← Tillbaka

5 orsaker till att besöka Albanien

5 orsaker till att besöka Albanien

Funderar du på att åka till Albanien i sommar? I så fall har du kommit rätt. Här nedan delar jag med mig av fem orsaker till varför du verkligen vill göra verklighet av dina resplaner.

Men först kör vi lite basfakta om Albanien – så att du kan anlända och redan från första stund ha koll på detta intressanta land:

Basfakta om Albanien

Namn: Albanien, officiellt Republiken Albanien
Grannländer: Montenegro,Kosovo, Nordmakedonien och Grekland. Italien på andra sidan Otrantosundet.
Huvudstad: Tirana
Statsskick: Parlamentarisk republik
Yta: 28 700 km2 (jämför Sverige 450 000 km2)
Folkmängd: 2,9 miljoner (jämför Sverige 10 miljoner)
Religion: Muslim 70%
Valuta: Lek (100 Lek är ungefär 0,80 euro eller 8 kronor)
Landsnummer: 355
Eluttag: samma som i Norden
Kranvatten: Går att dricka, men smakar konstigt och kan orsaka magsmärtor
Medeltemperatur: augusti 29 grader C, februari 11 grader C

Fem orsaker att besöka Albanien - efter det här vill du definitivt åka!

Fem orsaker att besöka Albanien – efter det här vill du definitivt åka!

1. Ett härligt land att bila runt i

Tvärtemot till vad de flesta säger är Albanien enligt mig ett lätt land att bila i. Här finns inte många vägar i tillräckligt bra skick för att man ska välja att åka dem, så i slutändan är det klara alternativet alltid att följa huvudvägen till platsen man vill komma till. Huvudvägen är sällan bara en stor motorväg utan även dessa vägar har något fint att erbjuda.

Läs mer om att bila i Albanien här.

Ett billigt land att besöka och uppleva

2. Ett billigt land att besöka och uppleva

Albanien hör till ett av de förmånligaste länderna att besöka i Europa. Det finns mycket helt okej boenden för så lite som 30-40 euro (300-400 kr) per natt och matpriserna är mycket lägre än här hemma. Det går alltså att leva rätt lyxigt i Albanien på en ganska liten budget.

Naturen är varierande och absolut fantastisk

3. Naturen är varierande och absolut fantastisk

Naturen är enligt mig den främsta orsaken att besöka Albanien. Om du fortfarande funderar om landet är något för dig kan jag berätta att det känns som landet har allt. Livliga storstäder som Tirana och mindre, sömniga städer som Shkoder.

Dessutom finns det vandringsmöjligheter överallt, och det är bara att välja om man vill vandra på platt mark eller i bergen. Det som många andra länder på balkan avundas albanerna är den långa kustremsan med de perfekta stränderna.

Turismen är ännu inte i full gång

4. Turismen är ännu inte i full gång

Albanien har som land sett ett enormt uppsving i turistmängd och har i och med det utvecklats enormt. Trots ökad turism finns det ännu mycket orört och genuint i landet, stämningen är väldigt lokal. Lönar sig att upptäcka Albanien nu, för vet aldrig hur länge till innan turismen gör om Albanien till nästa Solkusten.

En tung historia som är intressant att ta del av

5. En tung historia som är intressant att ta del av

Albanien har en historia som som ännu återspeglas i vardagen. Visste du till exempel att det bor fler albaner utanför landet än i? Efter att kommunismen i östblocket kollapsade 1991 och den ekonomiska krisen slog till på Balkan emigrerade hundratusentals albaner.

En annan märklig historisk detalj är alla 60 000 bunkrar som läts byggas mellan 1950-1985 runtom i landet. Albanien är också hem för många intressanta museum och Unesco staden Berat är definitivt värt ett besök.

Ha en skön resa till Albanien

Ha en skön resa till Albanien

Albanien är ett annorlunda resmål som du säkert kommer att bli förtjust i oberoende vad det är du önskar dig av din semester.

Ha en bra resa och hör gärna av dig om du har ytterligare frågor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.