← Tillbaka

Europas 10 minst besökta länder

10 minst besökta länderna i Europa

I dagens värld hör vi ofta nyheter om hur turismen förstör, förändrar och försvårar för lokalbefolkningen i populära europeiska städer (och också i andra delar av världen, såklart). I bland annat Barcelona, Rom och Venedig protesterar man på gatorna och tycker turismen har gått för långt.

Idag reser vi så mycket och ofta att turismen blivit ett problem i vissa städer. Med så mycket turister är det inte roligt att besöka eller leva där, varken som turist eller ortsbo.

Som en person som älskar att resa och upptäcka nya delar av vår värld,
är det bra att påminna mig själv om att denna överturism ändå inte gäller hela Europa. De flesta städer och länder är faktiskt väldigt trevliga att besöka.

Tips! Många städer med stora strömmar av turister är trevligare att besöka under lågsäsong!

Om man ändå vill komma bort från turistmassorna i Europa så gott det går, tipsar jag i detta inlägg om de 10 minst besökta länderna i Europa. Länder där turismen inte tagit över och där du har utrymme att utforska själv.

10 minst besökta länderna i Europa

Länder dit få personer åker i Europa

Datan är plockad från den årliga UNWTO Tourism report. Eftersom turismdata är svår att mäta exakt i Europa kan siffrorna variera från rapporter. Men detta ger i alla fall en riktlinje vilka länder som är minst besökta i Europa.

Montenegro

10. Montenegro: 1,662,000 internationella turister per år

Att denna lista börjar med Montenegro tycker jag är lite överraskande. Då vi var där för ett par år sedan upplevde jag att det fanns turister mest överallt. Men vi besökte å andra sidan landet under högsäsong, sommaren. Ser säkert annorlunda ut en ruggig vinterdag. Underbart land för vandring!

Serbien

9. Serbien: 1,281,000 internationella turister per år

Serbien har varit ett av de länder jag har haft mest mixade känslor om under tiden jag varit i landet. Då jag och min syster var där insåg vi snabbt hur turistfritt landet är och vissa svårigheter att resa med buss och tåg det tillför. Samtidigt hade vi så roligt hela tiden och hur mycket och ofta vi tappade bort oss blev resans stora skämt.

8. Armenien: 1,260,000 internationella turister per år

7. Luxembourg: 1,054,000 internationella turister per år

Bosnien och Herzegovina

6. Bosnien och Herzegovina: 777,000 internationella turister per år

Ett land vi inte behövde trängas med turister i, då jag och min syster tågluffade runt i Bosnien och Herzegovina år 2012. Vi föll faktiskt för landet så pass att vi stannade mycket längre än tänkt. Bosnierna är vänliga, städerna gulliga och naturen magisk. Väl värt ett besök.

5. Macedonia: 510,000 internationella turister per år

Monaco

4. Monaco: 336,000 internationella turister per år

Att Monaco är med på den här listan beror på att landet är så litet. Då jag besökte Monaco upplevde jag att det var packat av turister, så trots att mängden är jämförelsevis liten är ändå turistkoncentrationen stor.

3. Moldova: 121,000 internationella turister per år

Liechtenstein

2. Liechtenstein – 69,000 internationella turister per år

Liechtenstein är ett miniland som jag och Patrik var och vandrade i förra hösten. Underbart land, fint och orört. Jag kan intyga om att det inte var många turister vi såg där!

1. San Marino: 60,000 internationella turister per år

Jag har besökt några av de minst besökta länderna

Jag har besökt några av de minst besökta länderna i Europa

Så jag har besökt hälften av de top 10 listade minst besökta länderna i Europa. Alltså fem stycken totalt.

Var själv lite förvånad över att det var så många! Har aldrig liksom medvetet sökt mig till länder som ingen annan åker till, utan föredrar länder jag tycker verkar intressanta eller som till exempel har fin natur.

Hur många länder hade du besökt på listan? Kommentera gärna nedan!

14 tankar om “Europas 10 minst besökta länder

  1. Kul läsningen;)
    Har besökt Montenegro, San Marino, Bosnien och Hercegovina samt Serbien som är mitt favoritland

    • Tack Liniz, blev så glad för din fina kommentar! Kul med skidåkning i Serbien, det är nog inte den skidorten folk främst tänker på då de väljer skidsemester :) Kram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.