen till Seoraksan och den gamla tanten på busshållplatsen tog oss i handen och vandrade med oss till rätt ställe.

– På långfärdsbussen kom busschauffören alltid med en lapp där han skrivit klockslaget bussen skulle fortsätta då vi stannade på mat- och toapaus.

– På ett café bjöd ägaren på tre donitser för att det var kallt och ruggigt ute. Bara sånt gör så stor skillnad på hur man upplever ett land!

Världens vänligaste Sydkorea

I större städer finns det även Informationspunkter överallt och även om engelskan här också kan vara rätt knapp så räcker den till. Man behöver aldrig länge känna sig borttappad och aldrig osäker i Sydkorea.

Det att alla är glada, ler och är hjälpsamma gjorde att vi fick en underbar upplevelse av att resa i Sydkorea. Resan blev så mycket bättre med glada lokala och jag önskar du också en dag får besöka landet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.