← Tillbaka

Underkänt pass – inget visum till Ryssland – Minnen från världen

För några år sedan reste jag och Patrik till St. Petersburg i Ryssland. Vi hade planerat resan muntligt en tid innan men inte bokat något. Från Helsingfors är det väldigt lätt att ta sig till St.Petersburg och dagligen går det flera bussar och tåg över den finska gränsen och in till Ryssland.

Med tåg tar resan från Helsingfors till St. Petersburg inte längre än 3,5 timmar. Med buss kanske dubbelt längre, men då stannar bussen också för någon timme i staden Viborg vid finsk-ryska gränsen.

Eftersom vi hade en knapp budget och var lite sent ute med bokandet, tog vi billigt hotell och köpte bussresan skillt. Det betyder att vi också själva måste fixa visum till Ryssland, något som visade sig vara svårare än väntat.

Visum till Ryssland är inte alltid lätt att få

Visum till Ryssland är inte alltid lätt att få

Ett visum till Ryssland kostar cirka 80 € och det bör i Finland ansökas minst två veckor innan avfärd. Rekommendationen är ändå att alltid ansöka om visum minst fyra veckor i förtid eftersom det ibland blir strul.

Vi påbörjade vår visumprocess tre veckor innan avfärd och traskade en eftermiddag in på ett kontor i Helsingfors som sköter ryska visumärenden (gick inte att ansöka online). Med oss hade vi allt som behövdes – passet som var i kraft minst sex månader efter resan, nya visumbilder, ifylld visumansökan och ett bevis på att vi har reseförsäkring som gäller i Ryssland.

Då det var vår tur tog damen vid kassan emot allt material. Men hon hann inte längre än att plocka upp mitt pass och öppna det innan det gick snett.

Hon började böja fram och bakpärmen på passet av och an samtidigt som hon med örat mot passet lyssnade på ljudet. Sedan gav hon tillbaka allt vårt material och sade att mitt pass inte godkändes för ryskt visum. Passet hade enligt henne ett konstigt ljud och kunde när som helst falla sönder..

Nytt pass på fem dagarNytt pass på fem dagar

Nytt pass på fem dagar

Jag behövde akut ett nytt pass för att hinna få visum innan avfärd. Ringde finska polisen som sade att jag måste komma till polisstation med det gamla för att få ett nytt pass. Nästan alla passansökningstider var fullbokade, men en ledig tid hade de följqnde dag på andra sidan stan.

Jag åkte dit och då det var min tur och polisen undersökte mitt pass började han skratta. Enligt honom var det inget fel på det, men han sa att de haft en del andra problem med underkända pass vid ansökan av ryska visum.

Eftersom mitt pass inte blivit godkänt fast det ännu skulle vara i kraft i flera år, fixade polisen en reklamation, och sade jag skulle få ett nytt pass hemskickat som express. Passet är gratis och i kraft lika länge som mitt gamla pass skulle ha varit.

Polisen kunde ändå inte lova att passet skulle komma i tid för visumansökan.

Några nervösa dagar innan visum till Ryssland

Några nervösa dagar innan visum till Ryssland

Det blev några nervösa dagar innan passet anlände och vi sprang tillbaka till kontoret för ryska visumärenden. Denna gång blev ansökningarna och passen godkända!

Två veckor senare fick vi våra visum och åkte på en härlig resa till St. Petersburg. Det vi lärde oss var att inte lämna visumansökningar till sista minuten. För det kan alltid uppstå något problem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.