← Tillbaka

Guide till östkusten i Sydkorea – Gyeongju

Guide till östkusten i Sydkorea - Gyeongju

Efter våra äventyr i norra Sydkorea bestämde vi oss att ta bussen ner längs den östra kusten mot Pohang. Det här området längs kusten är både känt för sin underbara seafood, men också för ett rikt kulturliv. Dessutom är området väldigt orört av turism och en sådan bit av Sydkorea var vi synnerligen intresserade att utforska närmare!

Vi tog bussen från Sokcho till Pohang. Direktlinje som går ungefär en gång i timmen och tar kring 4 timmar. Under den resan stannade vi två gånger på cirka 15 minuter. Jag kommer snart att publicera en transportguide till Korea, där du kan läsa mer om denna resa.

Väl i Pohang konstaterade vi att detta inte är staden för oss. Pohang är en gigantisk storstad som vi inte fick känsla för överhuvudtaget. Vi bestämde oss att åka 45 minuter vidare ut till Gyeongju, som är en mindre stad med lång historia och spännande kultur.

Ett bra val visade sig detta vara. I denna guide tipsar jag om sevärdheter och utflykter, inklusive vandring, som du inte ska missa om du är i området kring Gyeongju.

Boende och restauranger i GyeongjuBoende och restauranger i Gyeongju

Boende och restauranger i Gyeongju

Om det är något du inte behöver oroa dig över i Gyongju så är det att hitta boende. Här finns hotell, motell, guesthouses och annat boende precis överallt. Och inte nära på lika många besökare. Alla parkeringsplatser ekar tomma och frukostarna är rätt öde.

Vi besökte Gyonegju i mars vilket är lågsäsong, men då vi pratade med personalen på vårt guesthouse berättade de att här i stan alltid finns ledigt boende oberoende säsong.

Boende och restauranger i Gyeongju

Samma gäller restauranger. Utbudet är gigantiskt och trots att koreanerna älskar att äta ute och gå på restaurang räcker inte de lokala och de få turisterna till att fylla alla ställen.

När du besöker Gyeongju behöver du alltså inte planera ditt boende och ätande långt i förväg. Det kommer att fixa sig!

Se och göra i Gyeongju - sevärdheter och områdenSe och göra i Gyeongju - sevärdheter och områden

Se och göra i Gyeongju – sevärdheter och områden

Staden Gyeongju i sig är sevärd och spännande. Det är ingen storstad på koreanska mått mätt, men som nordbo känns den stor och spännande.

Jag har tre favoritområden i Gyeongju och här nedan berättar jag vad du inte ska missa här.

Nodong-Dong och Jungbu-Dong - centrum av Gyeongju

Nodong-Dong och Jungbu-Dong – centrum av Gyeongju

Centrum av Gyeongju sträcker sig över några områden, främst Nodong-Dong och Jungbu-Dong. I centrum finns alla butiker du kan tänkas behöva och shoppinggatorna är, för att vara sådana, rätt mysiga. Här finns många gågatoliknande gator som bilar ändå kör på, som kantas av restauranger, butiker och en massa blinkande neonskyltar. Fint om kvällarna!

Kullar i GyeongjuKullar i Gyeongju

Det mest speciella i centrum hittar man i någon av de många parkerna, som vissa är gratis, medan andra har ett inträde. Det mest speciella är de höga gröna kullarna som ligger sida vid sida, och som det på vissa växer träd. Kullarna är egentligen gravar, som dateras så lång bak som till 300-400-talet!

Här är det viktigaste att komma ihåg att du inte får gå upp på kullarna! Detta är strängt förbjudet och gör du så kan du hamna i sydkoreanskt fängelse på upp till två år.

Nodong-Dong och Jungbu-Dong - centrum av GyeongjuNodong-Dong och Jungbu-Dong - centrum av Gyeongju

Det finns även flera olika marknader i Gyeongju. De två roligaste var enligt mig morgonmarknaden längs med och omkring Geumseong-ro och nattmarknaden Jungang.

Marknaden längs med Geuomseong-ro är gigantiskt och det mest fascinerande är att den finns mitt bland det övriga livet i Gyeongju. På marknaden sitter personer i alla åldrar längs med trottoaren och säljer allt från färsk fisk och kött, till kläder och verktyg. Inte mycket sådant som man som turist vill köpa, men väl värt ett besök. Öppet från tidig morgon till eftermiddagen.

Nattmarknad i Sydkorea

Nattmarknaden i Jungang är stället för street food om kvällarna. Här hittar du förutom koreansk mat också mat från andra delar av världen. Så lokalt det blir!

Hwangnam-Dong - hipsterområdet i GyeongjuHwangnam-Dong - hipsterområdet i Gyeongju

Hwangnam-Dong – hipsterområdet i Gyeongju

Hwangnam-Dong är Gyeongjus hipsterområde och här finns restauranger och ölpubbar för craft beer i överflöd. Området lever upp efter mörkret och om dagarna är det mest caféer som är öppna.

Ett mycket fint och mysigt område att promenera runt på.

Tempel och vandring i BulguksaTempel och vandring i Bulguksa

Tempel och vandring i Bulguksa

Söker man efter mer kulturella upplevelser och vandring bjuder Gyeongju även på det. En morgon tog vi bussen ut till Bulguksa, som ligger kring 15 kilometer söder om staden. Bussresan tar runt 30 minuter och både linje 10 och 11 går dit.

I Bulguksa besökte vi först det ståtliga buddhisttemplet, som även det heter Bulguksa.

Templet Bulguksa

Templet ligger vi foten av nationalparken Gyeongju och då man gått omkring på området och andats in tillräckligt rökelse är det bara att börja traska uppåt längs med vandringsleden för att komma upp i bergen.

Vandring i Gyeongju

Vi valde en stig som tog cirka tre timmar totalt och som tog oss upp till toppen av berget Tohamsan. Lätt och mysig vandring till skillnad från våra tidigare i Seoul och Seoraksan.

Vi såg en annan vandrare under toppturen, men väldigt lugnt och stillsamt var det där ute i naturen.

Mer tips till Gyeongju

Tipsar gärna mer om Gyeongju om du undrar över nåt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.