← Tillbaka

Hur blir man mer kreativ som innehållsskapare?

Hur blir man mer kreativ som innehållsskapare?

Jag tror att alla någon gång har ifrågasatt den egna kreativiteten. Är mina idéer bra? Kopierar jag bara andras arbeten? Varför kom jag inte på det där?

Detta är en del av den kreativa processen och både personer som anser sig vara kreativa samt såna som inte gör det slås av dessa tvivel nu som då. Det är inte farligt, men irriterande. Det går ändå att jobba på kreativiteten och bli bättre på att skapa påhittiga kreationer utan den där djävulen på axeln som försöker få dig modfälld.

Jag anser mig vara en rätt kreativ person! Har faktiskt nästan alltid även gjort det, eftersom jag hela mitt liv hållit på med kreativitet i olika former. Jag spelar klassiskt piano, pysslar och handarbetar, samt det synligaste – jobbar med denna blogg. Via bloggen kommer formandet av idéer, textskapandet och fotograferingen in i bilden. Dessutom jobbar jag i en kreativ branch med ett kreativt yrke.

Det jag vill komma med denna redovisning är att jag alltid varit kreativ och således inte behövt jobba lika hårt på att bli det.

Jag tror ändå fullt ut på att alla har möjlighet att öka och förbättra den egna kreativiteten. Kreativitet är en färdighet som till exempel löpning, och med träning kan också du bli bättre på att föda fram kreativa och nya innovationer.

Här nedan delar jag med mig av mina bästa tips för att bli mer kreativ som innehållsskapare!

Öva upp din kreativa sida med dessa enkla tips

Öva upp din kreativa sida med dessa enkla tips

1. Använda din kreativa muskel var dag

Den kanske viktigaste komponenten då man övar upp sin kreativitet är även den jag tangerade innan. Du ska ta din kreativa muskel i användning varje dag!

Jes, varje dag. Du behöver inte skriva ett unikt blogginlägg varje dag eller komma upp med nya business idéer på rak arm, men ta dig tid varje dag för något smått och kreativt. Skissa något, skriv dagbok eller spela ett stycke piano. Med tiden blir det lättare att fatta pennan och de kreativa idéerna börjar dyka upp lättare och snabbare än de gjorde innan.

2. Bara gör det!

Som en fortsättning på nummer 1 tipsar jag om att bara göra det! Är du ny till kreativitet kommer antagligen redan ettan kännas svår och du tänker kanske att det ändå inte blir nåt bra, så lika bra att inte försöka överhuvudtaget.

Nej! Bara att sätta igång, för den första kalligrafin du gör eller fotot du tar kommer antagligen bli supermisslyckat, men du måste börja. Samma gäller dig som redan hållit på med kreativt arbete en tid – oftast är det bara bättre att börja och inte sitta och vänta på den där jäkla inspirationen. Den kommer, och om inte har du i alla fall övat din kreativa muskel!

3. Läs på om ämnet du vill bli kreativare på

Att gotta ner sig i ämnet du vill vara mer kreativ inom är det perfekta sättet att snabbt också bli bättre. Förutom att du lär dig av andra och således har mer kunskap att själv föda fram nya idéer, så inspireras du också till att fundera mer på ämnet och får kanske egna tankar inom det.

Nya idéer föds då tiden är mogen för det och oftast får fler personer samma tankar kring samma tid. Det är för att de antagligen inspirerats av liknande källor och sedan kommit på nåt ännu bättre som antagligen i nån mån baserar sig på det som de läst. Det är inte att kopiera, utan att inspireras och låta kreativiteten sköta resten.

Bli bättre på kreativt tänkande

4. Ta och ge kreativiteten tid

Kreativitet föds inte på fem minuter mellan ett Skype möte och månadens fakturering. Att skapa kräver tid och rum, tystnad från omvärlden.

Nu menar jag inte att du behöver ta en hel helg ledig och åka iväg till skogen för att bli mer kreativ (även om detta också hjälper!), men om du inte ger dig själv tid att tänka fritt och försöka skapa kommer du heller ingenvart.

5. Ta vara på den tid du är mest kreativ på

Märker du att du alltid har en massa idéer då du sitter i bussen på väg till jobbet. Skriv ner dem! Ännu bättre är att utnyttja den tiden du är som mest kreativ. Har du möjlighet att gå en halv timme senare på jobb kan det för en morgonkreativ person vara värt att utnyttja denna inspirerande stund.

6. Ha inga filter

Inom kreativiteten finns inga filter. Då du övar eller bollar tankar lönar det sig att bara släppa allt och spy ut tankarna på ett papper.

Det mesta är säkert riktigt dåligt, men vilka som är guldkornen är svårt att se då man håller allt inom sig. På papper är det dessutom lättare att antingen para ihop två medelbra idéer till en pangidé eller vidareutveckla någon till nåt mycket bättre. Så kort och gott – skriv ner allt!

7. Känns igen dina värsta distraktioner och ursäkter

Speciellt då man hållit på med kreativt arbete en tid börjar man känna igen de egna fallgroparna. Vad är det som oftast står i vägen för att sätta sig ner och öva upp kreativiteten eller få det där jobbet gjort som kräver fantasi? Det kan vara jobbstress, en tv som står på eller tvivlan.

Försök att minimera dessa och skapa dig ett standardsvar åt dig själv för de stunder du tvivlar på om ditt skapande verkligen är så viktigt eller nyttigt i ditt liv. För det är det! Kreativitet finns i allt och genom att öva upp den inom ett område, kommer du ha lättare att förvekliga dina drömmar också inom andra territorium.

Kreativitet i vardagen

8. Ta en paus från allt

Det viktigaste efter att du har försökt är inte helt oväntat att släppa allt! Ta en promenad, jobba, slökolla på Youtube, sov – gör allt det du vanligtvis gör och försök släppa tankarna från din kreativa resa. Inte alltid lätt, men det är där din sweet spot finns.

Där mellan att du försöker och glömmer bort allt. En paus hjälper hjärnan att processera det du tänkt på eller försökt uppnå och ger dig en möjlighet till nya samband.

9. Tala med andra om din kreativa process och ställ frågor

Också här är det sharing is caring som gäller. Ju mer du talar om vad det är du funderar på, om dina idéer och tankar, desto mer nya perspektiv på samma process kommer du att få. Kreativitet handlar i grund och botten om att se på ting från olika vinklar och kanske upptäcka samband som inte ännu finns. Ställ också en massa frågor både till dig själv och andra. Det hjälper att öppna upp!

10. Var mer öppen för allt

Att vara öppen för nya grejer och tankar är en stor del av att vara kreativ. Att öva på att säga ja, våga prova på nytt kommer få dig att se på världen med nya ögon och möta en massa nya situationer och händelser. Du lär dig från dem och du utvecklas med dem. Utnyttja det i din kreativa process!

Min kreativa process

Min kreativa process – visualiserar hur den ser ut i praktiken

Som innehållsskapare och relativt kreativ människa försöker jag hålla alla mina tips ovan på minnet och utföra kreativa övningar så ofta som möjligt. Jag visualiserar det mesta i mitt liv – speciellt om jag har ett klart mål att nå visualiserar jag den processen dit. Steg för steg och plötsligt är målet inte så svårt att nå.

För att stöda dig i att nå ditt mål och bli en kreativare innehållsskapare, vill jag hjälpa dig med att visualisera hur jag i praktiken utför dessa tips ovan.

Visualisering av min kreativitet

Visualisering av min kreativitet

1. Jag har turen att jobba med mycket kreativt så använder automatiskt den kreativa muskeln varje dag. Dagar då jag är ledig brukar jag ha photoshoots, planera Youtube-kanaler jag aldrig (säg aldrig aldrig) startar och spela piano. Sånt jag inte gör varje dag för det är bra att variera de kreativa fälten.

2. Jag har blivit bra på att bara göra det. Har en lista som jag varje dag kollar vad jag vill få gjort den dagen och så gör jag det. Fast jag inte kanske vill det.

3. Läser bloggar, kollar på videon och konsumerar mycket innehåll i min vardag. Som en rolig hobby som samtidigt utvecklar en.

4. Försöker har 3-4 längre sessioner (åtminstone 2 timmar) per vecka för fri kreativitet. Alla har inte möjlighet till så mycket egentid men anpassa det enligt din tidtabell.

5. Jag är som allra kreativast på morgonen och då jag har kreativt arbete att göra sätter jag alltid igång med det direkt på morgonen. Försöker jag skapa exempelvis text på kvällen sitter jag lätt den dubbla tiden med den än jag skulle gjort på morgonen.

6. Har fem miljoner olika digitala listor och häften där jag skriver ner alla idéer och tankar som åker genom mitt huvud.

7. Slöscroll på mobilen fixar jag med att ha den på totalt ljudlös. Inga vibrationer, blinkande lampor eller ljud. På det sättet blir jag inte störd mitt i arbetet utan väljer aktivt själv då jag kollar på mobilen.

8. Pausar med promenader och nuförtiden minst 7 timmar sömn per natt.

9. Har en massa härliga kreativa personer kring mig (till exempel min pojkvän!) som jag jämt bollar tankar med.

10. Försöker vara en yes-man och samlar intryck från världen genom att resa så ofta jag kan.

Kreativa inlägg - vad mer vill du veta?

Kreativa inlägg – vad mer vill du veta?

Vad mer önskar du veta om kreativitet? Jag skriver gärna mer om mina tankar och träning mot att bli ännu mer kreativ.

Ha en kreativ dag!

4 tankar om “Hur blir man mer kreativ som innehållsskapare?

  1. Hej:
    Kul att läsa om din kreativitet. Känner igen mig och instämmer i en hel del. Fungerar också bäst på morgonen och spelar flera instrument + hantverk mm. och det är verkligen nödvändigt att ägna sig åt dessa intressen ibland – som att dricka “medicin naturell” för att resten ska fungera.
    Med andra ord: Bra inlägg:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.