← Tillbaka

12 tips för att undvika semesterstress

12 tips för att undvika semesterstress

Semester behöver vi alla. En del kanske mer än andra, men oberoende om du är egenföretagare eller älskar ditt jobb kommer du också behöva ta semester.

Jag har personligen semestrat från fasttjänst med och utan lön, under lugna tider samt mitt i kaos. Har också semestrat som egenföretagare och jobbat utomlands som digital nomad. Vad dessa alla olika jobbsituationer har lärt mig, är hur viktigt det är att mentalt förbereda sig inför semestern. För gör jag inte det kommer halva den lediga tiden gå åt till att slappna av och släppa jobbtänket. Jag kommer också vara en mer stressad, arg och disträ person på resan, vilket såklart igen gillar.

För att din semester ska gå så smidigt som som möjligt delar jag med mig av mina 12 bästa tips för en smooth semester. Finns inget rum för familjegräl eller arbetstankar då du förbereder dig inför din semester med dessa tips.

Mina bästa tips för att undvika semesterstress

Mina bästa tips för att undvika semesterstress

1. Gör undan allt jobbrelaterat innan resan – helst i god tid också. Lättare sagt än gjort, men ett tips är att aldrig ha en stor deadline veckan innan semestern. Ha åtminstone en vecka på dig på sista korrigeringar och annan kalabalik som alltid följer efter ett stort projekt.

2. Se till att alla du jobbar med vet att du kommer att vara på semester. Aktivera out-of-office på emailen, lägg in vacationing efter ditt namn på Slack, Whatsapp och andra jobbrelaterade applikationer, samt tala öppet om semestern på din blogg eller sociala kanaler. Allt för att ge dig sinnesron att koppla lossa fullt ut – för det är du värd!

3. Fixa till hemma innan resan. Städa ordentligt så det är kul att komma hem igen. Vattna blommor och dra ut maskiner och apparater i god tid så du inte behöver stå där i mitt i Paris och undra om du glömde stänga av kaffekokaren.

4. Förbered dig inför resan. Ha kolla på vilka vaccinationer du behöver (till motsats hur vi gjorde), se till att pass och visum är i skicka och att din plånbok innehåller bara det du kommer behöva på semestern. Onödigt att bära med på lunchkuponger hemifrån och påminnas om vardagen då man reser, eller hur. Dessutom är det bra att ladda upp viktiga dokument och reservationer till Drive (eller annan molntjänst) för att ha allt på ett tryggt ställe.

Semestertips

5. Bekanta dig med din destinationen. Detta är upp till dig och hurdan du är som person. Gillar du att ha full koll hela tiden kan det vara bra att bekanta dig med restauranger, sevärdheter och annat innan resan. Är man en person som mår bästa av att ta dagen som den kommer kanske man helt och hållet ska skippa denna punkt. Båda är bra!

6. Boka i förväg. Boka allt sådant du vet att du mår bättre av att ha fixat i förväg. Ofta inkluderar detta flyg, buss eller tåg till semesterorten, men kan också innebära hotell, restauranger, utflykter, inträdesbiljetter, och mycket mer.

7. Planera, tvätta och packa väskan i god tid. Sätt igång och förbered din resa i god tid så du inte behöver stressa med smutsiga strumpor kvällen innan avfärd. Här delar jag med mig tips för att packa handbagaget, ryggsäcken inför vandringsresa samt resenecessären.

Venedig

8. Se till att du inte är ute i sista minuten då du åker iväg på din semester. Ta en tidigare buss till flygplatsen för att slippa stressgnabbet som uppstår då man springer mot klockan.

9. Ge dig själv tid att komma in i semestermode och tro inte det går över en natt. För mig tar det ofta kring en vecka att varva ner totalt, för andra kan det gå snabbare. Men var inte för hård mot dig själv om tankarna glider iväg till jobbgrejer.

10. Glöm omvärlden för en tid. Ha inte med telefonen varje dag under semestern och välja att låta laptopen ligga kvar på bottnen av väskan. Det ger mer energi att vara helt bortkopplad, än det tar att svara på lite extra mail efter semestern.

11. Gör exakt det du känner för! Är du trött så är det okej att sova igen hela semestern. Vill du upptäcka har du en hel värld vid dina fötter. så länge du lyssnar på dig själv (och ett möjligt resesällskap) blir allt bra.

12. Njut av semestern och allt det härliga den har att erbjuda!

Semestertips för en stressfri vacay

Semestertips för en stressfri vacay

Hoppas du gillade dessa tips och dela gärna med dig av dina bästa tankar kring en stressfri semester.

4 tankar om “12 tips för att undvika semesterstress

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.