← Tillbaka

Sevärdheter i Hamburg – Missa inte dessa områden, byggnader och museum!

Sevärdheter i Hamburg - områden, byggnader och museum

Alla känner till Berlin, München och har mellanlandat i Frankfurt.

En mycket mindre grupp har besökt Hamburg! Och de som har på grund av arbetsresa.

I de flest länder är det huvudstaden som drar mest besökare och har de intressantaste sevärdheterna, men för att vara Tysklands näststörsta stad är Hamburg verkligen bortglömd. Och det är staden inte förtjänt av!

Hamburg

Hamburg är en fin kuststad högt upp i norra Tyskland med massa sevärt. Det att vi i Norden inte känner till Hamburg som stad beror på att konstigt få personer från Norden (minus Danmark) besöker staden. Som semesterort är det främst tyskarna själva, samt danskarna, som besöker staden.

Efter att ha spenderat tid i staden är detta något jag vill förändra. Hamburg är en underbar stad som har väldigt mycket att erbjuda. Dessutom ligger staden så nära Sverige att det endast tar åtta timmar med buss hit från Malmö

Redan intresserad? Då ska du läsa vidare, för i den här reseguiden till Hamburg presenterar jag alla de intressantaste områdena, sevärda byggnader och kyrkor samt de bästa museerna för regniga dagar. En full Tysklandsguide för din nästa resa.

Sevärda områden att besöka i HamburgSevärda områden att besöka i HamburgSevärda områden att besöka i Hamburg

Sevärdheter i Hamburg – de intressantaste områdena att besöka

Centrala Hamburg är den klara startpunkten för att börja upptäcka staden. Här finns kyrkor i mängd och massor, samt en massa fler sevärdheter som jag tar upp mer i detalj i det följande stycket.

Hamburg är trots sitt anspråkslösa rykte ändå en väldigt stor stad, och det finns således även fler sevärda områden att upptäcka. Detta är mina favoriter.

Speicherstadt – innerstaden i Hamburg med alla sevärdheter
Hafencity – stadsdelen öster om centrum alldeles vid Elbe. Här finns många av de ikoniska fotopunkterna i Hamburg, med hus som växer upp ur kanalerna och många broar.
Eimsbüttel – ett mysigt område som är trevligt att bo på. Här finns lokala restauranger och små butiker, samt väldigt få turister. På 5-10 minuter tar man sig med metro in till stan.
St. Pauli – Det coola området i Hamburg med mycket barer och nattliv. Också det område där stadens red light district Reeperbahn finns.

Sevärda historiska byggnader och kyrkor i Hamburg

St. Petri kyrkanSt. Petri kyrkanSt. Petri kyrkan

St. Petri kyrkan

St. Petri är Hamburgs äldsta kyrka och ligger alldeles i centrum av staden, bredvid stadshuset. Kyrkan är en av de många kyrkorna i Hamburg, för vart man än vänder sig i staden ser man ett kyrktorn eller spira sticka upp ovanför hustaken.

Det som gör denna kyrka speciell är att det är den högsta byggnaden i innerstaden Hamburg.

Förutom att besöka kyrkan, är det möjligt att klättra upp i kyrktornet. Kyrkan är 132 meter hög och du kommer med 544 trappsteg upp till en höjd på 123 meter. Trappan är ganska smal, men så länge du inte har höjdskräck kommer det vara väl värt att klättra upp i kyrktornet. Utsikten åt alla håll är perfekt! Man får en magisk 360 överblick över staden och nästan helt för sig själv också. Vi såg inte mer än två andra personer i kyrktornet då vi var där.

Inträde kostar 3€ och man ska senast vara nere klockan 17:00 på vardagar.

Kvarteret kring stadshuset med omgivande kanaler och torgKvarteret kring stadshuset med omgivande kanaler och torgKvarteret kring stadshuset med omgivande kanaler och torg

Kvarteret kring stadshuset med omgivande kanaler och torg

Stadshuset i Hamburg är öppet för allmänheten och är en gammal fin byggnad, med utsmyckningar och detaljer att se på. Huset är omgivet av torget och en massa mysiga kanaler, med de lyxiga shoppingkvarteren alldeles intill.

Det är mysigt att strosa runt i området och uppleva centrala Hamburg.

Elbphilharmonie - Konserthuset i HamburgElbphilharmonie - Konserthuset i Hamburg

Elbphilharmonie – Konserthuset i Hamburg

Konserthuset Elbphilharmonie är svårt att missa i Hamburg. Byggnaden är spektakulär och ligger ute på en udde alldeles vid Elbe. Konserthuset blev klar så sent som 2017 och har sedan dess fungerat som turistattraktion och främsta konserthus i Hamburg.

Byggnaden kan ses från många olika punkter i staden och det lustiga är att den på grund av arkitekturen ser annorlunda ut beroende på varifrån du ser den.

Alter Elbetunnel - Tunnel under ElbeAlter Elbetunnel - Tunnel under Elbe

Alter Elbetunnel – Tunnel under Elbe

Det finns en gammal promenadtunnel under Elbe, som tar en från ena sidan av Hamburg över till den andra. Tunneln byggdes 1911 för att arbetare skulle kunna ta sig till jobbet på den södra sidan om floden.

Idag finns det en annan tunnel för det ändamålet och denna fina gamla, halvkilometer långa tunnel är öppen för besök. Det är gratis att gå genom tunneln och om somrarna kan man ta en av Hamburgs många färjor tillbaka till centrum.

Reeperbahn med Beatles plazanReeperbahn med Beatles plazan

Reeperbahn med Beatles plazan

På Reeperbahn finns förutom mat, dryck och sexställen också Beatles plazan. Det är ett minnesmärke till äran av Beatlarna som i början på karriären under flera gånger besökte Hamburg och spelade på diverse ställen i Reeperbahn.

St. Paulis fiskmarknadSt. Paulis fiskmarknadSt. Paulis fiskmarknad

St. Paulis fiskmarknad

Området St Pauli i Hamburg är främst känt som genomfartsområde till Reeperbahn. Men jag tycker Den här stadsdelen förtjänar mer kärlek än så.

St Paulis fiskmarknad nere vid Elbe är en annan väldigt hamburgsk sevärdhet. Fisk, fisklukt och ett stort hamnområde. Dessutom finns här en gammal rysk u-båt som man får gå in i för 10€.

Miniatur Wunderland - miniatyrmuseumet WunderlandMiniatur Wunderland - miniatyrmuseumet WunderlandMiniatur Wunderland - miniatyrmuseumet Wunderland

Sevärdheter i Hamburg – Museum

Miniatur Wunderland – Miniatyrmuseumet Wunderland

Mitt i centrum av Hamburg ligger världens största miniatyrmuseum. Miniatur Wunderland är så mycket mer än vad jag hade vågat hoppas på. Det är ett interaktivt minityrmuseum med järnvägar, båtar och flyg, naturfenomen, välkända städer och sevärdheter samt påhittade landskap och nöjesfält. Det finns till och med en egen sektion för Skandinavien!

Minitysmuseumet är stort och passar så väl små som stora. Vi spenderade 2,5 timmar på museumet för priset av 15€ per biljett.

Internationella maritima museumet i HamburgInternationella maritima museumet i Hamburg

Internationella maritima museumet i Hamburg

Det maritima museumet i Hamburg är en annan klar rekommendation. Museumet Internationales Maritime Museum Hamburg är renoverat bara ett par år sedan och här i denna fina byggnad får man ta del i hela Hamburgs, samt världens, sjöfartshistoria.

Museumet är indelat i 10 våningar som alla har ett eget tema. Det finns våningar inriktade på skeppsbyggande eller historia, på undervattensliv och havsturism. Varierande och intressant.

Biljetterna kostar 13€ för vuxna (9,50€ med Hamburg-kortet) och vi stannade i över två timmar.

Många sevärdheter i Hamburg

Många sevärdheter i Hamburg

Hamburg har en hel massa fler grejer att göra, plus att man vill hinna njuta av stadens puls och maten då man är där. Min rekommendation är att se till du har tillräckligt med tid i staden då du åker till Hamburg.

Tro inte du hinner se staden på ett förlängt veckoslut – våra fyra hela dagar kändes som ett ytskrap och jag skulle gärna återvända för att se mer.


Har du fler frågor om Hamburg är det bara att ställa dem i kommentarerna nedan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.