← Tillbaka

Vandring behöver inte vara så svårt – tips hur du bara börjar!

Vandring behöver inte vara så svårt

Jag älskar att vandra! Men vad är det egentligen då jag älskar? Vad klassar jag som vandring?

Många kanske skulle kanske inte kalla det jag ofta kallar för vandring att vandra. Eller, vi säger som så här. Många av mina vandringar jag gör kan vara fem kilometer i promenadsko, vanlig bh och utan vattenflaska.

För jag tycker inte det behöver vara så svårt med vandring. Vandring handlar ändå i grund och botten om att promenera i naturen. Och that’s it.

Börja vandra

Ofta tycker jag ändå att vandring görs för svårt! Att något simpelt förvandlas till något man känner man inte kan eller duger till. Att man inte kan börja vandra för att man inte har den rätta utrustningen eller modet att gå på flerdagsvandring i minusgrader långt från mänskligheten.

För vandring borde vara lätt. Handla om att komma ut i naturen för att njuta och komma loss från vardagen. Det som fick mig att börja vandra för fem år sedan var just lättheten i det hela. Att bara kunna ge sig iväg och njuta, uppleva inom de egna gränserna och dessutom få allt detta gratis!

Jag vill visa att vandring kan vara så här – att det kan vara lätt och kravlöst. I det här inlägget funderar jag kring vad som kan klassas som vandring, hurdan utrustning som verkligen behövs då man vandrar och hur man kan klä sig.

Jag hoppas detta inspirerar dig till att komma iväg ut i naturen, oberoende förkunskap.

Vad är riktigt vandring då?

Vad är riktigt vandring då?

Vandring är en promenad i naturen. Naturens närvaro är det som tar en vanlig promenad till en vandring. Så många fler krav på upplevelsen, som längd eller flerdags äventyr, finns det faktiskt inte.

Visst, jag föredrar att inte åka bil till en parkeringsplats och promenera tvåhundra meter in i skogen till första bästa grillkåta. Men för mig kan faktiskt fem kilometer, en timme i skogens lugn, vara tillräckligt för att jag ska tala om min vandring ännu två månader senare. Det är liksom upplevelsen som räknas.

En promenad å andra sidan, är för mig allt som händer i stadsmiljö. Då jag och mina systrar var i New York promenerade vi så in i sjuttons mycket. Antagligen mer än de flesta vandrar per dag. Men den dagen vandrade vi ändå inte utan var på storstadspromenad.

Varför långvandring?

Varför långvandring?

För att vandra behöver man inte gå långvandring, men det är ändå så galet härligt att göra det! Jag har fallit totalt för att vandra och tälta och försöker hinna ut i naturen så ofta som möjligt.

Att tälta och vandra längre kräver enligt mig lite mer planering, men med en lätt packningslista går även det bra.

Jag promenerar varje dag, och fast det inte är långa sträckor varje gång är jag ändå trygg i mitt eget ork. Trots att jag inte är stark på att lyfta tyngder, så är jag uthållig. Det är en bra grundtrygghet för mig att ha då jag ger mig ut med full packning. Ryggsäcken kommer alltid kännas för tung för mig, fastän jag inte någonsin har mer än 13 kg med mig (min personliga gräns).

Därför tycker jag alla som känner för det bara ska ge sig ut och tälta!
Orkar man inte fram dit man skulle har man ändå med sig sitt hus på ryggen. I nödfall kan man ändå tälta nästan var som helst!

Här hittar du mer info om hur du hittar vandringsleder utomlands och hemma.

Vandring och kläder

Vandring och kläder

En annan frågeställare jag ofta möter då jag beger mig ut i skogen är om min utrustning. För jag har inte alltid full sportmundering då jag ger mig ut i skogen. Jag har på mig det jag tycker om eller känner för den dagen, vilket betyder det ibland blir jeans på heldagsvandring.

För jag tycker inte sportkläder är det snyggaste, eller alltid det bekvämaste. Mina vanliga kläder är för det mesta också väldigt bekväma. Hatar dessutom att slänga kläder, så då ett plagg inte längre är jobbdugligt, flyttar det ofta bara över till utomhushögen.

Jag gillar heller inte sätta onödigt med pengar på kläder och redskap. Försöker leva enligt principen att köpa hållbart (och då ofta dyrare), men jag har varken pengarna eller viljan att köpa sådant alltför ofta. Det leder till att jag inte har tre olika friluftsjackor att välja på basis av säsong, och då den jackan jag har är för kall kanske jag kör på ylletröjor istället. Pusslar liksom lite ihop.

Utomhusredskap för vandring

Utomhusredskap för vandring

De gånger vi vandrar långt och övernattar måste utrustningen självklart vara på sådan nivå att man inte hamnar i knipa eller fara, eller skadar sig för den delen. Åker man till Patagonien är det dumdristigt att köpa det billigaste tältet på Walmart och tro man sover gott i de hårda vindarna och regniga nätterna.

Utrustning är viktigt, men oftast är omständigheterna man kommer att vandra i inte så radikala att man måste ha olik utrustning för olika veckor.

Mindre och lättare redskap är utan tvekan underbara att ha med då man vandrar långt och bär på all packning, men de kostar också mer och utvecklas hela tiden.

Så om man precis sätter igång med vandring behöver man inte ha det allra mest avancerade. Det går att börja med det man har och om man märker långvandring verkligen ör något man gillar och kommer hålla på med mer än tre gånger kan man sedan uppgradera.

Här hittar du min packningslista för långvandring.

Varför långvandring?

Det är lätt att vandra – också du kan göra det!

Med det här vill jag egentligen bara visa på att vandring inte behöver varar så svårt eller krångligt! Det handlar egentligen i grund och botten bara om att ge sig ut och njuta i naturen, så som man är.

Jag önskar att detta inlägg inspirerade dig till att bara bege dig ut och uppleva naturen, utan krav på dig själv att vandra långt eller ha de nyaste vandringskängorna.

Ha det bra!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.