← Tillbaka

Resa mellan Helsingfors och Tallinn med färja – Rederiguide

Resa mellan Helsingfors och Tallinn med färja - Rederiguide

Från Helsingfors tar det inte mer än två timmar över till Tallinn med färja. Rutten trafikeras av flera olika rederier och färjorna går så gott som hela tiden med lite olika priser.

De tre vanligaste och mest använda rederierna är Tallink Silja och Eckerö Line som åker från Västra hamnen i Helsingfors, samt Viking Line som åker från Skatudden.

Det finns även vissa snabbåtar som åker över då vädret är fint, samt helikopter och flygmöjligheter. Från Helsingfors är det ändå allra vanligast att ta passagerarfärjan över.

Färja Helsingfors Tallinn

Skillnader mellan olika färjor Helsingfors – Tallinn

De största skillnaderna mellan de olika färjorna ligger i pris och där via klientel.

Tallink Silja är oftast dyrast, men är den som åker över snabbast, på två timmar. Därför är stämningen på Tallink lite lugnare , med finare on-board shopping och större utbud av drycker, kläder, smink och godis. Tallink satsar även på maten med flera olika restauranger och fräsha middagsalternativ.

Viking Line är budgetalternativet för den som ändå önskar att ha ett stort utbud av shoppingalternativ, samt restauranger. Med Viking Line tar det 2,5 timmar över till Tallinn och här är stämningen oftast lite mer alkohol-, karaoke- och dansbetonad. Sånt som finnar stereotypiskt gillar.

Eckerö Line är det riktiga budgetalternativet, med väldigt basic utbud av tjänster ombord.

Välja dagskryssning eller reguljärresa - ta med bil

Välja dagskryssning eller reguljärresa – ta med bil

Alla rederier erbjuder olika typer av resor mellan Helsingfors och Tallinn.

Dagskryssningen är ett vanligt alternativ för turister och sådana som åker över för att få handla tax free. Färjorna åker på morgen mellan 7-11 och är tillbaka mellan 18 och 22, beroende på rederi. Tid i land är mellan 3-6 timmar.

Reguljärresorna är till för dem som vill upptäcka Tallinn och stanna i Estland några dagar. Det går att boka hotellpaket via företagens sidor som innehåller båtresan och hotell, dessa brukar vara förmånliga jämfört med att själv skräddarsy resan. Negativt här är att du oftast då bor på stora hotellkedjor med många finnar. Fast finnar går inte att undvika i Tallinn.

Alla färjor erbjuder möjligheten att ta med bilen till Tallinn.

Vår dagskryssning till TallinnVår dagskryssning till Tallinn

Vår dagskryssning till Tallinn

Det är inte ofta ofta jag åker på dagskryssning över till Tallinn. Oftast väljer jag personligen reguljärresa eftersom man då har tid att på riktigt uppleva Tallinn och se vad staden med omnejd har att erbjuda. Eftersom det är så smidigt att komma över till Tallinn från Helsingfors är jag själv i staden kring 3-4 gånger per år.

I Tallinn är prisnivån fortsättningsvis så mycket lägre än i Helsingfors, så man kan äta lite finare och njuta av sådant som budgeten kanske inte räcker till i Finland.

En kall vinterdag i januari bestämde vi oss för att åka på dagskryssning, eftersom vi hade ett tax free behov som vi kunde stilla samtidigt.

Det blev en härlig dag med finmiddag på en av Tallinns mest hajpade restauranger, F-Hoone i Telliskivi. Vi blev verkligen inte besvikna! Tyvärr hinner man sällan med mycket mer än en promenad och middag då man är på dagskryssning, men blev en riktigt mysig dag ändå!

Mer info om Tallinn

Mer info om Tallinn

Önskar du få mer info om hur det är att resa mellan Tallinn och Helsingfors så svarar jag gärna på frågor! Annars önskar jag dig en härlig resa till Estland. Mer tips på vad du kan göra där hittar du vi inläggen nedan.

5 tankar om “Resa mellan Helsingfors och Tallinn med färja – Rederiguide

  1. Så kul med ett sånt inlägg! Vi åkte med Tallink Silja och jag blev positivt överraskad av deras stora utbud och framför allt rena och fina båt :) Den såg riktigt nyfixad ut!

    • Tack snälla Julia! Rederierna har faktiskt stora skillnader så tänkte det kunde vara nyttigt med lite info om dem av en som åker färja rätt ofta :) Och ja Tallink Silja är den personliga favoriten, trots att priserna är lite saftiga ibland.

  2. Vilket trevligt inlägg:). Det var säkert 20 år sedan jag var i Tallinn senast, tror allt att det får bli en kryssning till Tallinn till sommaren för oss, tack för tipset :)

    • Roligt att du gillade det! :) Och rekommenderar varmt en kryssning dit! Har du mer frågor kring Tallinn hjälper jag gärna till.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.