← Tillbaka

Stor reseguide till Seoul, Sydkorea – Missa inte det här!

Stor reseguide till Seoul, Sydkorea

Seoul, en galen, livlig, ung, ren och alldeles underbar asiatisk storstad! Jag hade inte förväntat mig att falla för Seoul som jag gjorde, men efter fem dagar i denna kaotiska metropol är jag såld.

Seoul har allt man kan önska sig och lite till. Seoul är galet, färgglatt, spännande, annorlunda och medryckande. Så pass att jag slukades av storstaden och bara ville uppleva mer!

Men var ska man riktigt börja lära känna Seoul? I det här inlägget tips jag om var det lönar sig att bo i Seoul, de roligaste och mest spännande platserna att se och besöka samt lite annat smått och gott.

Seoul

Innan vi kör igång med reseguiden till Seoul, vill jag dela med mig av ett av de första exemplen på hur spännande staden är. Redan på flygfältet insåg vi att vi behövde kontanter trots att Sydkorea generellt är väldigt kortvänligt och började på flygfältet leta efter en bankomat. Utan att hitta en!

Ändå tills vi insåg att vi hittat tiotals, bara att bankomaterna ser ut som färggranna spelmaskiner, med smailisar, blinkande lampor och två touch screens. Inte alls såna tråkiga och seriösa maskiner som vi är vana med.

Över till reseguiden–>

Centrum Jung-guCentrum Jung-gu - Jungdistriktet, stadshuset och politik i SeoulCentrum Jung-gu - Jungdistriktet, stadshuset och politik i Seoul

Centrum Jung-gu – Jungdistriktet, stadshuset och politik i Seoul

I en metropol som Seoul med 25 miljoner invånare är det svårt att definiera var centrumet egentligen ligger. Centrumet kan definieras på flera olika sett, men det jag syftar på är det kommersiella centrumet där även stadshuset i Seoul ligger, området Jung-Gu.

Här utanför stadshuset finns torget Seoul Plaza, där det ofta hålls olika ceremonier, tillställningar och annat program.

Seoul

Att promenera runt i dessa kvarter ger en den där riktigt sköna känslan av att vara mitt i en storstad. Skyskrapor överallt, kontor och affärsmän (och kvinnor) som jäktar omkring i kostymer eller högklackat.

Centrum Seoul

Här i centrumet är till och med övergångsställena så där roligt asiatiska med vita sträck också tvärs över korsningen. Ett perfekt ställe att börja upptäcka Seoul ifrån.

På det här området finns det en massa restauranger med ris och nudlar och take-away ställen för kaffe. Eftersom detta ändå är det kommersiella centrumet är det mest dagtid som området lever upp.

Går du här söderut mot järnvägsstationen kommer du in på en marknad där du får allt från fejk märkesprodukter och street food till kryddor och leksaker. Roligt för både lokala och turister.

Centrum SeoulCentrum Seoul

Går du norrut från stadshuset går du mot palatset Gyeongbokgung. Vi trodde också att vi promenerat på Seouls fängelse, en stor ful byggnad med höga murar och taggtråd runtom, samt tiotals med poliser som vaktade byggnaden. Det här visade sig ändå att vara USA:s ambassad och varför poliserna behövdes blev rätt klart snabbt.

Runt ambassaden fanns en massa aktivister med bilder på Kim Jong Un och Trump, samt budskap om hur USA samarbetar med Nordkorea och mycket hat. Överlag såg man mycket protester mot Nordkorea i gatubilden i Seoul.

Palatset GyeongbokgungPalatset GyeongbokgungPalatset Gyeongbokgung

Palatset Gyeongbokgung

En morgon begav vi oss ut mot palatset Gyeongbokgung som är det äldsta och största av Seouls fem palats. Gyeongbokgung byggdes på 1300-talet och har sedan dess totalförstörts under två olika ockupationer av japanerna.

Palatset är som en tidsresa genom koreansk kultur och historia. Inträdet till palatsområdet är 3000 Won (2,5 euro, 25 kronor) och med den biljetten får du vandra omkring på hela området, se alla byggnader och ta mysiga foton.

Om du besökt Den förbjudna staden i Beijing kommer du slås av vilket liknande område detta är.

Minus alla turistmassor då. I Seoul får du mer plats för att själv upptäcka och uppleva.

Myung Dong - Nattmarknad i Seouls centrumMyung Dong - Nattmarknad i Seouls centrum

Myung Dong – Nattmarknad i Seouls centrum

En av de häftigaste marknader vi besökte i Sydkorea var faktiskt i Seouls centrum. Det här är en marknad som sträcker sig längs med flera gågator och där det inte är brist på människor.

Kom hit för en bit mat, för att bli underhållen eller bara njuta av stämningen!

Det coola området Hongdae - Ett bra ställe att bo påDet coola området Hongdae - Ett bra ställe att bo påDet coola området Hongdae - Ett bra ställe att bo på

Det coola området Hongdae – Ett bra ställe att bo på

Under vårt första besök i Seoul bodde vi på området Hongdae som ligger runt 10-15 minuter med metro från City Hall eller centrumet. Beslutet föll på Hongdae för att vi hört området var livligt med mycket restauranger och att se och göra.

Vi blev definitivt inte besvikna!

Hongdae var ett underbart område att bo på. Väldigt grönt, med en park som sträckte sig ända från metrostationen Hongik University långt ut genom området.

Det fanns restauranger från alla dela av världen, blombutiker med riktiga och fejkblommor, caféer öppna dygnet runt och framför allt människor överallt! Och alla var unga. Nästa lite konstigt hur få barn eller äldre personer man överhuvudtaget såg på detta område. Alla var unga, från typ 20-40 år.

Hongdae är även hem för en av Seouls mest busyga områden på helgerna, Hongdea Market Streets som är ett nätverk av gator i området. Här hittar man utomhuslopptorg, små stånd som säljer, kläder och mat samt en massa gatukonstnärer som sjunger eller dansar. Ett perfekt område att strosa runt på och bekanta sig med vad Seoul riktigt har att erbjuda.

Galna Gangnam - området som andas Gagnam styleGalna Gangnam - området som andas Gagnam style

Galna Gangnam – området som andas Gagnam style

Ett annat ställe vi verkligen inte ville missa i Seoul är ett område varenda en kan namnet på. Gangnam.

Låten eller världsplågan Gangnam Style handlar om detta område i Seoul och detta är helt klart området för de allra trendigaste unga koreanerna.

Gangnam är några långa parallellgator med restauranger, caféer och shopping vägg i vägg. Mängden modemedvetna ungdomar är alldeles fascinerande.

Anländer man med metro till Gangnam kommer man bli välkomnad av ett stort monument på Psy då man kommer upp ur underjorden. Då är man också så mitt i smeten som bara är möjligt. Vi valde att stiga av metron några stationer innan, utanför Gangnam, och promenerade genom hela området.

Hit lönar det sig att komma för den sydkoreanska galenskapen, för maten och för livet!

Jag föll för Seoul - och det var inte planerat!Jag föll för Seoul - och det var inte planerat!

Jag föll för Seoul – och det var inte planerat!

Efter våra fem dagar i staden känns det som att vi bara hann börja upptäcka. Jag känner inte att vi på något sätt är färdiga med denna vilda och kaotiska stad. Och det är ganska ovanligt!

Ofta känner man efter fem dagar i en storstad att man har ett litet hum om hur olika områden förhåller sig till varandra och man känner sig lite världsvan då man rör sig i staden, I Seoul hann jag aldrig till den känslan. Det finns helt enkelt för mycket galet, coolt, spännande och konstigt att titta på precis hela tiden!


I kommande inlägg kommer jag dela med mig av underbar vandring mitt inne i Seoul, samt en stor matguide till Sydkorea.

11 tankar om “Stor reseguide till Seoul, Sydkorea – Missa inte det här!

    • Tack Pilla, så roligt att du gillar!! Den härliga koreanska viben är säkerligen densamma, men så mycket som det byggde överallt antar jag det har kommit till några tusen skyskrapor

    • Jaa alltså så magiskt ljuvligt, både om dagen och natten! Älskade att utforska staden och insider tips är alltid guld värda tack så bra, jag kommer också publicera en massa mer värdefull info om Seoul så stay tuned

    • Ååh så roligt och så glad jag blir att höra denna guide är till nytta! Då du börjar planera ditt stora Seouläventyr är det bara att höra av dig om du önskar mer tips! Kram!

    • Tack snälla <3 Seoul var så galet över the top! Jag tror inte man kan annat än älska staden. Rekommenderar det om du vill ha lite mer galenskap i livet!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.